用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教報學校步驟
go

[英國] 請教報學校步驟 [複製鏈接]

我已替小朋友看左好多資料(書, 學校網頁,EDU KINGDOM)自己選左7間寄宿學校出黎, 想問下一步係咪要踩上去AGENT度話, 我想報呢7間, 叫佢地同我報? 定係AGENT都會再建議D其他既比我? 因為一間AGENT未必都咁啱有做哂呢7間?定係我要上去AGENT度做D咩先呢? 定係我等到八, 九月先一次過去EXHIBITION先找不同AGENT報呢7間?
   6    0    0    0

2849 發表於 23-7-18 10:56
我已替小朋友看左好多資料(書, 學校網頁,EDU KINGDOM)自己選左7間寄宿學校出黎, 想問下一步係咪要踩上去AGE ...
既然你都做晒功課,點解仲要靠agent?根本報學校就冇需要經agent,自己email學校registrar就得。Agent其實冇add value,唯一用處係當家長毫無頭緒,去攞下料就有用。

有心儀學校,立即寫email甚至上學校網頁download application form都得。

beastiebistro 發表於 23-7-18 11:16
既然你都做晒功課,點解仲要靠agent?根本報學校就冇需要經agent,自己email學校registrar就得。Agent其實 ...
但係考入學試, 又要場地, 又要同學校溝通, 我又無監護人FOR 阿女第時, 我唸住反正AGENT唔收我$, 我先至想用佢地嗜

2849 發表於 23-7-18 11:37
但係考入學試, 又要場地, 又要同學校溝通, 我又無監護人FOR 阿女第時, 我唸住反正AGENT唔收我$, 我先至想用 ...
要考試場地再問,監護人都係自己engage,唔關agent事。同學校溝通更加應該自己做,有咩事直接可以第一時間知。實在聽過太多經agent甩漏,甚至專登唔幫家長追/跟,等家長冇咗選擇要逼住揀agent推薦嘅學校等故事。始終係商業社會,唔好誤會agent會放你小朋友嘅福祉喺首位...

beastiebistro 發表於 23-7-18 11:51
要考試場地再問,監護人都係自己engage,唔關agent事。同學校溝通更加應該自己做,有咩事直接可以第一時間 ...
之前見D家長話同BRITISH COUNCIL租場地都過千, 如果報7間都成皮野, 以為同AGENT報可以免左呢筆錢咋, 同埋我始終選出黎果7間都係百強內, 我小朋友都唔係特別叻, 怕無學校收, 我所以希望都搵AGENT可以幫我著緊一下

2849 發表於 23-7-18 12:03
之前見D家長話同BRITISH COUNCIL租場地都過千, 如果報7間都成皮野, 以為同AGENT報可以免左呢筆錢咋, 同埋我 ...

咁你個人選擇,我冇咩意見可以俾喇。我報六間(三男三女)只有一間要俾錢借agent場地考,其中有必經agent報嘅學校(例如Harrow),借本身香港學校場地考,唔使考入學試等等。
其實你報學校,每間都要200-300鎊報名費,就算經agent報都要俾㗎喎?

beastiebistro 發表於 23-7-18 12:15
咁你個人選擇,我冇咩意見可以俾喇。我報六間(三男三女)只有一間要俾錢借agent場地考,其中有必經agent ...

明白明白, 我意思係借場地來考試的費用, 其實間間都要考入學試, 咁七間都要, 我租場都要租七次啦, 搵AGENT報我唸住慳租場錢唔洗比咋, 你果D唔洗考入學試? 唔係間間都要考既咩?你仔考HARROW成績一定好勁, 我知道報名費係無得慳, 係要比的

2849 發表於 23-7-18 13:18
明白明白, 我意思係借場地來考試的費用, 其實間間都要考入學試, 咁七間都要, 我租場都要租七次啦, 搵AGENT ...

你又岩搵地方考入學係有少少困難,我剛經歷過。我係自己聯絡學校問想問的資料,直接的。因為我仔想睇下學校,最後決定去學校考試,因他本身在英國讀書。我的建議係七間太多,考試面試也攰,每間收一千已經冇七千,從中選四間啦,足夠了,同時使用兩間不同agent,分開考,又可以收風聴下佢地分析比較下,但唔係盡信。你已經睇過資料相信你都醒目啦。如果目標學校會到香港展覽會,可以去傾下計,會了解更多。而家agent應該忙DSE 生大學clearing ,趕九月開學,未必理會你,可以八月才去聯絡。

2849 發表於 23-7-18 11:37
但係考入學試, 又要場地, 又要同學校溝通, 我又無監護人FOR 阿女第時, 我唸住反正AGENT唔收我$, 我先至想用 ...

你經agent報的話,學校要俾佣agent,可能減低被取錄嘅機會

2849 發表於 23-7-18 12:03
之前見D家長話同BRITISH COUNCIL租場地都過千, 如果報7間都成皮野, 以為同AGENT報可以免左呢筆錢咋, 同埋我 ...

請問你係指私校百強定寄宿百強?

2849 發表於 23-7-18 13:18
明白明白, 我意思係借場地來考試的費用, 其實間間都要考入學試, 咁七間都要, 我租場都要租七次啦, 搵AGENT ...

借 agent 場地考試未必不收費

2849 發表於 23-7-18 10:56
我已替小朋友看左好多資料(書, 學校網頁,EDU KINGDOM)自己選左7間寄宿學校出黎, 想問下一步係咪要踩上去AGE ...

請問心儀那7間寄宿學校

sleung2020 發表於 23-7-18 19:51

請問你係指私校百強定寄宿百強?

我睇BOARDING排名, 係咪要留意埋私校排名? 有分別? 邊隻好D?

Poyau 發表於 23-7-18 20:25

借 agent 場地考試未必不收費
下? 咁既咩?!!!

2849 發表於 23-7-19 16:10
下? 咁既咩?!!!

唔係喎,我經agent 報學校,agent 安排在佢哋office 或外面場地考筆試,$1 都冇收過我。最後我哋有幾個offer, 又唔覺得因為學校要俾commission agent 而令入學機會下降。

sumikogurashi 發表於 23-7-19 18:29

唔係喎,我經agent 報學校,agent 安排在佢哋office  ...

兩個考生差唔多,一個要俾佣agent,一個唔洗,你揀邊個?

2849 發表於 23-7-19 16:09
我睇BOARDING排名, 係咪要留意埋私校排名? 有分別? 邊隻好D?

咁排接近100嗰啲好易入,唔洗擔心

sumikogurashi 發表於 23-7-19 18:29

唔係喎,我經agent 報學校,agent 安排在佢哋office  ...

我都覺得同佣金関係不大,因為我有啲學校聯系曬,問題解決哂,到報考日子時,我問學校應該經agent還是直接報,佢叫我經香港某大agent 。另一間學校直頭佢比埋agent聯絡電話我去安排考試。有時候學校經agent安排學生,省略了很多家長的發問。

sleung2020 發表於 23-7-19 20:43
兩個考生差唔多,一個要俾佣agent,一個唔洗,你揀邊個?

話雖如此,但實際上佢哋有啲熱門得嚟成績又好,好多香港人鐘意報的學校佢哋都受權某大Agent 做學校特約代理,當我email 去學校查詢時佢哋叫我直接聯絡佢哋代理,唔只一間係咁,這些學校寧願俾commission agent 省卻-些行政工作。當然唔係間間學校係咁啦。感覺上學校唔介意付佣金。

cfs 發表於 23-7-20 00:11
我都覺得同佣金関係不大,因為我有啲學校聯系曬,問題解決哂,到報考日子時,我問學校應該經agent還是直接 ...

同感
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊