用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績創新高
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績創新高   [複製鏈接]

medicine 發表於 23-7-20 15:47
再好的厨師,能把鯽魚蒸成蘇眉嗎?

PS:高級酒店的厨房設備,佐料,我估,無乜人會否定比普通茶餐廳優勝.
一道菜好唔好食,我認為食材質素佔七成,廚師手勢佔三成。讀書考試都係差唔多,我暫時未見過有補習天王宣傳教到明愛學生攞5**。

10090 發表於 23-7-20 15:56
一道菜好唔好食,我認為食材質素佔七成,廚師手勢佔三成。讀書考試都係差唔多,我暫時未見過有補習天王宣傳 ...
21年屯門董中首位狀元話係無補習,更加難得,希望以後更加多無外力嘅狀元,明愛都出一兩個就好啦

PTL_L 發表於 23-7-20 15:54
你嘅比喻咁難明既應該唔係咁多人明!
宜家有啲人,邊度會用腦思考架.

"神校,係學校好"咁挂係嘴邊,話間神中神小點點點,但有思考過小一個班,有幾多個真係12年后笑得出?

medicine 發表於 23-7-20 18:18

"神校,係學校好"咁挂係嘴邊,話間神中神小點點點,但有思考過小一個班,有幾多 ...

最有腦果個係你啦

你應該一日25小時都係諗CC點點點衰,Get a life

一間學校衰定好唔會因為你講一萬次而改變。你認為呢度會有網友因為你劣評CC而有offer都唔take 咩

medicine 發表於 23-7-20 18:18

"神校,係學校好"咁挂係嘴邊,話間神中神小點點點,但有思考過小一個班,有幾多 ...

好心你就唔好隨便話其他家長唔用腦啦。
唔通淨係BPS嘅家長先識用腦咩?
家長們基本上都係衡量各種因素而作出決定㗎啦,其他人有乜資格指指點點呢?

吓吓叫人用腦就代表自己好有腦,做人係幾咁容易

chanshadow 發表於 23-7-19 15:12
港同今年DSE成績又創新高,整體4+ (81.4%) ; 5+ (51.8%) ; 5*+ (27.8%) ; 5** (6.7%)
各科 (Core) 5+ 成績  ...

成績非常好!

medicine 發表於 23-7-20 15:53
宜家講緊的是,市面只有咁多蘇眉,有一部分游左去第二度.
跟住,高級酒店仲高價收購埋茶餐廳魚缸入面啲蘇眉,連 ...
Good example !我以為呢d 基本嘢根本唔需要討論,係人都明,原來唔係……

回覆 Charlotte_mom 的帖子

二仔舊年考港同S2 插班,最後只收兩個。感覺書院收插班數量唔多。大仔今年升S5,當年大仔未考書院時已經知道書院係一間高增值學校,對於一間band 1 學校來講可以一路維持學生高增值唔係一件容易既事,除左學生質素唔差以外,學校一定有其功勞。

真係好好,成績比得上/甚至超過傳統名校。呢間學校唔係盡收成績最好那班,以我小朋友學校為例,唔計DGS, SPCC那些超班同學,考頭三四一定去晒聖保祿,另外入港同那些係考十至三十不等。
咁我相信學校一定有套教法,同點樣去運用資源,令到學生有咁好嘅學習成績。

booboozi 發表於 23-7-21 12:52
真係好好,成績比得上/甚至超過傳統名校。呢間學校唔係盡收成績最好那班,以我小朋友學校為例,唔計DGS, SP ...

從今年港同中一收生來看,的確不是收成績最拔尖的一批,但DSE成績從目前已公布學校當中來看應該算top 5

以前入港同的外來生,大部分都係B1C和B2A,相信港同係有辦法令同學升值的。不過,近年多了B1B外來生,相信要大大增值的應該是小學上的B2,B3生了。

醒目開學勳章 王國長老

CMMM 發表於 23-7-21 14:17
以前入港同的外來生,大部分都係B1C和B2A,相信港同係有辦法令同學升值的。不過,近年多了B1B外來生,相信 ...

港小學生係全升中學,band 123都有(幾多%我就唔知了)
而港中s4選科係任揀: 只要夠人開班+唔撞時間。就算學渣都可選熱門科、m1/2。所以考到出嚟嘅成績可以話represent整體,而只非顯示校內尖子水平

Charlotte_mom 發表於 23-7-21 16:28
港小學生係全升中學,band 123都有(幾多%我就唔知了)
而港中s4選科係任揀: 只要夠人開班+唔撞時間。就算 ...

好同意你講法, 港小100%直升書院, 即使學校覺得某些同學可能適應唔到書院的教學(因為全英語), 都只係勸佢重讀小六, 最後家長堅持要升書院, 最後亦都升到。

去到中四揀科, 只要你想讀, 就會比你讀, 需知道好多學校, 一定要名列前茅的同學, 先可以爭到phy Chem Bio M1 M2。

我唔知依家的港小, 書院家長係點, 但我女依屆, 大部份家長都冇比壓力仔女。

vincenthocs    發表於 23-7-25 09:44

mimi1102 發表於 23-7-22 09:36
好同意你講法, 港小100%直升書院, 即使學校覺得某些同學可能適應唔到書院的教學(因為全英語), 都只係勸佢 ...

八卦一問,港同係點樣將100%小學部升上中學嘅學生,加埋外校生,教到可以依家DSE成績咁top?
要知道好多行一條龍嘅新學校,到最終DSE成績一出嚟,都係死路一條⋯⋯

喇叭茶 發表於 23-7-22 12:49
八卦一問,港同係點樣將100%小學部升上中學嘅學生,加埋外校生,教到可以依家DSE成績咁top?
要知道好多行 ...
一個朋友係中學中文老師(普通津校教),佢有分享過港同書院有啲中文教材係校本自制,朋友話編得非常好。至於港小,有朋友小朋友一個港小,另一個係其他直資小學。佢嘅感覺係港同嘅老師會諗辦法教識小朋友應該要識嘅嘢,而另一間俾佢感覺係老師教完,俾個範圍你,你小朋友唔識你就自己搞掂佢。佢話有比較下會睇到個分別。

喇叭茶 發表於 23-7-22 12:49
要知道好多行 ...
港同之前中一有招一班外校生,這一班都是精英,對DSE成績貢獻好大,所以也不全是小學直升的,現在不知還有沒有。

morningsun 發表於 23-7-23 08:41
港同之前中一有招一班外校生,這一班都是精英,對DSE成績貢獻好大,所以也不全是小學直升的,現在不知還有 ...
港同收外校生其實並不是太精英,首先佢本身收生不只睇成績,其次成績稍top又未必會讀,近幾年收的成績可能會好D。所以港同增值能力其實確係好強。

CMMM 發表於 23-7-23 10:53
港同收外校生其實並不是太精英,首先佢本身收生不只睇成績,其次成績稍top又未必會讀,近幾年收的成績可能 ...
我幾年前是聽朋友(某位港同助校)說的,中一那班外來生整體平均比港小升上來好不少,DSE食糊外來生貢獻很大。

morningsun 發表於 23-7-23 08:41
港同之前中一有招一班外校生,這一班都是精英,對DSE成績貢獻好大,所以也不全是小學直升的,現在不知還有 ...

對,港同DSE成績主要靠中學收外來生貢獻,但同時港同中學係教得好既
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊