用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建小學同民生小學 應該點揀?求意見
go

福建小學同民生小學 應該點揀?求意見   [複製鏈接]

小朋友乖巧聽話,有藝術天份,學習受谷但唔主動,需要經常提點,自己覺得資質一般,兩間學校同先生意見有分歧,唔知點揀,跪求大家意見!(emoji)(emoji)

福小,小班教學雙語班主任 ,普教中,其他幾乎全英教學,良好語境,唔計政見,普遍評價唔差

民生一班40個,一個班主任,英教有英文,英數同科學,其他中教.
民生名氣大校舍大,升學成績好,但聽到不少家長話辛苦壓力大轉校

兩間都龍,民生書院banding較高,福中都可接受

求意見 謝謝(emoji)(emoji)

9    0    0    1

論語境,兩者差不多,論中學民生好好多。㨂得有關聯學校都係貪佢中學,民生較佳。想成績好一定有壓力。既然受谷,㨂民生。

識兩個朋友讀民生轉校,仲有一個跟唔到想轉校又無學校收,擔心呢個情況發生係自己身上!學校好似無實際支援去幫助跟唔到既同學,主要靠家長補習力谷

我會福小~~ 佢語景好過民生, 民生太傳統了~ 福小讀得好, 小6再博其他, 安全福中都好好, 英中~ 福小上去的程度好~

steven0212 發表於 23-7-27 12:31
論語境,兩者差不多,論中學民生好好多。㨂得有關聯學校都係貪佢中學,民生較佳。想成績好一定有壓力。既然 ...
論語境,福小好太多!

reikoo 發表於 23-7-27 13:56
識兩個朋友讀民生轉校,仲有一個跟唔到想轉校又無學校收,擔心呢個情況發生係自己身上!學校好似無實際支援 ...
係呀!若在民小跟不上,會被老師忽視。

Bicanna 發表於 23-7-27 14:01
我會福小~~ 佢語景好過民生, 民生太傳統了~ 福小讀得好, 小6再博其他, 安全福中都好好, 英中~ 福小上去的程 ...

自己係咁諗,福小進可攻退可守。
先生因民生難入,取錄左又唔想輕易放棄

cherrieshum 發表於 23-7-27 14:20
係呀!若在民小跟不上,會被老師忽視。

係啊囡囡唔係好突出進取既小朋友,驚係民小變隱形人。係網上搵左好耐,都搵唔到民小有咩實質優點,有冇人可以分享下?問左啲民小用家都話主要靠家長,似乎比6000蚊學費,性價比不高

reikoo 發表於 23-7-27 15:56
係啊囡囡唔係好突出進取既小朋友,驚係民小變隱形人。係網上搵左好耐,都搵唔到民小有咩實質優點,有冇人 ...

福小也很難入啊,要經三倫面試!民中績幾年前band 1B-bsnd 1A, 近二, 三年band 1B。
福中banding 低些少,但rising trend, 今年dse 也有40個5**.

民生大校,但學生也多,每班~37-40人, 上到高班有人走會縮班,到時每班有機會超過40人!

福小每班25人,語境比民生好,更多的關愛。小朋友有民小和福小同時收,証明非常不錯,正常两間都可以直升中學部,但福小除非好差,升中壓力細過民小!

PS 以前有福小和民小offer, 後來去另外一間。所以知道福小也相當難入,得來不易!

民生校舍係大
但其實小朋友(特別小學)都唔會比走黎走去

除非你有報佢d 活動/ 校隊
如果唔係所有好大好靚既設施都係得個望字

多謝大家意見(emoji)(emoji)
似乎多數支持福小

民生對於跟唔到嘅學生係留班之後等佢自生自滅,若小朋友跟到當然冇問題,跟唔到就自求多福

醒目開學勳章

reikoo 發表於 23-7-27 12:09
小朋友乖巧聽話,有藝術天份,學習受谷但唔主動,需要經常提點,自己覺得資質一般,兩間學校同先生意見有分 ...

識人教福小,校長對老師係好有要求架,同埋我唔鍾意民生一年番上午,一年番下午,所以我會揀福小

cutie_sheep 發表於 23-7-27 18:48
民生對於跟唔到嘅學生係留班之後等佢自生自滅,若小朋友跟到當然冇問題,跟唔到就自求多福
...

聽得愈多意見 愈唔敢揀民生!為咗呢個事煩左好耐

而家講緊小學喎,全日制

reikoo 發表於 23-7-27 21:05

網上的留言不能盡信,如果只聽幾個人嘅意見便決定子女嘅去向,未免有點兒戲

reikoo 發表於 23-7-27 21:05
民生绝對是一間好學校,揀民生也不會錯,但是是實上直資比私立更多資源,可以小班可以請更多net.......

keikolau 發表於 23-7-27 21:06
網上的留言不能盡信,如果只聽幾個人嘅意見便決定子女嘅去向,未免有點兒戲
...

現實中聽到幾個民小用家都負評,先決定上網問下意見,都係希望唔好揀錯!囡囡同學家姐讀民生小三,黎緊升小四轉校,父母外國讀書回流,有外補都讀得好大壓力好辛苦.類似case都聽左幾個,所以先問有冇人覆到我民生有冇咩實際優點

回覆樓主:

唔計政見,我會揀福小,小班+語境性價比高,民生太傳統但聽朋友講又唔算太谷,因為佢個仔跟得上課程

選距離近的。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊