用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教幾間國際學校意見
樓主: yueyingho2008
go

[小學] 請教幾間國際學校意見 [複製鏈接]

WesRosa2019 發表於 23-8-1 18:56
新校138000真係要諗諗

啲學費去晒硬件度,佢硬件真係一流

回覆 WesRosa2019 的帖子

唔止 , 每年仲要俾建校費呀 , 但係新校 , 校車配套未健全 , 所以 , 如果住得近就值得諗諗 , 住得遠就要考慮清楚!!

回覆 mlau216 的帖子

先不要太過興奮住 , 校長好唔代表師資一定好....參觀學校時 , 我留意到外籍老師 , 都比較年輕 , 他們都是教幼稚園 , 至於教小學的老師 , 師資質素如何 , 仍需要時間才了解 , 但暫時 , 我們了解到 其中一位老師 , 由我小朋友現讀間學校 , 轉了去安基司教 , 這位老師在家長們眼中公認為無乜愛心 + 英語水平差的一位老師 , 幸好他不是教主料 , 離開我們學校 , 相信家長們亦不會覺得可惜 , 所以 , 重點不止是辦學機構及校舍硬件 , 我個人覺得師資先係最重要的 !!

chriskaan 發表於 23-8-4 11:35
回覆 mlau216 的帖子

先不要太過興奮住 , 校長好唔代表師資一定好....參觀學校時 , 我留意到外籍老師 , 都 ...

師資呢樣嘢我就真係完全唔知啦,因為我去參觀嘅時候啲老師係好似地產帶我睇樓咁,着住一套似銀行職員嘅制服,然後邊行邊介紹啲設施,所以我嗰日當自己去完睇樓團就算,最後都冇報名

mlau216 發表於 23-8-5 08:44
師資呢樣嘢我就真係完全唔知啦,因為我去參觀嘅時候啲老師係好似地產帶我睇樓咁,着住一套似銀行職員嘅制 ...

參觀除了睇下D設施和見下教職員,我以前去school tour最好係可以睇下小朋友上學情況,參觀課室,多唔多玩具,睇下小朋友的勞作,貼出的作業作品等,在讀家長及student mix 等。
試過有一間仲安排小學生來跟參觀家長傾偈,不過個小朋友一坐低話原來佢為咗來招呼家長攪到冇時間食飯,呢間果然係同我理念頗唔夾的學校,所以都可以見微知著。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊