用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 客觀分析 2023年DSE 狀元的成因
樓主: kiwi2007
go

客觀分析 2023年DSE 狀元的成因   [複製鏈接]

Rpp 發表於 23-7-22 08:34

我哋可能比較年長,可能又唔係讀書人,以前年代談論的話題係皇 ...
以前港島區是Kings and Queens 爭霸!SPCC 是其中一間名校!
時代唔同了,直資有資源收生優勢,連GHS HYS现在都過左MCS, SMCC.

73662710 發表於 23-7-22 08:45
以前港島區是Kings and Queens 爭霸!SPCC 是其中一間名校!
時代唔同了,直資有資源收生優勢,連GHS HYS现 ...

講起後面兩間當年交咗表囉,低年級嘅成班媽咪話我點解第一志願唔係聖瑪利SMCC,呢間先係勁野,耿耿於懷我數日。但EK又話佢1B不愎往日光輝,係咪E K嘅標準呢?

Rpp 發表於 23-7-22 09:29
講起後面兩間當年交咗表囉,低年級嘅成班媽咪話我點解第一志願唔係聖瑪利SMCC,呢間先係勁野,耿耿於懷我 ...

補底全港數一數二,尖子生少了很多很多!以前三私一直GHPS級頭成車成車走去考插班,今日復見否?
一條龍靠『小一』派位做到3322>90%,學校的底蘊非常強,令人敬佩!

講起後面兩間當年交咗表囉,低年級嘅成班媽咪話我點解第一志願唔係聖瑪利SMCC,呢間先係勁野,耿耿於懷我 ...

其實SMCC都冇乜好透明地公佈成績,家長大可以當佢同以前一樣,因為冇人可以肯定呢間學校實際係點樣㗎嘛。

事實上有好多英中都冇公佈乜嘢,但仍然係英中,仍然有好多人爭住入,俾著我係學校管理層,我都會選擇唔公佈,或只選擇性公佈,反正又冇犯規嘅。

喇叭茶 發表於 23-7-22 09:44
其實SMCC都冇乜好透明地公佈成績,家長大可以當佢同以前一樣,因為冇人可以肯定呢間學校實際係點樣㗎嘛。
...

會唔會直資先公怖?交學費要有交代。

~官中在升中選校時經常被矮化/嫌棄/貶低,幸好仍有一些慧眼的家長識得因應用家的特質而選擇入讀,否則 XC/YC 早已走上 non-band 1 的跑道
~時勢造英雄,當年的莊啟程和恒商都曾經稱霸高考,私校 Maria College 都曾經幫助很多預科生完成入大學的夢(包括三大)呢!
~狀元/榜眼/探花/芝麻官/卒仔各司其職。百花齊放肯定好睇過一台獨大。Band 2/3 中學能夠培育公開考試優異生的勵志故事,好睇過頂尖學校頂尖成績訪問?

喇叭茶 發表於 23-7-22 09:44
...

我隔離嗰個鄰居係某校副校長,每次都雞啄唔斷888卦吓,佢有講過唔係名校十分出名的,公怖咗成績又如何,可以取巧做得靚一靚,呢啲共識的,大家睇吓開心吓參考下無妨。

Rpp 發表於 23-7-22 09:51
會唔會直資先公怖?交學費要有交代。

英華、聖士提反都好似冇正式公佈,SPC嘅中文同通識又遮遮掩掩咁。當然,直資要搶學生,被逼都要比較透明d.

我自己也經歷過升中,也想比較各學校嘅成績,但發現係未能輕易做到嘅。
只不過小學家長大家都習慣逆來順受,冇乜聲音反映俾教育局,要求各中學公佈成績,咁咪算囉⋯⋯

喇叭茶 發表於 23-7-22 10:02
英華、聖士提反都好似冇正式公佈,SPC嘅中文同通識又遮遮掩掩咁。當然,直資要搶學生,被逼都要比較透明d. ...

同鄰居八完之後,我大約知道好多佢哋區內區外嘅共識。

Rpp 發表於 23-7-22 10:00
我隔離嗰個鄰居係某校副校長,每次都雞啄唔斷888卦吓,佢有講過唔係名校十分出名的,公怖咗成績又如何,可 ...

多餘。佢哋只要每間學校都公佈中英數5+同4+%就夠。有乜取巧?EK自然有專業家長做排名㗎啦。

喇叭茶 發表於 23-7-22 10:07
多餘。佢哋只要每間學校都公佈中英數5+同4+%就夠。有乜取巧?EK自然有專業家長做排名㗎啦。

...

公怖中英數5 +同4 +係咪真實的分數?

Rpp 發表於 23-7-22 10:10
公怖中英數5 +同4 +係咪真實的分數?

如果係factual嘅資料被刻意修改,有法律責任㗎,應該….

喇叭茶 發表於 23-7-22 10:12
如果係factual嘅資料被刻意修改,有法律責任㗎,應該….

取巧唄,會計師都識得幫公司做得交少好多稅。

Rpp 發表於 23-7-22 10:15

交稅係兩回事啦,呢啲簡單正接嘅數字,又唔可以點massage嘅,就一係公佈,一係唔公佈㗎啫

delete

好多在報告中用言語偽術誤導群眾。
例如A校有100人,只得10人有3322,而其中有8個入到U。佢可以咁寫,「在符合升讀大學要求學生中,有八成學生.升讀大學」,全世界就會集中睇住八成入U這小段。小六家長見到就會衝入來報讀!

fatman69 發表於 23-7-22 11:33
例如A校有100人,只得10人有3322,而其中有8個入到U。佢可以咁寫,「在 ...

反正好多取巧的。

73662710 發表於 23-7-22 09:38
補底全港數一數二,尖子生少了很多很多!以前三私一直GHPS級頭成車成車走去考插班,今日復見否?
一條龍靠 ...
認同smcc 補底一流

fatman69 發表於 23-7-22 11:33
例如A校有100人,只得10人有3322,而其中有8個入到U。佢可以咁寫,「在 ...

其實肯講一下已經好好,至高境界係乜嘢都唔講。
1. 官津校最緊要係做英中
2. 只要係英中,就會有人報
3. 大抽奬 - 入乜嘢學生,係唔係都係靠運㗎啫
4. 自行 - 起碼點都會有B1B學生報讀
5. 只要make sure該區英中學位少過B1人數就得 (例子:鄭榮之唔好彩位處沙田,如果佢係喺SSP or WTS, 應該仍然係全英中)
6. DSE考乜嘢成績其實分別不大,唔公佈成績,反而有助維持高尚英中氣派

唔知咁嘅諗法啱唔啱呢?我發現只要企喺嗰啲神秘英中角色考慮事情,先可以平衡我升中選校時嘅frustration.

我最近又真係寫得太多嘢喇,原來入嚟EK真係會上癮㗎。
我寫夠㗎喇,大家下年暑假再見啦

SMCS has much better dse results this year as the number of 5** has doubled that of last year.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊