用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 客觀分析 2023年DSE 狀元的成因
go

客觀分析 2023年DSE 狀元的成因   [複製鏈接]

1. 高士威道男校先前可能被附近某臨時國家級辦事處氣場影響而斷䌫,今年再吐氣揚眉,官男一哥,勤有功,揀QC!

2.飛峨山道女校因應某領導人娥姐榮陞街市 CEO 而轉運,沉默5年後再創高峰,讓我攀險峯,再與天比高...

3. 麥當奴道男女校雖然一向都無 Macdonalds 食,但卻突然被某極小撮人在附近馬路路牌加持&打咭,產生極大 chemical reactions, 最終令某些 EK 淡友/專家大跌眼鏡,花生價格亦隨之而急升。植脂阿一地位,誰能代替。

總結: 1命2運3風水,4積陰德,5讀書

heidya    發表於 23-7-21 15:05
2jkidsfather    發表於 23-7-20 22:36
   12    0    0    0

真係好嚇觀

2jkidsfather    發表於 23-7-20 22:36

回覆樓主:

1.Q嘜質素好,保證正貨
2.飛蛾山腳女校係新清水灣道,5年出一個,Output 穩定
3. 麥當奴道上年唔正常,今年重拾正軌

kiwi2007 發表於 23-7-20 17:49
1. 高士威道男校先前可能被附近某臨時國家級辦事處氣場影響而斷䌫,今年再吐氣揚眉,官男一哥,勤有功,揀Q ...
關正傑名曲都出埋,真係唔夠你玩

mimiffy 發表於 23-7-20 22:04
關正傑名曲都出埋,真係唔夠你玩
Michael Kwan 都係 SPCC 校友。We all miss him so much.

名校出狀元,無乜驚喜。
仲記唔記得以下中學都出過 HKCEE/HKALE 狀元:
~沙官
~何傳耀
~陳瑞芝
~陳瑞祺喇沙
~佛教大雄
~燕京
~顏寶鈴

Nothing is impossible.

aptt    發表於 23-7-21 08:30

kiwi2007 發表於 23-7-20 22:35
名校出狀元,無乜驚喜。
仲記唔記得以下中學都出過 HKCEE/HKALE 狀元:
~沙官

將官

回覆樓主:

會考九優十優年代,傳媒從來不會上麥當勞道,個個走晒去皇華喇拔接狀元。
到而家都諗吾明,點解麥當勞套餐只可以八味,人地可以有十味?

回覆樓主:

愛鍾意讀書/好想做醫生咪係成因囉

fatman69 發表於 23-7-21 12:53
會考九優十優年代,傳媒從來不會上麥當勞道,個個走晒去皇華喇拔接狀元。
到而家都諗吾明,點解麥當勞套餐 ...

之前我哋係老師叫報你哋CC先知道,從未去過,亦唔知係邊度,加上報名係電腦,面試又係Zoom根本唔了解。其實係咪都幾多人好似我哋咁呢?

Rpp 發表於 23-7-21 13:09
之前我哋係老師叫報你哋CC先知道,從未去過,亦唔知係邊度,加上報名係電腦,面試又係Zoom根本唔了解。其 ...

坦白講在會考年代,互聯網未發達,資訊仲係電視電台報紙年代,只知CC 係好學校,而名氣就同常出九/十優的皇仁/華仁/喇沙/拔萃/等有一定差距!你出10個八優都冇用,人地1個十優就冚過你,班記者去哂十優果邊。
到DSE 年代先感覺到CC 咁勁,加上資訊發達,人氣快過坐火箭!

fatman69 發表於 23-7-21 13:33
坦白講在會考年代,互聯網未發達,資訊仲係電視電台報紙年代,只知CC 係好學校,而名氣就同常出九/十優的 ...

收到最top既學生,出最top既成績好正常

坦白講在會考年代,互聯網未發達,資訊仲係電視電台報紙年代,只知CC 係好學校,而名氣就同常出九/十優的 ...

主因咪係早轉直資

見舊帖EK都有人統計6A+,印象中CC唔係最top

不喜勿插:你們討論的這所學府, 追溯至中小學都在同一校舍年代, 我“估計”收生不一定以成績優先的, 大家有興趣, 可以了解當年的校友有那些, 及學府歷史背景, 或者能參透一些端倪. 善哉善哉

rectangle 發表於 23-7-21 14:32
不喜勿插:你們討論的這所學府, 追溯至中小學都在同一校舍年代, 我“估計”收生不一定以成績優先的, 大家有 ...
大家討論討論啫。但我有印象當年入大學要考HKAL。好似CC成績很不錯的。但當時港島區,QC,SPC和KC也真的好強。

延伸議題
~ 直資= 99.9% sure win? 得直資得天下?
~ 華仁究竟有無堅持津校初心?
~ MCS, SMCC, YWGS, SSGC...etc 堅持留津有無行錯路?
~ QC 為官中單天保至尊咁多年,是幸運,還是天時/地利/人和?
~沙官想當年業績跟 PCCW 經典股價走勢,成也 CEO? 敗也 CEO?

劉遵義,CC校友,一九六一年七月,劉遵義於中學會考獲得九優一良

會考年代或更早一些,沒有自行收生,沒有直資學校,中考收生靠派位,間中收三两個插班生,SPCC和其他傳統名校的成績分別不大!
SPCC and DGS的強勢是改成直资後!

73662710 發表於 23-7-22 08:23
會考年代或更早一些,沒有自行收生,沒有直資學校,中考收生靠派位,間中收三两個插班生,SPCC和其他傳統名 ...

我哋可能比較年長,可能又唔係讀書人,以前年代談論的話題係皇仁,無人論Spcc,我諗應該係最近十多年崛起。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊