用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教幾間國際學校意見
go

[小學] 請教幾間國際學校意見 [複製鏈接]

請問, 想知道一下幾間國際學校各位家長覺得點樣? 網上好多"official" 嘅資料,但係其實最想知道嘅就係呢啲學校嘅 reputation 實質情形係點樣:

Stamford American School

Invictus

Wycombe

Austin

Anchors

我知道Austin 前身係Mount Kelly, 有好多負面新聞,但係唔知轉咗手有新嘅管理層管理間學校之後會唔會好咗抑或仍然受到前身嘅醜聞影響好難收生?

多謝各位幫忙!

1    0    0    0

yueyingho2008 發表於 23-7-27 10:43
請問, 想知道一下幾間國際學校各位家長覺得點樣? 網上好多"official" 嘅資料,但係其實最想知道嘅就係呢 ...

呢幾間我只會考慮Stamford 和Wycombe
起碼校捨正常,冇特別聽到唔好的野
Invictus和Austin, 在商場,負面消息又多,不會考慮了,Austin你有冇去睇過?在商廈一兩層,見D學生要附近公園,比成萬學費
Anchors未聽過冇意見

https://www.anchorsacademy.edu.hk/en/p_index.php?wid=19

Anchor is new primary school! 一流Facility!

yueyingho2008 發表於 23-7-27 10:43
請問, 想知道一下幾間國際學校各位家長覺得點樣? 網上好多"official" 嘅資料,但係其實最想知道嘅就係呢 ...
呢幾間地點同學費都相差好遠。Invictus 早排有好多負面消息。Austin 係 Mount Kelly 前身, 學費超貴校舍又唔大, 我諗唔到咩原因要揀佢。Anchor 未聽過, 不過只有小學。净番 Stamford   同 Wycombe, 一間美式考 IB, 一間英式, 呢兩間你可以去參觀了解吓

咁其實Wycombe Abbey校址都係商場...

睇埋辦學團體:

Anchors:玩具大王家族,經營安基司幼稚園20+年,稱為了達成辦學心願所以投資12億元建校。

Wycombe Abbey:鄭志剛疑似有參與?周大福教育集團旗下還有VEO和DSC,但Wycombe Abbey又不屬於該集團。

Stamford:Cognita, 有過百間私校的國際集團,在香港還有Woodland

Austin:根據公開資料,只知道接手的董事陳金兒是前大公網高層

Wycombe Abbey, Stamford都唔平,俾得起呢個價位有好多學校可以揀,起碼唔使考慮Austin先吖...

回覆 dem0cracy 的帖子

其實而家有冇學生喺Austin 讀書? 佢咁樣嘅條件, 我wonder 佢根本收唔收到生?

yueyingho2008 發表於 23-7-27 17:47
回覆 dem0cracy 的帖子

其實而家有冇學生喺Austin 讀書? 佢咁樣嘅條件, 我wonder 佢根本收唔收到生? ...

有人讀,佢冇話係IS, 睇FB學生同員工都主要係本地人,話同國內學校有合作。
地點方便又易入,都有佢市場,之前Mount Kelly 全校得50個學生時都運作到。

dem0cracy 發表於 23-7-27 16:29
咁其實Wycombe Abbey校址都係商場...

睇埋辦學團體:

Wycombe 係鄭志剛搞

Cognita已經賣咗Woodland俾Guidepost

樓主点解揀呢幾間?有冇諗過PLKIS ,YMCA 穩陣D?

IB → Stamford
AL  → Invictus
放洋 → Wycombe Abbey

Adiezz 發表於 23-7-27 19:34
Wycombe 係鄭志剛搞

Cognita已經賣咗Woodland俾Guidepost

Invictus 已賣盤給新加坡建築集團

Poyau 發表於 23-7-28 10:10
Invictus 已賣盤給新加坡建築集團
Invictus唔係一向都係該建築集團旗下?印象中Invictus在香港開校時都有聽過係新加坡財團,仲以為佢會搞得好。記得初期小學部口碑都唔差,點知佢走下坡走得咁快...

回覆樓主:

如果想去英國升學就可以考慮Wycombe.佢好似幫好多細路仔升英國Boarding school.

Also Adrian Cheng只是Advisory Board, 間學校係一間叫做BE Education run嘅.

dem0cracy 發表於 23-7-28 10:36
Invictus唔係一向都係該建築集團旗下?印象中Invictus在香港開校時都有聽過係新加坡財團,仲以為佢會搞得好 ...

Invictus 創辦人 John Fearon

https://whichschooladvisor.com/singapore/school-news/john-fearon-a-game-changer-in-education

https://topick.hket.com/article/2384839/

回覆樓主:

樓主考慮其他學校會否比較好?給得這個學費,其實好多選擇啊

回覆 yutochung 的帖

回覆樓主先啱
你有冇visit 過Invictus ?如果冇,我建議你去間學校睇吓先決定報唔報名?

如果 Anchors 近你 , 就選擇 Anchors , 現任小學校長係前任 YMCA 基信的校長 , 真心校長好好人 , 好有心做好間學校 , 小朋友會好開心

chriskaan 發表於 23-8-1 17:54
如果 Anchors 近你 , 就選擇 Anchors , 現任小學校長係前任 YMCA 基信的校長 , 真心校長好好人 , 好有心做 ...

新校138000真係要諗諗

chriskaan 發表於 23-8-1 17:54
如果 Anchors 近你 , 就選擇 Anchors , 現任小學校長係前任 YMCA 基信的校長 , 真心校長好好人 , 好有心做 ...

Wow 原來係前YMCA基信校長,你唔講我真係唔知,咁啲信心又返晒嚟喎,本來我參觀完麻麻哋Anchors …
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊