用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯元天部分BAND1/2中學個人分析(懶人包)
樓主: eit2003
go

屯元天部分BAND1/2中學個人分析(懶人包)   [複製鏈接]

回覆 BonPong 的帖子

兩間中學近年DSE成績極小提供:

屯天: 2023DSE 117位學生全部有升學。另近年平均符合升大學/大專資格達80%以上。

https://www.tmcss.edu.hk/tmcss/plan/School%20Annual%20Report_2324.pdf

https://www.tmcss.edu.hk/tmcss/?page_id=259&lang=en

南官: 今年annual report 比較多資料,但無提供33222確實數據。

https://www.stmgss.edu.hk/attachment/upload/files/Plan%20%26%20Report/A03%20STMGSS%20School%20Report%202022-23%20V2%20(As%20at%2020231201).pdf

BonPong    發表於 24-1-5 10:46

回覆 hkc3 的帖子

真係麻煩哂你啊~

兩間, 有咩評價? 謝謝

回覆樓主:

兩間都有朋友子女讀緊,小朋友都話讀得開心嘅。
屯天: 有band 2生抽入, 但近年成績真係好弱吓,有兩位朋友子女本地升唔上去咗台灣升大學。
南官:過去幾年dse成績都退步好多, 連校長係講座裏邊都承認麻麻,成績負增值。但始終英中,收生一定大部份band1, 除咗可能聯繫小學有少量band2學生除外。但哩個校長非常極度進取,相信成績慢慢升返起嚟。
個人總結:如果我係band1學生唔會揀哩兩間,其他band1中學好太多, 極其量南官只會自行二。
如果我係band2生,我可能揀崇真呂中更理想。
以上只係個人意見作參考用,都係嗰句返放學去學校門口睇下D學生仲更加好。

BonPong    發表於 24-1-5 14:11

hkc3 發表於 24-1-5 10:09
回覆 BonPong 的帖子

兩間中學近年DSE成績極小提供:
即係同我 #1個結論一樣,成績退步兼負增值

BonPong    發表於 24-1-5 14:05

hkc3 發表於 24-1-5 11:13
屯天: 有band 2生抽入, 但近年成績真係好弱吓,有兩位朋友 ...
2023年屯官dse進步返d,3322+2 有 50% (2022 得39%)

hkc3 發表於 24-1-5 11:13
屯天: 有band 2生抽入, 但近年成績真係好弱吓,有兩位朋友 ...
//崇真呂中更理想…//

再考慮吓 THANKS

BonPong 發表於 24-1-5 09:11
回覆 eit2003 的帖子

請問有無近年南官/屯天DSE資料? 謝謝

南屯官校務報告有聯招取錄分佈
據分佈推算過去幾年聯招取錄過四成

https://www.stmgss.edu.hk/tc/content.php?wid=58

BonPong    發表於 24-1-8 14:33

請問,李兆基最近幾年DSE升學成績如何?升3大5大8大有多少比例呢?

lovely天天 發表於 24-1-29 16:14
請問,李兆基最近幾年DSE升學成績如何?升3大5大8大有多少比例呢?
大約 1x% 入三大

好多謝你分享🙏🏻我小朋友b2頭,中文較強,我想大抽獎揀鄧佩瓊第一、耀道第二,會唔會太保守?去過耀道開放日感覺氛圍及配套設施好唔錯。鄧校舍相對殘舊,又換校長,唯一係收生仲有啲保證(b1-b2學生)。而冇留意裘記原來適合中文強嘅學生,咁轉揀佢又係唔係適合?謝謝🙏🏻

占妹 發表於 24-3-2 21:27

好多謝你分享🙏🏻我小朋友b2頭,中文較強,我想大抽獎揀鄧佩瓊第一、 ...
太保守。建議乙一裘中,乙二鄧佩瓊,乙三至五排天水圍官立/張煊昌/西英,乙六以後先排耀道。裘中本身的確唔錯,上緊。

因為家人想小朋友盡量係返元朗讀所以好爭扎。自行報咗鄧及元中都in咗,佢話鄧內容深啲。但對裘記冇概念冇去開放日⋯想知校風如何?

占妹 發表於 24-3-2 22:45

因為家人想小朋友盡量係返元朗讀所以好爭扎。自行報咗鄧及元中都in咗,佢話鄧內容深 ...
裘記校風幾好,唔使擔心。

eit2003 發表於 24-1-31 07:33
大約 1x% 入三大

探子數出黎得
hku 4
cuhk 2
ust 2-4,
數得出得十個,
2022好d, 14個。

babyyiu 發表於 24-3-3 18:16
探子數出黎得
hku 4
cuhk 2
2023? 邊度睇到?

eit2003 發表於 24-3-3 22:03
2023? 邊度睇到?

一手資料,人肉著個統計。
或者聽朝校長睇到會出official結果呢。

試到佢同事有mon po架啦

占妹 發表於 24-3-2 22:45

因為家人想小朋友盡量係返元朗讀所以好爭扎。自行報咗鄧及元中都in咗,佢話鄧內容深 ...
鄧佩瓊?

babyyiu 發表於 24-3-3 18:16
探子數出黎得
hku 4
cuhk 2

HLC 2022/23學年開學時S6有78人
假如畢業生等如開學時人數
三大比例只有一成多(10/78=12.8%)

School Plans and Reports
https://www.hlc.edu.hk/school-plans-and-reports/

HLC Annual School Report 2022-23 (p.6)
https://www.hlc.edu.hk/wp-content/uploads/2023/11/HLC-School-Report-2022-23.pdf

Poyau 發表於 24-3-4 22:59
HLC 2022/23學年開學時S6有78人
假如畢業生等如開學時人數
三大比例只有一成多(10/78=12.8%)

估計5+大約10%
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊