用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績創新高
go

港大同學會書院2023DSE成績創新高   [複製鏈接]

港同今年DSE成績又創新高,整體4+ (81.6%) ; 5+ (51.9%) ; 5*+ (27.8%) ; 5** (6.7%)
各科 (Core) 5+ 成績 :
Eng 5+ (61%);
Math 5+ (52.1%);
LS 5+ (46.6%);
中文 5+ (32.1%);

各科 (Electives) 5+ 成績 :
Chem 5+ (86.5%);
數學M1 5+ (80%);
數學M2 5+ (72.7%);
BAFS-Acc 5+ (70%);
Bio 5+ (65.5%);

中史 5+ (60%);
Econ 5+ (54.5%);
Phy 5+ (50%);
Hist 5+ (50%);

PE 5+ (50%);
BAFS-BM 5+ (41.2%);
Geog 5+ (40%);

vincenthocs    發表於 23-7-25 09:39
   23    0    0    0

chanshadow 發表於 23-7-19 15:12
港同今年DSE成績又創新高,整體4+ (81.4%) ; 5+ (51.8%) ; 5*+ (27.8%) ; 5** (6.7%)
各科 (Core) 5+ 成績  ...
好厲害!

厲害(emoji)

厲害, 呢個成績真係超好喎..

醒目開學勳章 王國長老

比較咗上年同今年
似乎今年整體好咗, 但5** %微跌, 同埋無星級學生 (上年最好5科5**, 今年無提, 以往都有提)

科目成績有起有跌

今年英文5以上衝破6成
中文成績亦大有改善
恭喜今屇畢業生

恭喜曬港同

港同今年DSE成績又創新高,整體4+ (81.4%) ; 5+ (51.8%) ; 5*+ (27.8%) ; 5** (6.7%)
同樣係男女校, 對比今年張祝珊同林護, 只能講句有得揀人收生既學校, 成績普遍真係會好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-7-19 18:13
同樣係男女校, 對比今年張祝珊同林護, 只能講句有得揀人收生既學校, 成績普遍真係會好D ...
有得揀人.特別是移民走了普通,再從官津補充
以下是隔離的内容

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
雖然好多聲音話,移民影響了成績,特別是前兩年.

又有無想過,正正是移民,從而促使那些成績普通的學生家長提早了計劃或加大了決心?

今年的DSE,正是兩年前高一,三年前中三.似乎有足夠時間收返外來生.

那麽.估下,是哪裏的學生插入名直尼?

此消彼長,今年的DSE現象之一.(普遍名直DSE大幅提高)

hkpapa852 發表於 23-7-19 18:13
同樣係男女校, 對比今年張祝珊同林護, 只能講句有得揀人收生既學校, 成績普遍真係會好D ...
都是你比較客觀,大部分學校既成績是同學生本身資質有關,是學生造就左學校既成績表現,而唔是因為學校大幅提升左學生成績

Dylanli2017 發表於 23-7-19 18:40
都是你比較客觀,大部分學校既成績是同學生本身資質有關,是學生造就左學校既成績表現,而唔是因為學校大幅 ...
一向都係名氣吸引高質,再由高質證明名氣的必要.良性循環就甘來.

都是你比較客觀,大部分學校既成績是同學生本身資質有關,是學生造就左學校既成績表現,而唔是因為學校大幅 ...

由幼稚園到大學,已經有無數例子證明咗哩個定律:高徒出名師(名校)。

只是,如果換在不同的地方.會有人話:未讀過不知學校好甘囖(類似的話)
即人地認爲是學校好囖

醒目開學勳章 王國長老

其實係雞同蛋嘅問題
要想揀學生,首先亦要做出成績,尤其直資要交學費,b1生咁多選擇,家長唔係傻的,港島區還欠好學校嗎?

呢方面,我覺得銅鑼灣聖保祿更勁!港同都話小一揀人,聖保祿揀嘅係一歲/二歲bb ,點解公開試成績(同其他表現)可以咁亮麗?無可能話學校無出力囉

蛋白超人 發表於 23-7-19 18:51
由幼稚園到大學,已經有無數例子證明咗哩個定律:高徒出名師(名校)。
...

我覺得不完全係咁,如果你有睇古同學嘅訪問,佢有提過debate team對佢嘅幫助,呢啲咪就係學校可以提供嘅培訓同氛圍,並非自己個人叻到識飛而可以得到嘅栽培。

Charlotte_mom 發表於 23-7-19 18:56
其實係雞同蛋嘅問題
要想揀學生,首先亦要做出成績,尤其直資要交學費,b1生咁多選擇,家長唔係傻的,港島 ...
一歲/二歲bb 可以睇其他野, 睇家境, 地址, 家長職業, 分分鐘揀人更加準.

Charlotte_mom 發表於 23-7-19 18:56
其實係雞同蛋嘅問題
要想揀學生,首先亦要做出成績,尤其直資要交學費,b1生咁多選擇,家長唔係傻的,港島 ...

學校出豉油,家長出雞!SP convent 由K, 小,中,家庭的付出遠高於一般學校!

其實係雞同蛋嘅問題
甘又有無數字,究竟DSE有幾多個是BB就入來的尼?
中一入學數字和中學插班,都幾乎和DSE人數相等,那麽,BB年級去曬邊?(指分佈百分比)

有一樣野,名校入面實有,競爭壓力,你想追上其他人,但是又回到原點,有資質既發力可以追得上,冇得比學校入學前時screen過既,你點拍佢後面,佢都是追唔上
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊