用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天 vs APS
樓主: AndrewMo
go

新油天 vs APS [複製鏈接]

回覆 tuelovefei 的帖子

性價比高唔高見人見智,不過油天都走左很多好老師,你要預左自己跟足一點(好多時考試前仲教緊考試要考既課題,所以父母要多跟下,否則掌握未必吟好),我唔評論佢地教學質素了,你讀落會FEEL到。世界上無免費午餐,相信考得前既同學仔父母都儘左好大努力。不過近年都比較多考得前既人轉校,唔會讀到小六,多數去有直升中學如:SMCC,DGS。而較叻的男仔,可能升小二巳去了LS﹐其實都好正常,邊個家長想玩升中遊戲[其實都一定有人想走,吟當然唔會個個成功插到其他名校,唔得咪繼續呈分羅,都冇計。

ekhc    發表於 23-8-2 11:55

FATSHIT 發表於 23-7-27 23:10
回覆 tuelovefei 的帖子

性價比高唔高見人見智,不過油天都走左很多好老師,你要預左自己跟足一點(好多時 ...

多謝您既分享,對學校了解又多左d 感覺呢幾年好多老師移民流失,要找到比較多好老師既學校真系唔容易啊

個人意見,如果能力負擔得起,會選APS。學校、老師、同學在學業生涯影響都大。而且中學校網幾好。

其實要了解埋學習模式,喜歡/跟到哪一間多啲,因為兩間都係幾大壓力,而壓力來源又有d分別。如果唔係要top, 唔想迫小朋友太多而又未知將來升中路線,APS比較好,不過首先要生存到。但如果家庭support 到爭排名,我覺得新油天會比較開心同輕鬆,不過爭高分爭名次係真係睇爸爸媽媽功力同小朋友是否配合。

FATSHIT    發表於 23-8-2 23:16
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊