用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 E EXPRESS
go

[英國] E EXPRESS [複製鏈接]

想問如果寄文件用E express, 係咪都要報關?
   2    0    0    0
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

要, 寄出前要填完表格先可寄出.

thanks
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

我想問如用平郵 (應要兩個多月), 個紙箱係咪響任何一間郵局買?

LAUGHT 發表於 23-8-21 16:39
我想問如用平郵 (應要兩個多月), 個紙箱係咪響任何一間郵局買?

係,我買過幾次。
但如果你有硬淨嘅紙箱在手,都一樣可以用。

回覆 TTEE1819 的帖子

請問你有無用過暢運(快遞) 或 空郵? 我見暢運(快遞) 好似平D & 快D.

LAUGHT 發表於 23-8-23 16:16

請問你有無用過暢運(快遞) 或 空郵? 我見暢運(快遞) 好似平D & 快D.

空郵,我只試過寄文件。
Vantage, 我印象中無試過。但有其他家長用過,等佢地比意見你。

想問寄E-EXPRESS , 郵局 M1 箱 / A4 紙箱 SIZE 係咪超限制?

Jennie 發表於 23-10-15 17:03
想問寄E-EXPRESS , 郵局 M1 箱 / A4 紙箱 SIZE 係咪超限制?

我以前用A4紙箱, ok

請問 用 E Express 係咪無得查詢包裹寄到邊到? 如果有, 可以在那裏check?  

Bigmowmow 發表於 23-10-18 11:07
請問 用 E Express 係咪無得查詢包裹寄到邊到? 如果有, 可以在那裏check?

有,起你張收據咪有個二維碼同追蹤號碼比你追蹤Lor,掃個二維碼就得。

回覆 yuyueng 的帖子

見到啦, 留意唔到有Code, 第一次用, 多謝你詳細回覆!

Bigmowmow 發表於 23-10-19 10:23
回覆 yuyueng 的帖子

唔使客氣,通常過左英國海關後翌日就可以送到學校宿舍。

TTEE1819 發表於 23-8-23 16:19
空郵,我只試過寄文件。
Vantage, 我印象中無試過。但有其他家長用過,等佢地比意見你。
...

請問空郵需唔需要執關? 想寄新debit card 過去

LAUGHT 發表於 23-8-23 16:16

但暢運唔可以寄食物,其實郵局個網可以睇到唔同寄法嘅郵費。 未必係最平。

yuyueng 發表於 23-10-18 12:51
有,起你張收據咪有個二維碼同追蹤號碼比你追蹤Lor,掃個二維碼就得。

請問E express 嘅HS code係未選擇差唔多嘅都可以?我寫snacks ,但出來嘅code係 chips
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 23-10-23 18:09
請問E express 嘅HS code係未選擇差唔多嘅都可以?我寫snacks ,但出來嘅code係 chips
...
差唔多係可以,但你個snack 範圍太廣太籠統,我一般都係揀主要既一兩様寫就算。

yuyueng 發表於 23-10-23 20:10
差唔多係可以,但你個snack 範圍太廣太籠統,我一般都係揀主要既一兩様寫就算。 ...

謝謝你咁快覆我
即係吾會每件嘢都寫嗎?咁會唔會當我漏報嫁?
我之前寄過speed post,今次寄E express,所以又要係度請教下,謝謝

bkfans123 發表於 23-10-23 20:30
謝謝你咁快覆我
即係吾會每件嘢都寫嗎?咁會唔會當我漏報嫁?
我之前寄過speed post,今次寄E expr ...

我之前都成日寄零食比阿仔,我都系隨意寫2-3樣例如魷魚,薯片,香口膠,朱古力呢幾樣就算,呢4年寄過幾十次E Express未試過比人查箱或開箱,我主觀覺得可能用郵局寄野無甘嚴。

yuyueng 發表於 23-10-24 08:26
我之前都成日寄零食比阿仔,我都系隨意寫2-3樣例如魷魚片,薯片,香口膠,朱古力呢幾樣就算,呢4年寄過幾十 ...

好的,謝謝你
好怕填錯嘢要比稅
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊