用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績創新高
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績創新高   [複製鏈接]

73662710 發表於 23-7-19 19:09
學校出豉油,家長出雞!SP convent 由K, 小,中,家庭的付出遠高於一般學校!
...
講得正確.

正如SPCC,中一收外來咁多級一和其他前列生(120人?).又有插班生,

那麽僅僅該排學生,佔DSE103人的幾多百分比?7成還是更多?

那麽如果收生眼光准,是不是第一優先選擇的學生個個有5+?103人的7成個個有5+的話,豈不是70%的5+?收"好的"學生還是"教好"學生?

(教"好學生"和"教好"學生之別)

Charlotte_mom 發表於 23-7-19 18:56
其實係雞同蛋嘅問題
要想揀學生,首先亦要做出成績,尤其直資要交學費,b1生咁多選擇,家長唔係傻的,港島 ...
唔熟spc,如冇screen過都有呢個成績,咁真是唔錯。
關於有雞先定蛋先,我唸起大陸d名牌中學,廉江中學黃崗中學之類,先是用高額獎學金去吸引d 考 top 5%既又想入清華北大高考复讀生,第2年,呢類學生有唔少人入左清華北大,然後呢d學校就榜上有名(廣東排名第幾之類),源源不斷吸引高質學生入讀,不斷循環。咁睇落是好合乎常理會發生既事,而唔是呢d中學去收個top 30%既學生,第2年佢就可以考到全省top 1%.

喇叭茶 發表於 23-7-19 19:01
我覺得不完全係咁,如果你有睇古同學嘅訪問,佢有提過debate team對佢嘅幫助,呢啲咪就係學校可以提供嘅培 ...

名校只不過是消費家庭經濟,學生天資。有人敢講其實喇叭教得唔好?

每年每一間所謂1A名校包括CC 都有誤人子弟,掌聲應該比你地睇唔上眼既B2,B3 校送學生入大學.

Cliokohonda 發表於 23-7-19 19:57
名校只不過是消費家庭經濟,學生天資。有人敢講其實喇叭教得唔好?

每年每一間所謂1A名校包括CC 都有誤人 ...
一如既往的思路

我女細時考過的所謂名校, 交form時個老師對眼生係額頭度! 距以爲我唔知名校靠咩! 未靠我地的有資源的家長同天資好的學生儸! 不過我都放棄LS覺得唔arm我地.
band 2 , 3 入到大學真係好叻! 因爲DSE個游戲玩法對距地不利. 個SBA用X登仔的講法係被教畜抓住個X袋!
不過就算band 1A, 有的主觀科目例如中文, 英文SBA都要睇運睇下個老師係未專業. 琴日我聽到考試局上電視話SBA一的問題都無, 真係覺得笑大人個口!

hkpapa852 發表於 23-7-19 18:13
同樣係男女校, 對比今年張祝珊同林護, 只能講句有得揀人收生既學校, 成績普遍真係會好D ...

可否比較下三間的DSE

hkpapa852 發表於 23-7-19 18:13
同樣係男女校, 對比今年張祝珊同林護, 只能講句有得揀人收生既學校, 成績普遍真係會好D ...

呢個社會跟紅頂白! 好正常。

回覆樓主:

係咪會追到SPCC ?

chanshadow 發表於 23-7-19 15:12
港同今年DSE成績又創新高,整體4+ (81.4%) ; 5+ (51.8%) ; 5*+ (27.8%) ; 5** (6.7%)
各科 (Core) 5+ 成績  ...
really not bad

掌聲應該比你地睇唔上眼既B2,B3 校送學生入大學.-> 啱!St. Paul’s convent 都只係in 2-3 /5 歲人仔一次、如果d in 完又in , in 3次都揀唔啱best of the best 既好學生來教出好成績的話、好快會被殺校

經營個brand,承受個名氣,原來唔少家長認為係容易,對培養學生無功勞。    當學校係補習社果啲家長自己照吓鏡啦,點解咁低級嘅。

licpd 發表於 23-7-19 20:49
我女細時考過的所謂名校, 交form時個老師對眼生係額頭度! 距以爲我唔知名校靠咩! 未靠我地的有資源的家長同 ...

阿女個 中文補習大學姐姐 佢都有提過SBA其實睇學校,佢話阿女學校唔洗擔心。大學姐姐 band2中學入到理大護理,所以我非常欣賞佢。

chanti 發表於 23-7-20 11:25
掌聲應該比你地睇唔上眼既B2,B3 校送學生入大學.-> 啱!St. Paul’s convent 都只係in 2-3 /5 歲人仔一次、 ...

但SPCS中學部收成100個外校生喎,又交report,in又搞成4粒鐘,
Interview 都有兩round,唔淨係靠SPK嘅眼光

醒目開學勳章 王國長老

feifei_baby 發表於 23-7-20 13:29

但SPCS中學部收成100個外校生喎,又交report,in又搞成 ...

咁公道講句
邊間band one中學無外來生?無人插班?無揀人?
如果扯到一切只因為「好學生/父母」,咁教育王國摺得了,仲選咩校啫,樓下咪得囉

feifei_baby 發表於 23-7-20 13:29

但SPCS中學部收成100個外校生喎,又交report,in又搞成 ...
spcs 中學收到100個外校生?我以為一班左右,兩班以內

Charlotte_mom 發表於 23-7-20 14:32
咁公道講句
邊間band one中學無外來生?無人插班?無揀人?
如果扯到一切只因為「好學生/父母」,咁教育王 ...

生源當然係其中一項好key嘅因素,但去到中學階段,個細路仲會乖乖俾父母點咩…

醒目開學勳章 王國長老

feifei_baby 發表於 23-7-20 15:22
生源當然係其中一項好key嘅因素,但去到中學階段,個細路仲會乖乖俾父母點咩…
...

公開試成績,原因樣樣都有:學校資源,老師心機,學生質素及努力,父母培育,朋輩影響,運氣
我以為呢樣嘢根本唔需要討論,係人都明,原來唔係……

Diversifyedu    發表於 23-9-19 22:01
rsx    發表於 23-7-20 16:38
喇叭茶    發表於 23-7-20 15:51

Charlotte_mom 發表於 23-7-20 15:27
公開試成績,原因樣樣都有:學校資源,老師心機,學生質素及努力,父母培育,朋輩影響,運氣
我以為呢樣嘢 ...
再好的厨師,能把鯽魚蒸成蘇眉嗎?

PS:高級酒店的厨房設備,佐料,我估,無乜人會否定比普通茶餐廳優勝.

宜家講緊的是,市面只有咁多蘇眉,有一部分游左去第二度.
跟住,高級酒店仲高價收購埋茶餐廳魚缸入面啲蘇眉,連普通斑仔都無幾條,又如何蒸到靚魚出黎?

medicine 發表於 23-7-20 15:53
宜家講緊的是,市面只有咁多蘇眉,有一部分游左去第二度.
跟住,高級酒店仲高價收購埋茶餐廳魚缸入面啲蘇眉,連 ...

你嘅比喻咁難明既應該唔係咁多人明!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊