用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 HSU BSc in Actuarial Studies and Insurance
發新帖回覆
go

HSU BSc in Actuarial Studies and Insurance [複製鏈接]

我仔有興趣讀精算, 自問DSE成績唔好,入唔到8大, 所以諗緊直接申請呢科。大家覺得 HSU 呢科好唔好。同HKU 比, 認受性係咪有好大唔同, 係咪要考多好多專業試?
麻煩各位俾D意見! 感謝
   0    0    0    0

martenwong168 發表於 23-7-27 14:07
我仔有興趣讀精算, 自問DSE成績唔好,入唔到8大, 所以諗緊直接申請呢科。大家覺得 HSU 呢科好唔好。同HKU 比 ...

估計你仔仔看過以下這個視頻,他應該對「精算師」這個行業的興趣減半。

香港多數精算師都係考美國試的,大學畢業後,還有慢慢長(考試)路。

專業考試一般合格率只有 50%,一般要用 4-8年時間才能完成專業試。

香港現時大約有 1000多個精算師,多數在保險行業、金融等。

美國精算學會學習地圖|各國精算師考試|如何成為精算師|

https://medium.com/actuaviz/精算師考試系列-2-美國精算學會學習地圖-各國精算師考試-如何成為精算師-acba6b990510

如果「 DSE成績唔好、入唔到8 大,所以諗直接申請呢科。」
據我了解,就算大學不是讀精算,都可以去考精算試的。

精算跟數據分析|實用的技術|什麼是精算師?|如何成為一名精算師?|精算師的前景? | What is an Actuary?

https://www.youtube.com/watch?v=oBV1GTtfNLE&t=309

投身金融投資、精算行業 考取專業資格由大專起步 增求職工作優勢
https://jump.mingpao.com/career-news/news/accounting-finance/投身金融投資精算行業-考取專業資格由大專起步/

回覆 焯媽媽 的帖子

謝謝你的意見。我仔現在真是前路茫茫。他本身成績很好。但考DSE期間中左COVID, 又冇得補考。我們全家也替他痛心。

martenwong168 發表於 23-7-31 09:52
回覆 焯媽媽 的帖子

謝謝你的意見。我仔現在真是前路茫茫。他本身成績很好。但考DSE期間中左COVID, 又冇得 ...
我仔仔早 2年DSE放榜時,有放 中大 IFAA 保險金融精算,放在Band A的。
他本身精於數理的。

後來問了在保險公司做精算師的親友意見,友人叫我們要三思,因為不是數學好的,就能夠勝任精算。

就算做到精算師,香港大概已經飽和,因為香港只有大約百多間保險公司,

而且工作性質好單調,友人言下之意,係香港做精算並不是想像中好。

所以我們最後都沒有考慮精算。

而你仔仔的情況,你/他有沒有 考慮 重考 DSE,重新再出發呢?

比多一年時間,再考慮清楚自己的生涯規劃呢?

我仔仔的情況是,我們一直以為他成績好差,以為成績只夠入工程科,我們都是用3日的時間在JUPAS 改選,
最後沒有選擇工程,我們到現在都唔知有沒有選錯科。

因為社會實在瞬息萬變,我記得我大學年代工程科係神科來的,不知道為什麼到現在變為水泡科?

反之當年根本無人想讀的醫護科/物理治療/職業治療,為何現在被人吹捧為神科?

回覆 焯媽媽 的帖子

DSE重考比較困難,因中文同通識已改課程。他正考慮副學士同恒生SSSDP。HKU SPACE ASSO DEGREE 有 OFFER 俾佢。

martenwong168 發表於 23-7-31 09:52
回覆 焯媽媽 的帖子

謝謝你的意見。我仔現在真是前路茫茫。他本身成績很好。但考DSE期間中左COVID, 又冇得 ...

我仔仔也是今年放榜,最近也為他的前程困苦中。你仔在考試中Covid 影響了成績真係唔好彩,不過已成事實,怎樣也改變不到。好好和仔仔傾下出路,加油

回覆 ononchu 的帖子

謝謝你們的鼓勵。我也深信如他肯努力就算讀ASSO也可升回大學。大家也加油吧!

martenwong168 發表於 23-8-1 09:01
回覆 焯媽媽 的帖子

DSE重考比較困難,因中文同通識已改課程。他正考慮副學士同恒生SSSDP。HKU SPACE ASSO ...
讀ASSO. 再轉大學.
如果, 你心儀的那大學和學科.

查清楚, ASSO那一間對接最容易.

最終, 可能由ASSO升回大學.
結果是一樣的.

而恆大也有人成績好, year1轉校.

martenwong168 發表於 23-8-1 09:01
回覆 焯媽媽 的帖子

DSE重考比較困難,因中文同通識已改課程。他正考慮副學士同恒生SSSDP。HKU SPACE ASSO ...
英雄莫問出處。
出到來社會工作,真係無人會問你在那間大學畢業的。

工作表現好的,話之你係 ASSO出身,

如果你工作表現唔好,就算三大畢業又如何,一樣會被人照肺/顧。

入到ASSO,努力讀上去,入返三大/八大,又一條好漢呢!

回覆 焯媽媽 的帖子

絕對讚同。其實只要揾到第一份工而又有好表現,唔會有人再睇讀過咩大學。

回覆 stillgood20 的帖子

HKU SPACE 話有80% ASSO 同學可以入返8大。好似好高, 同唔知D數字有冇跨大同有冇古惑嘢。

martenwong168 發表於 23-8-2 08:58
回覆 stillgood20 的帖子

HKU SPACE 話有80% ASSO 同學可以入返8大。好似好高, 同唔知D數字有冇跨大同有冇 ...

這個升學數字, 可以作參考.

而重點, 反而是睇自己能力.

比如我細囝, DSE 中英都2, , 其他科目成績一d都唔差,

其中, 數學特別出色. 本來, 無想過入唔到大學. 報了一科Asso Data Science.

入唔到大學, 最初都唔開心.

,Asso 第一個學期, GPA成績4.x. 已經反應他的學習能力.

在合適佢自己的領域. 繼續讀去上. “很自然便可接續返回8 .

當時, 申請了兩間8大都有offer. 選了升year 3.

邊間大學, 可能有一段時間有優勢.

比如, interim , hku, cu 同學有多少優惠.

,畢業了, 個人實力. 入職了, 慢慢無人理你, 話知你, 咩大.

---

你提及孩子情況. 特別是數學優秀.

唔介意, 入咗Asso.

在合適科目, 便可發揮.

我囝Asso year 1, 4科不同數學. 成績都係A+.

返到8 , 有关數學和電腦成績科目, 都是領先.

---

反而, 要留意. 精算是專業. 孩子是否特別喜歡.

martenwong168 發表於 23-8-2 08:55
回覆 焯媽媽 的帖子

絕對讚同。其實只要揾到第一份工而又有好表現,唔會有人再睇讀過咩大學。 ...
ASSO/大學期間,努力做好 INTERN,將來才能搵到第一份好工。
我仔仔今年9月升 Yr 3, 在第一/二年時,就算疫情嚴重,他仍不停搵不停做實習。

他已經在商界/金融界別,做了 4個不同行業的實習。基本上他已經嘗試了 將來工作的行業範疇。

將來仍有慢慢長路,作為父母,現在就協助孩子規劃好他的人生。

焯媽媽 發表於 23-8-2 15:58
ASSO/大學期間,努力做好 INTERN,將來才能搵到第一份好工。
我仔仔今年9月升 Yr 3, 在第一/二年時,就算 ...

多啲不同經驗係可以好有幫助將來的事業發展,不用做咗一兩年才知道唔適合。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊