用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFCS 嘉諾撒聖方濟各學校是個好選擇嗎? ...
發新帖回覆
go

SFCS 嘉諾撒聖方濟各學校是個好選擇嗎? [複製鏈接]

阿囡本身有APS, SFA, 福小 offer,  直到7月收到SFCS call, 先生鍾意傳統”名校”,而且果時去SFCS面試時老師親切,校舍環境都唔錯,重點係津校唔洗大洗費,有直屬中學。但缺點係我地住將軍澳無校車保姆車,接送要啲時間同人手上要重新安排,同埋上網見到中學既DSE成績好似一般。阿囡性格慢熱,做功課時間比較長,但上課能專心聽講。有冇過來人/在讀生家長可以分享下SFCS 既多些資訊?例如聽講學校好多功課?功課量同學生成績出嚟結果唔成正比?功課既質素如何?係一間傳統死谷既學校還是屬於增值學校? 學校關愛注重品德嗎?想認識多啲間學校🙏🏻🙏🏻🙏🏻多謝分享🙏🏻☺️
   0    0    0    0

回覆 Nahaababy 的帖子

Sfcs有將軍澳校車

回覆 KKEEgogogo 的帖子

呀係,我講錯,唔係無校巴,係因為校車6:05am上車太早,7:55am先上堂,車程時間太長,所以唔考慮校車

Nahaababy 發表於 23-7-23 08:23
阿囡本身有APS, SFA, 福小 offer,  直到7月收到SFCS call, 先生鍾意傳統”名校”,而且果時去SFCS面試時老 ...
住tko我會揀福小/aps,下年再插班名校(既然你都覺得st francis 中學部表現一般)

回覆 gabejang 的帖子

因為阿囡性格好慢熱怕羞,interview 未必show到佢實力,用福小個朵插班應該唔容易。明白APS 插班能力強,不過讀既話都係遠同洗費大。

交通行先,唔係大人小朋友會好辛苦。

讀APS谷一年,下年/年中插,其實考到呢幾間證明學術唔錯,插班睇筆試多,APS keep 到成績一定可以插到比SFCS好的學校

Nahaababy 發表於 23-7-23 08:23
阿囡本身有APS, SFA, 福小 offer,  直到7月收到SFCS call, 先生鍾意傳統”名校”,而且果時去SFCS面試時老 ...

性格慢熱,做功課慢Sfcs唔適合,如果心頭唔高只求平穩我會揀福小,地點同小班教學比較適合你囡囡性格!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊