用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 培僑
go

德望 vs 培僑 [複製鏈接]

最後篩剩呢兩間offer,希望大家俾少少意見。

地點非考慮因素,價錢亦差不多,德望貪佢老牌名校,成績好,有條件再插神校;培僑貪佢龍校,升中完全冇壓力,成績持續進步中,但當然不能同德望相提並論。

小朋友鍾意英文,睇書,可長時間坐定定學習,但不夠自動,不會搶答問題。

唔該各位。
   3    0    0    0

E9BCC 發表於 23-7-28 00:38

地點非考慮因素,價錢亦差不多,德望貪佢老牌名校,成績好, ...

gh有offer好好喎,我記得佢哋面試係要搶答問題,我以為佢哋鍾意啲好主動嘅女仔

2間學校好唔同啊⋯⋯都係好學校!
我覺得培僑普教中而且偏著重中文,英文語境不足,現高班學生們一起玩時都會講英文但近年小一生偏向多說普通話多。 認識朋友中讀了德望小一後考了st Mary 貪佢一條龍,亦有朋友個女讀完真道,阿女自己話要考德望中學(emoji) 睇媽媽想點培育,同埋小朋友適合那間學校去看,應該不難選擇(emoji)

唔太認識PK因無報。但見到幾點明顯既分別可供考慮。女校 vs 男女校? 當唔外闖升中,代表12年單性別學校vs 男女校,樓主同小朋友有無preference?例如我自己係偏好男女校平衡d,但有些喜愛單性別覺得資源到位d同讀書專心d。
升中?心儀咩中學係重點,GHS已好top,再上只有SPCC同DG,如果GHS係你杯茶一定選GH。PK唔清楚。
語言?GH英文程度高,一般認為整體較谷,讀上去要留意中文。
活動?GH校園生活多姿多彩,重視全人發展。
硬件?GH硬件好,有自家食堂,不過返得早同位置吊腳。
性格?傳統修女學校,受教聽話就OK,呢間較嚴,偏乖女(比起DGJS)。

非GH用家,不過曾有GH offer 所以做左功課研究學校,已放。

地點非考慮因素,價錢亦差不多,德望貪佢老牌名校,成績好, ...
好唔同style, 好睇想小朋友將來的性格變成怎樣!一間壓力略大!

成績就兩間都有能力培養好學生,走得多遠看自己!

你話小朋友鍾意英文,咁你想佢多比例英文上堂嗎?培僑只係英文科同英藝科係英語受課,我估德望應該所有科目英文?
另外你提過插神校,輕鬆咁升培僑中學部你甘心嗎?還是覺得應該努力啲,追求更好?

德望

德望

女校冇問題就GH , 對比成績, 軟件和硬件都比PK 好一點.
升中GHS 收返GHPS 80%以上學生, 唔難升到GHS
GH英文程度高,讀上去要留意中文=>其實GHS 中文DSE5+ 都非常好, 好過好多名校架, 中學呢幾年增加左中文精英班, 志在改善英文叻中文麻麻的成績
活動就梗GHPS, 讀書得, 唱得跳得畫得游得樂團得大把校隊你參加
返得早同位置吊腳=> 早就冇辦法, 但校車路線超多
傳統修女學校,受教聽話就OK,呢間較嚴,偏乖女 => 錯晒, 校風係嚴, 修女校長校監好開明的, 最鍾意學生活潑主動
我女係GH讀, 已經係高中生, 佢好感恩學校培養到佢自己自律主動,醒醒目目

catf2 發表於 23-7-28 12:16
女校冇問題就GH , 對比成績, 軟件和硬件都比PK 好一點.
升中GHS 收返GHPS 80%以上學生, 唔難升到GHS
GH英文 ...
近年GHS轉o左校長後,全部GHP既學生都收曬喇
利申:前GHP家長

在乎家長取態,入左德望仲想要插神校,其實都唔需要VS培僑。

而且培僑未是band1 A學校,今年DSE 五級以上百分比35.3%,四級以上百分比是72.6%(而EK既band1 A要求:五級,四級百分比要有35%,75%)

培僑以自己學生作為主力,保到一半學生入世界前50大學,大概八成學生入世界前100大學。家長如果目標如此,咁反而適合。

chloe_b 發表於 23-7-28 13:44
近年GHS轉o左校長後,全部GHP既學生都收曬喇
利申:前GHP家長

咁新校長嚟嗰年我女都上左中一,唔知呢家係全部收晒,不過中學新校長真係一流,親力親為真心幫學校更上一層樓,nice 到落雨會擔摭接學生落車

樓主應志比天高,我估女拔比較適合你?可以讀住GH再考女拔,我地每年都有同學去女拔。

catf2 發表於 23-7-28 13:49

咁新校長嚟嗰年我女都上左中一,唔知呢家係全部收晒,不過中 ...
係呀!有新校長成績又進步咗!請問高年級家長有否收到消息會否開設IAL?這是我關注所在。

angelfish228 發表於 23-7-28 14:00
係呀!有新校長成績又進步咗!請問高年級家長有否收到消息會否開設IAL?這是我關注所在。 ...

唔知呀..我個高年級好忙, 未有機會講呢D野比我聽, 佢八到呢一兩年讀中一的應該有得讀 (未 FC )

angelfish228 發表於 23-7-28 13:57
樓主應志比天高,我估女拔比較適合你?可以讀住GH再考女拔,我地每年都有同學去女拔。 ...
真係好多插女拔

GHS for sure

兩間級數唔同, 揀GH

你仲諗緊插神校,好有斗心,gh啱你多d。我見過有家長鍾意谷,話pk初小hea,呢啲咪係錯配

GH for sure
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊