用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 客觀分析 2023年DSE 狀元的成因
樓主: kiwi2007
go

客觀分析 2023年DSE 狀元的成因   [複製鏈接]

回覆 adriantai 的帖子

請教下,點解最top噶都轉左全部埋堆CC呢?

Rpp 發表於 23-7-22 08:34

我哋可能比較年長,可能又唔係讀書人,以前年代談論的話題係皇 ...

可能係我哋年紀輕和唔係住港島中西區 唔識就真。

當年真係冇乜出狀元,傳聞話因為佢哋唔考咁多科。不過,一向覺得整體成績和教學質素重要啲。

但係,你見到 余若薇都特登預科轉去SPCC, 李嘉誠兩個仔又讀呢間,似乎當年也屬於非常 Top.

朋友爸爸80幾歲,當年都係 SPCC, 然後入 HKU MBBS.

另外,見五六十歲的校友返嚟分享,當年都可以去到牛津劍橋。
兼且,佢哋都話當年好多同學去外國讀中學和大學。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/聖保羅男女中學  (可以看校友list)

chingyu 發表於 23-7-27 16:17
可能係我哋年紀輕和唔係住港島中西區 唔識就真。

當年真係冇乜出狀元,傳聞話因為佢哋唔考咁多科。不過, ...
SPCC一向是No 1. 但是優勢無以家甘名顯!
只是以前是收派位生,成績無以家咁離行離勒。

73662710 發表於 23-7-27 16:23
SPCC一向是No 1. 但是優勢無以家甘名顯!
只是以前是收派位生,成績無以家咁離行離勒。
...

而家更多 私校/直資學校 也不是收派位生。

kiwi2007 發表於 23-7-20 22:35
名校出狀元,無乜驚喜。
仲記唔記得以下中學都出過 HKCEE/HKALE 狀元:
~沙官

欣賞!好厲害!  

邊有咩客觀,由你落筆那一刻,已經全部係主觀啦。

流浪地球 發表於 23-7-27 18:03
邊有咩客觀,由你落筆那一刻,已經全部係主觀啦。
你應該係入嚟ek冇耐

ok3 發表於 23-7-27 19:14
你應該係入嚟ek冇耐
我一直都在,反而我之前認識的資深網友,卻無聲無色地消失了。

流浪地球 發表於 23-7-27 19:45
我一直都在,反而我之前認識的資深網友,卻無聲無色地消失了。

唔好意思搭嘴。

看看大家註冊時間,反映到事實。

譬如 2004 年 Vs 2023 年 ,差成 十幾廿年。

chingyu 發表於 23-7-27 21:53
唔好意思搭嘴。

看看大家註冊時間,反映到事實。
憑表面看你是對的。但事實並不是如此。太長遠我不說,就過去在EK十多年,我認識的聰明仔爸爸,閱讀派E兄。Mr.beast,  小時了了等…. 他們你可曾有印象嗎。

流浪地球 發表於 23-7-27 22:28
憑表面看你是對的。但事實並不是如此。太長遠我不說,就過去在EK十多年,我認識的聰明仔爸爸,閱讀派E兄。M ...

小時了了 剛剛出post 不久

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3872279&page=48&pid=49253402#pid49253402

可能我倆有generation gap (haha)..
我見幾位前輩常客仍在…
我反而久不久才看一看。

回覆樓主:

呢個帖都係講吓笑啫

Rpp 發表於 23-7-22 08:34

我哋可能比較年長,可能又唔係讀書人,以前年代談論的話題係皇 ...

都唔係,SPCC在很久之前就已經係一哥,在以前冇互聯網年代,資訊唔多,大部分人只係人云亦云,SPCC在HKCEE平均成績係好過QC既,但HKAL成績就差唔多,因為大家都OUT走左一批人,又吸左D人,但SPCC預科其實收好少external, 大部份都係原校升上去。當然,我都同意直資係會加強左SPCC既優勢,但係咪一轉直資就可以咁勁差咁遠呢,如果係既話就唔會存在BAND2 BAND3直資啦,原因係因為佢一直都係一哥,只係而家資訊透明,給大家容易看到而已。

回覆 chingyu 的帖子

我係70後, 讀書年代已經知道SPCC係一間神校.
之所以SPCC係神校, 唔係因為佢地既會考成績好勁或者音樂體育好叻, 而係入得去讀書既學生都係有頭有面, 非富則貴人士既仔女, 再簡單啲講, 基本上大部份學生都係"上等人"

問:小朋友, 你頭先坐咩車嚟㗎甲答:我坐巴士嚟
乙答:我坐的士嚟
丙答:我司機送我嚟

rectangle 發表於 23-7-28 18:07

幼稚園或者考小學咩?

rectangle 發表於 23-7-28 18:07

太多 rumours !

放學時間,你見大家一齊行落去搭地鐵就知道!

確實有小部分上等人,如同 DGS / DBS / 國際學校 等等。

但是,大部分也是普通家庭! 上等人一早已去 英美寄宿學校。

大部分由 SPCC 考進英美名大學的 是自己考取奬學金。

今年 超級狀元 入 Cambridge - Natural Sciences, 也是考取全額獎學金。

小女之前讀津貼小學,反而感覺到有些人會 親疏有別和白鴿眼。

而 SPCC 老師和舊生 確實很平易近人,亦不覺舊生仔女有任何特權和好處。

我也慶幸有舊同學仔女先入讀 SPCC 中學,令我釋除疑慮。

Btw, 之前津貼小學讀咗六年,身邊有些家長朋友也是有司機的。

Rpp 發表於 23-7-28 18:21

幼稚園或者考小學咩?

真實個案:當年我孩子考東區一間幼稚園,老師真的問這個問題,隔離個家長立刻答Benz,之後收都唔去

chingyu 發表於 23-7-28 20:08
太多 rumours !

放學時間,你見大家一齊行落去搭地鐵就知道!

真的每天也有同學仔行上行落金鐘,亦有住係附近行5分鐘去學校,後面工人姐姐幫佢拎書包,重要嘅係家長如何教

poonseelai 發表於 23-7-28 20:36
真實個案:當年我孩子考東區一間幼稚園,老師真的問這個問題,隔離個家長立刻答Benz,之後收都唔去
...

當年反而考過

一間K2 才能入的幼稚園和
一間油尖旺名中學

兩間校長都是由頭到腳望家長的。

慶幸中學收了小女,但也婉拒了。

SPCC 中學面試,只是老師見學生,家長不用出場。
我覺得正常好多。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊