用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績創新高
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績創新高   [複製鏈接]

gracelam 發表於 23-8-11 09:30
首先要全港中學show晒3大入學取錄%, 就算b1中學都未必間間 show出嚟,所以冇乜可能知道全港排行第幾!

...

理工 三寶四寶都好熱門,收分都高,應該參考埋。

回覆 hiuching8 的帖子

謝謝回復。
其實,我的疑問是,學校的價值如果只是體現在DSE 5+%的話,那麽重心就可以只落在 準備DSE的那一年(或1年半),學校起的作用了。

以我自己的學習經驗,初中部,可以hea下,平時玩下ECA,看下書。到了高中部,就要慢慢收心。直到F6就要真的開始準備考試。所以,F6的師資也是體現DSE成績的重要一環。

如果大家都只是根據DSE成績去判定一個學校,還不如,看看哪所學校中6的老師水平,題海水平算了。

hiuching8 發表於 23-8-16 10:48
DSE出過的題目絕大部分唔會完全一樣咁再出,單靠做past paper,可以有level 5,但想攞5**就未必得。補習老 ...

做題是為了熟悉題型, 和做多了歸納出一種破題的思路 (當然做題者要有這歸納的SENSE), 效率等...

如果做題是為了希望 "翻腌" 出過一樣的題目, 那真是下策!

200904 發表於 23-8-16 10:59

謝謝回復。
良好的學習習慣要自小培養,突然發力的人係佔極少數。DSE要考兩年半的課程(主科可能係小學計起),大部分學生沒有能力用半年時間追上,當然有聰明絕頂的人可以做到

hiuching8 發表於 23-8-16 12:00
良好的學習習慣要自小培養,突然發力的人係佔極少數。DSE要考兩年半的課程(主科可能係小學計起),大部分 ...

同意,基楚好是非常重要。
除非初中hea的意思是不需要top10%,top30%就夠了,又或者是入到大学就得,讀乜都可接受,咁就冇問题,否则,基楚勁重要,特別係語文。

200904 發表於 23-8-16 10:59

謝謝回復。

我唔會睇老師, 今屆有好老師教, 唔代表仔女嗰屆輪到佢哋, 仲有老師都會走/退休!

DSE 5+只係參考, 當仔女玩過DSE呢個遊戲, 95 %係年輕人本身自己, 5%係運氣(包括高中遇到好老師亦係運氣)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

hiuching8 發表於 23-8-16 10:48
DSE出過的題目絕大部分唔會完全一樣咁再出,單靠做past paper,可以有level 5,但想攞5**就未必得。補習老 ...

我睇過網上尖子分享
話dse英文,在正常情況靠實力決勝負下,band one 生拎5唔難 (5以下就反映學生英文實力)
但想要摘星就要靠操 ,操熟題型、控制時間分配,非常小心掌握tricky位同攞分位

大概係咁
(只係網上尖子說法,我無實證過)

Charlotte_mom 發表於 23-8-16 13:14

我睇過網上尖子分享

同意...

英文在課程上沒有明顯的年級區分...

較好點的學生, 極可能在F3 已經可以有5或以上的水平...

剩下時間是, 爭取*  的評級和放在其他學術科!

gracelam 發表於 23-8-16 13:07
我唔會睇老師, 今屆有好老師教, 唔代表仔女嗰屆輪到佢哋, 仲有老師都會走/退休!

DSE 5+只係參考,  ...

好老師間間學校都走到七七八八喇,再唔係做補習老師都搵錢多好多。嚴重缺乏老師,靠老師真的唔多穩陣。

Rpp 發表於 23-8-16 14:11
好老師間間學校都走到七七八八喇,再唔係做補習老師都搵錢多好多。嚴重缺乏老師,靠老師真的唔多穩陣。
...
其实走的老师也不一定是好老师的。。。每间学校的课程设计和材料,其实也是很重要,也带不走的。

Rpp 發表於 23-8-16 14:11
...
同意好老師走咗好多。唔同意做補習搵錢多好多,近年勁多補習社倒閉,例如現代教育執剩一間分校,好多補習老師去咗正常日校搵工

retriever 發表於 23-8-16 13:37
同意...

英文在課程上沒有明顯的年級區分...

認同,S3佢哋英文,數學已經達到有星,接住攻其他科目達到有星,有策略學生又叻。
注意係1 C 2 A學校以為自己科科有8字9字以為有星,浸係喜悅中,去專業補習DSE導師評估做卷,好多便得番3,4。

Rpp 發表於 23-8-16 14:26
認同,S3佢哋英文,數學已經達到有星,接住攻其他科目達到有星,有策略學生又叻。
注意係1 C 2 A學校以為 ...

點會覺得科科8字9字就以為有星呀?求其攞份DSE PP做一次已經知自己咩料, 父母唔知, 年輕人都知喇啩

twhkleung    發表於 23-8-16 15:02
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-8-16 14:33
點會覺得科科8字9字就以為有星呀?求其攞份DSE PP做一次已經知自己咩料, 父母唔知, 年輕人都知喇啩:ques ...

好多父母和小朋友都覺得好勁嘅。

hiuching8 發表於 23-8-16 14:23
同意好老師走咗好多。唔同意做補習搵錢多好多,近年勁多補習社倒閉,例如現代教育執剩一間分校,好多補習老 ...

識幾個都係教名校,自己生招牌開檔做補習,月入十倍。我曾經半開玩笑好老師都做補習了,佢無出聲。

猴子爸 發表於 23-8-16 14:20
其实走的老师也不一定是好老师的。。。每间学校的课程设计和材料,其实也是很重要,也带不走的。
...

其实走的老師好不好, 大家都不知道, argue 走的好老師多d定差老師多d只熟隨口嗡的討論而已.
反而下周farewell呀仔一位老師, 在他教導下, 佢果科拿了全级第一, 應該算係身边例子的走了位好老師了. 可惜.

hiuching8 發表於 23-8-16 12:00
良好的學習習慣要自小培養,突然發力的人係佔極少數。DSE要考兩年半的課程(主科可能係小學計起),大部分 ...

特別是中.英文, 真係要從小學開始浸架啦。

gracelam 發表於 23-8-16 13:07

DSE 5+只係參考,  ...

"95 %係年輕人本身自己, 5%係運氣(包括高中遇到好老師亦係運氣)"

同意,讀書靠自己.並不是靠學校或老師.在勁的學校,只是更容易檢測到水平.

twhkleung    發表於 23-8-16 15:16

Rpp 發表於 23-8-16 14:26
注意係1 C 2 A學校以為 ...

誇大了!

就以貴校而論,中3能在DSE* 的應該大有人在。但能在中3DSE數 拿* 的應該是絕無僅有。

Rpp 發表於 23-8-16 14:43
識幾個都係教名校,自己生招牌開檔做補習,月入十倍。我曾經半開玩笑好老師都做補習了,佢無出聲。
...
幾多年前?而家中學老師唔升職頂薪有$79135,月入十倍即係有近八十萬,未計開支,如果每個學生收費$1200(高中補習班四堂普遍收費$700-$1400),要有660個學生先得,唔容易做到,七月又無生意,收入再減
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊