用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2023 收集 DSE 成績學校資料
樓主: miriam
go

2023 收集 DSE 成績學校資料   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 23-7-19 18:16
中文同通識兩科拉低晒整體成績
佢連最殺食科英文都差咗呢~~

PTL_L 發表於 23-7-19 19:22
插班走的是勁個批.未能插走的咪今年DSE的表現囖.

想到這一層,不必憂心SJC

PTL_L 發表於 23-7-19 19:22
關鍵是自己個一個`所處的位置.大可略過今年DSE.

回覆 hkpapa852 的帖子

好久不見。
今年 SPC 中一入學,預備班未上已派發中文暑假功課,可見學校想針對改善甚麼科目。

medicine 發表於 23-7-19 19:29
關鍵是自己個一個`所處的位置.大可略過今年DSE.
咁呢樣我好有自知之明,人地做狀元,關我都咩事?我自己果啲係先講喇,人地數**5+幾多,又關我咩事?**落我袋就話啫!

medicine 發表於 23-7-19 19:25
插班走的是勁個批.未能插走的咪今年DSE的表現囖.

想到這一層,不必憂心SJC

你意思係話津校勁嘅人都插班去咗剄直資,所以勁直資今年更加勁,津校就drop晒,(同時官校又冇乜受影響,QC,BPS,QES.荃官等都仍然好好)?

hkpapa852 發表於 23-7-19 18:32
SPC 今年中文應該好差吓

雖然可能30% 5+ 都冇,其實同津中1a果堆差唔多

但其他理科絕對有1a 校水平,anyway,期待你今年的2023 dse result 帖呀
(下年/下下年就到我真參考架啦)

喇叭茶 發表於 23-7-19 19:36
你意思係話津校勁嘅人都插班去咗剄直資,所以勁直資今年更加勁,津校就drop晒,(同時官校又冇乜受影響,Q ...

你所提嘅,全部收band 1學生,雖則QC 都有收聯繫生,但收全港級頭生唔少喎,其他傳統名津,數數手指,收幾多band 2仔!?你自己小朋友都係名直,應該好明白家長選校取向,「成績數字才是皇道」!

QC有幾多會插走?
BPS確信沒變差?(其它校不知)

每年,都有同級同學插走.現在比入學,少了30多個.當然包括去機場的.插入一般就兩間,佐敦和銅鑼灣.應該貪多條路(估計)

培基2023 DSE
https://www.spkc.edu.hk/spkc-diary/fruits-of-devotion-and-diligence-class-of-2023/

Congratulations to the Class of 2023 for their remarkable achievements in the 2023 HKDSE! Today, the unparalleled perseverance of our S6 students as well as the unremitting devotion of our teachers bore fruit. We are proud to share their achievements:

Around 80% of our students have fulfilled the general requirements for university admission (33222), while the overall average for Hong Kong is 42.3%.

Over 95% of our students are eligible for sub-degree programmes (22222), while the overall average for Hong Kong is 71.4%.

The average passing rate in all subjects is 98.0%. The rate in all subjects with Level 4 or above is 53.0%, while the overall average for Hong Kong is 36.8%.

17 subjects outperformed the territory averages in attaining Level 3 or above.

13 subjects outperformed the territory averages in attaining Level 4 or above.

10 subjects outperformed the territory averages in attaining Level 5* or above.

The results of English Language, Liberal Studies, BAFs (Business Management) and Economics surpassed the territory averages in all levels.

Yim Pak Ho (6L) attained an exceptional HKDSE result of 5**, 5**, 5**, 5**, 5**, 5*, 5*, scoring a total of 47 in 7 subjects.

S6 Pooikeinians truly deserve a pat on the back for their resilience in the past three years of disruption and uncertainty. Congratulations to our students who excelled in the 2023 HKDSE Examination!

Class

Name of Students

HKDSE Results

6L

YIM Pak Ho

5**, 5**, 5**, 5**, 5**, 5*, 5*

6L

HUNG Sum Wing

5*, 5*, 5*, 5*, 5*, 5, 5

6P

LIU Chun Lok

5**, 5*, 5*, 5, 4, 4

6L

FUNG Ching Yan

5**, 5*, 5, 5, 4, 4, 4

6J

LAM Ka Yu

5*, 5*, 5*, 5, 4, 4

6P

KWAN Tsz Yau

5*, 5, 5, 5, 5, 5

Once again, congratulations to the Class of 2023, and we wish them every success in their future endeavors!

回覆 PTL_L 的帖子

你講出我唔敢講嘅嘢

PTL_L 發表於 23-7-19 19:41
你所提嘅,全部收band 1學生,雖則QC 都有收聯繫生,但收全港級頭生唔少喎,其他傳統名津,數數手指,收幾 ...

即是話勁官校嘅學生質素高而較平均,而勁津校就兩極化d, 萬一勁人走咗,剩返嗰啲就係差啲嗰啲,但官校流失人,剩返嗰啲,都一樣有返咁上下質素?

咁樣講法,LSC今年幾危險…

喇叭茶 發表於 23-7-19 19:45
即是話勁官校嘅學生質素高而較平均,而勁津校就兩極化d, 萬一勁人走咗,剩返嗰啲就係差啲嗰啲,但官校流失 ...

仲要睇下家庭背景,我兩個小朋友間學校都算名津,啲同學由小學起,周圍走,到中學,成績好啲嘅,都周圍插,不過呢個都唔係重點,佢哋重心一直唔起香港,一到時候就飛走喇,今年校級一又飛走喇!
LSC又有啲啲優勢嘅,同MCS一樣,盡食四方好學生!

僅僅QC.唔好解讀成官校

PTL_L 發表於 23-7-19 19:49
仲要睇下家庭背景,我兩個小朋友間學校都算名津,啲同學由小學起,周圍走,到中學,成績好啲嘅,都周圍插 ...
我唔睇好今年LS

medicine 發表於 23-7-19 19:52
我唔睇好今年LS
相信,比兄弟校好,佢哋人多,走咗有吸引力補貨,兄弟校周圍太猛喇,又要同運動共存,難搞!

PTL_L 發表於 23-7-19 19:33
咁呢樣我好有自知之明,人地做狀元,關我都咩事?我自己果啲係先講喇,人地數**5+幾多,又關我咩事?**落我 ...
我都覺得無論是自己果間或者是人地果間幾高分,今年幾多%都唔是咁在意,呢d每年都波動。反而自己果個進步左名次,叻左呀掌握左技巧呀,呢d更重要更令人開心。

Dylanli2017 發表於 23-7-19 20:01
我都覺得無論是自己果間或者是人地果間幾高分,今年幾多%都唔是咁在意,呢d每年都波動。反而自己果個進步左 ...
EK所見,某校家長連特定議題"B2校三甲的DSE成績好過神校的后1/3"都容不下,衝出來護校

PTL_L 發表於 23-7-19 19:49
仲要睇下家庭背景,我兩個小朋友間學校都算名津,啲同學由小學起,周圍走,到中學,成績好啲嘅,都周圍插 ...

MCS,LSC又有級頭嘅插去其他學校,佐敦級頭又有飛英國更高質素名中,為未來鋪路,所知級頭有幾個已退學,應該間間都差唔多,年年有走年年有收。

Rpp 發表於 23-7-19 20:11
MCS,LSC又有級頭嘅插去其他學校,佐敦級頭又有飛英國更高質素名中,為未來鋪路,所知級頭有幾個已退學, ...

你點解要轉校呢?如果大家「級頭」定義一樣?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊