用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 客觀分析 2023年DSE 狀元的成因
樓主: kiwi2007
go

客觀分析 2023年DSE 狀元的成因   [複製鏈接]

rectangle 發表於 23-7-28 18:07
問:小朋友, 你頭先坐咩車嚟㗎甲答:我坐巴士嚟
乙答:我坐的士嚟
丙答:我司機送我嚟

問:小朋友,你倆兄弟坐咩車返學?
細佬:我同阿哥坐纜車返學,我就堅尼地道站落,阿哥就麥當勞道站落。

幾十年前真係有可能!

poonseelai 發表於 23-7-28 20:40
真的每天也有同學仔行上行落金鐘,亦有住係附近行5分鐘去學校,後面工人姐姐幫佢拎書包,重要嘅係家長如何 ...

這個場面,全香港周圍都見過。 我覺得害了小朋友!

就算小學,學生都要自己揹書包,何況中學?

反而 SPCC, 我只去過幾次,因為當時阿囡整親腳,我又冇見過這個情況。

有私家車接送就當然會有。

中學生都識得尷尬,太 B B會被人笑的。

poonseelai 發表於 23-7-28 20:36
真實個案:當年我孩子考東區一間幼稚園,老師真的問這個問題,隔離個家長立刻答Benz,之後收都唔去
...

我理解。中學有經驗嘅經歷,
問:個係你乜嘢人?可否介紹一下?
答:爹哋
問:爹哋一定好忙,都請假過嚟支持你?
答:係呀,佢有時忙起上嚟都好忙,得閒時都好得閒
直接問:唔想兜個大圈,爹哋做邊行?
答:我爹哋做某行老闆,做咩咩咩。

fatman69 發表於 23-7-28 20:49

Creative writing  

不如早上去 金鐘巴士站 和 ifc 小巴站 看看

fatman69 發表於 23-7-28 20:49

..

Rpp 發表於 23-7-28 20:58
我理解。中學有經驗嘅經歷,
問:個係你乜嘢人?可否介紹一下?
答:爹哋

咁都得?

我身邊識得 的 SPCC 家長全部是 普通打工仔。

希望冇令你哋失望。似乎大家有太多遐想。

當然,如同其他學校,總有人是老闆、醫生、律師….
但是,大家都不會理會。

chingyu 發表於 23-7-28 21:02
Creative writing  

不如早上去 金鐘巴士站 和 ifc 小巴站 看看

倆兄弟住山頂,哥哥讀中學落車先,細佬讀小學就遲一個站落!

fatman69 發表於 23-7-28 21:10
倆兄弟住山頂,哥哥讀中學落車先,細佬讀小學就遲一個站落!

以前可能係,小學搬咗好耐啦

poonseelai 發表於 23-7-28 21:14
以前可能係,小學搬咗好耐啦

就算小學,我識兩個家長都是 普通打工仔。  

一個 Merchandising field , 一個 IT.

chingyu 發表於 23-7-28 21:07
咁都得?

係經驗,唔係cc問,cc亞女係Zoom面試,係個年長的女士,衣著打扮好隨意,大大件T恤,亞女同佢Hi佢唔理唔出聲,咁以為清潔嬸嬸或者工作人員,乾脆靜靜等,點知一開口英文介紹佢係老師,直入正題依家諗番轉頭應該係特登考驗小朋友禮貌。cc面試唔太難,十五分鐘左右。

Rpp 發表於 23-7-28 21:22
係經驗,唔係cc問,cc亞女係Zoom面試,係個年長的女士,衣著打扮好隨意,大大件T恤,亞女同佢Hi佢唔理唔出 ...

係,阿囡當年都有提及interview 有考禮貌。

另外,就算收,學校都要睇最尾學期成績表的 Conduct 分數。

chingyu 發表於 23-7-28 21:50
係,阿囡當年都有提及interview 有考禮貌。

另外,就算收,學校都要睇最尾學期成績表的 Conduct 分數。

咁證明係特登唔睬唔出聲,咁個女咪以為清潔阿嬸囉,個面試官又係特登著件大T恤似睡衣咁款。

Rpp 發表於 23-7-28 21:56
咁證明係特登唔睬唔出聲,咁個女咪以為清潔阿嬸囉,個面試官又係特登著件大T恤似睡衣咁款。
...

咁我就唔知喇.. 老師要角色扮演咁慘?

可能人哋真係好casual,免得太靚又話太elegant。

Hmm..  學校老師,好elegant 和好普通正常都見過。
各適其適 啩!  

總之,家長日見到老師們都好nice.
他們會先向學生了解,才跟家長傾談。
我感覺受尊重。

chingyu 發表於 23-7-28 23:25
咁我就唔知喇.. 老師要角色扮演咁慘?

可能人哋真係好casual,免得太靚又話太elegant。

或者唔係,可能有啲學校問坐咩車過嚟? 住嚟邊,爹哋做咩工其實都係家長敏感。

Rpp 發表於 23-7-29 00:20
或者唔係,可能有啲學校問坐咩車過嚟? 住嚟邊,爹哋做咩工其實都係家長敏感。
...

我又無見過幼稚園/小學老師問埋啲咁嘅問題。

若果小朋友回答 「坐巴士/地鐵」,學校都收,咁家長咪唔洗擔心?
通常住址和父母工作是否已經填在表格上?

最記得朋友個女考小學時被問「父母假日做啲乜」,佢答「瞓覺」,結局收咗。

chingyu 發表於 23-7-28 21:17
就算小學,我識兩個家長都是 普通打工仔。  

一個 Merchandising field , 一個 IT.

時代不斷進步,普通家庭對教育要求都越來越高,有錢人比例一定係按年代不斷下降,而有錢果批都漸漸轉去國際學校。可能,過多幾十年後,連國際學校都可能平民化。當然啦,就算講以前年代,都肯定唔係全部有錢人

我都相信現在既SPCC普通家庭係佔大多數既。

acgy 發表於 23-7-29 15:25
時代不斷進步,普通家庭對教育要求都越來越高,有錢人比例一定係按年代不斷下降,而有錢果批都漸漸轉去國 ...

對! 國際學校都百花齊放,好多都係普通打工仔。

超級富豪嗰班,中一、二會去晒英、美最top的學校部署。

沉澱左一陣,仲識唔識答以下問題?
1. 今年 DSE 幾時放榜?
2. 今年4位 DSE 狀元叫乜名?

~4位狀元,當中有兩位已表態打算揀 HKU,好似有少少 surprise
~等埋 JUPAS 8月放榜,各中學可以總結3大&8大入學率而 close files
~期待明年有津校再度誕生狀元

kiwi2007 發表於 23-7-30 19:54
沉澱左一陣,仲識唔識答以下問題?
1. 今年 DSE 幾時放榜?
2. 今年4位 DSE 狀元叫乜名?
"打算揀 HKU"-------------------------有無想過同$有關?

2jkidsfather 發表於 23-7-30 21:35
"打算揀 HKU"-------------------------有無想過同$有關?

KongU 百年老店,中大只不過是生於 1963, 高低顯而易見。不過中大勝在多 innovative strategies, 想當年的中大暫取生計劃攪到 kongU 倒瀉籮蟹。KongU  MEDIC 要真正止蝕,根本就係要處理好 DSE intakes vs NON-JUPAS intakes 吧!
Garbage in = Garbage out 的理論,兩位院長應該明白的。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊