用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Jupas揀科求救
go

Jupas揀科求救   [複製鏈接]

囡囡今日dse 放榜,中文有5**,英文、數學同chem有5*,其餘phy、bio同m1都5,LS得4,如果咁樣擺:
A1: 港大醫科
A2: 港大牙醫
A3: 理大物理治療
請問會唔會好冒險?求高人指點迷津(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   18    0    0    0

醒目開學勳章

醫科要 36 分喎,另外牙醫收得高分過醫科喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 23-7-19 17:44
醫科要 36 分喎,另外牙醫收得高分過醫科喎

呢個成績理大物理治療都係搏。

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 23-7-19 22:12
除非佢本身有 UCAS offer,否則真係祝佢好運
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

A1 A2入嘅機會係零
首先牙科上年開始已經收得高過mbbs
港大weighted score你小朋友得40.5分
基本上42分以下係完全唔會考慮(除左個別經運動員計劃可以攞到40.5CO)
唔好浪費a1 a2兩個位嚟搏啲完全無機會嘅科啦
已經唔係冒險咁簡單 係自殺式

林平之 發表於 23-7-19 16:32
囡囡今日dse 放榜,中文有5**,英文、數學同chem有5*,其餘phy、bio同m1都5,LS得4,如果咁樣擺:
A1: 港大 ...

試試上訴,看能不能博多1,2分

YolandaTam 發表於 23-7-19 22:12
Poly physio weighted score 大約330-350咁上下
中英phybio x10
chem math x 7
post主小朋友
中英phybio 分別 7655 = 8.5 x 10 + 7 x 10 + 5.5 x 10 x 2 = 265
Chen math 分別66 = 7 x 7 x 2 = 98
total score = 363
而且poly physio therapy一個cohort成150人
基本上分數波動唔會好大 可以講係相當穩陣嘅選擇

但係上網見到hku mbbs同牙醫今年出個expected score都係42,用hku個score calculator計過,醫科差1.5分,牙醫反而高0.6分,請問應該參考舊年個admission score定係今年個expected score排choice?

回覆樓主:

你可以搵HKU舊年嘅expected scores同前年嘅admission scores比較吓,再比較埋舊年嘅admission scores,咁你就會發覺expected scores其實set得幾低吓。咁係指一般情况,對醫科同牙科我無特别睇過。

林平之 發表於 23-7-19 23:22
但係上網見到hku mbbs同牙醫今年出個expected score都係42,用hku個score calculator計過,醫科差1.5分,牙 ...

會否考慮HKU言語治療?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

林平之 發表於 23-7-19 16:32
A1: 港大 ...
我會將 A1 A2 對調,

A1 牙醫
牙醫還未開始 interview,如果你睇過佢哋d talk,你會法國佢哋收生好特別,唔一定高分可勝出,特別喜歡收運動員,interview好緊要,擺 A1 顯出誠意,準備一個如何渴望成為牙醫的故事,可以一博

A2 西醫
確實係差一分,唯有博今年中大更加火熱,港大妥協減一分收生

A3 物治
中文,英文,phy ,bio 加乘都係 X10 ,你有 5**5*55 ,我會話穩入,可作保險線
…..

gracelam 發表於 23-7-20 06:51
會否考慮HKU言語治療?
樓主成績好似over好多.........

小鹿揀學校 發表於 23-7-20 08:06
我會將 A1 A2 對調,

A1 牙醫
Strategy agreed.

最重要有申請remarking

2jkidsfather 發表於 23-7-20 10:37
樓主成績好似over好多.........

咁興趣都可以嘅!我女大學同學舊年個分可以入 HKU e科, 佢真係"屈就"同我女做同學㗎!因為佢冇興趣醫療⋯⋯
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

林平之 發表於 23-7-19 23:22
但係上網見到hku mbbs同牙醫今年出個expected score都係42,用hku個score calculator計過,醫科差1.5分,牙 ...
其實舊年同今年個收分是一樣的

西醫的42分 同 牙醫的42分是唔同㗎,牙醫的 best science subject 是有 1.3 加乘㗎,

以你的 case , 你嘅best science subject 是 chem ,有 7x1.3=9.1 分㗎

即係你報牙醫,個總分是 42.6 分 ,係夠晒分㗎!

gracelam 發表於 23-7-20 10:41
咁興趣都可以嘅!我女大學同學舊年個分可以入 HKU e科, 佢真係"屈就"同我女做同學㗎!因為佢冇興趣醫療 ...
不盲目入醫科,少有情況

醒目開學勳章

2jkidsfather 發表於 23-7-20 10:58
不盲目入醫科,少有情況
真係唔好因為高分就一定要入醫科,有醫德真係好重要,現在太多係為錢途 & 高分必讀醫

2jkidsfather    發表於 23-7-20 13:01

小鹿揀學校 發表於 23-7-20 10:46
其實舊年同今年個收分是一樣的

西醫的42分 同 牙醫的42分是唔同㗎,牙醫的 best science subject  ...

咁計的話,反而西醫咪唔夠分

wonderbaby 發表於 23-7-20 11:16
咁計的話,反而西醫咪唔夠分
從來冇人,包括樓主,話揀西醫夠分噃⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 23-7-20 11:39
從來冇人,包括樓主,話揀西醫夠分噃⋯⋯

我唔係話樓主夠分入西醫,因我之前睇入學分係牙醫高分啲,我見咁計之下反而入唔到西醫,我怕我搞錯計法
我睇返港大網站見到理科有加乘明白了,謝
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊