用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2023 DSE 放榜.狀元來自.....
樓主: medicine
go

2023 DSE 放榜.狀元來自.....   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 23-8-1 09:16
多謝陳sir支持。從前嘅系統機會真係多啲,而家一試定生死又係教改(主要係唔識教育嘅梁錦松)搞出黎嘅大頭 ...

一口氣睇晒你的post, 清晰、富資料性、有point!  

如同 林海峰、石永泰、駱應淦,我對呢幾個 St Jo 仔特別有印象。

同意!不用說什麼 「神校」!亦不用說什麼 「齋讀書」!
好明顯啲學生唔會齋讀書!亦好明顯唔係個個適合讀書!

各學校各具特色,自己選啱學校就好,亦都要懂得欣賞其他學校。
眨吓眼大學又做同學。

chingyu 發表於 23-8-1 22:23
一口氣睇晒你的post, 清晰、富資料性、有point!  

如同 林海峰、石永泰、駱應淦,我對呢幾個 St Jo ...
多謝支持。你都講得啱,唔使下下踩人,縱使友校唔啱自己小朋友,都可以搵位嚟欣賞。太多負面意見對大家都冇咩幫助...

gabejang    發表於 23-8-2 05:55

回覆 chingyu 的帖子

講得非常好! 我們真的不須要對別的學校盲目批評或崇拜。香港就是有各種各樣的學校才好,才付合一個多元化社會的須要,可以陪養出不同類型的人才!

medicine 發表於 23-8-1 18:08
有人話,一命二運三風水四讀書(個人認爲二運三風水其實是相同,不過沒有理解上的問題).

内馬爾(Neymar),洪馬 ...

未算富豪,應該是高薪打工仔,有10萬歐羅一日。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

deleted
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊