用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯元天部分BAND1/2中學個人分析(懶人包)
樓主: eit2003
go

屯元天部分BAND1/2中學個人分析(懶人包)   [複製鏈接]

tailinlin 發表於 23-10-14 19:04
香港每年約有500-600個醫科生位,翁中16年到而家先12個有幾勁呢? 我識人係入面教,學生叻果班俾好多資源 ...

其實我都認同哩種教學方法有問題,翁中band 2中學(哩度從來冇人話過佢話係band1),band 2中學入醫科生我覺得佢算多,估計學校差唔多比哂全部資源去少部分學生度,其他麻麻地學生唔多理,所以整體成績一路抬唔起。比較返,屯門田中近幾年只有19年一位女學生入左中大醫科,田中係英中,但入醫既學生可能仲小過翁中。點解我用呢兩間比較,因為翁中校長剛到田中上任,田中之前嗰種有教無類,保底較好嘅方式可能有所改變.......

hkc3 發表於 23-10-14 21:03
其實我都認同哩種教學方法有問題,翁中band 2中學(哩度從來冇人話過佢話係band1),band 2中學入醫科生我覺 ...
除左田中,同區既馬中風格都係相似,重視整體學生表現。譚中就完全唔同,一係高一係低

eit2003 發表於 23-10-14 19:16
唉!其實好多官津中學都係咁,資源有限想谷出名聲咪惟有將資源撥哂喺d叻既學生度 lor! 呢d 就叫做物競天擇 ...

你諗多咗,好多間直資比一般津校更需要宣傳,自然唔會哂時間喺成績差嘅學生身上。佢哋成日搵啲學生喺開放日迎賓吸客,洽啲善良學生做sales。

yy2022 發表於 23-10-14 20:55
多謝樓主分享,我舊年先搬黎屯門區,對屯門中學唔熟識,小朋友依家讀緊保記小學P4,之前考試大概級30左右, ...

呢個名次,如果唔想大抽獎博百周董中,自行田/馬絕對係好選擇唔使驚咩 eca唔見得人,即管去馬

yy2022 發表於 23-10-14 20:55
多謝樓主分享,我舊年先搬黎屯門區,對屯門中學唔熟識,小朋友依家讀緊保記小學P4,之前考試大概級30左右, ...

如果呈分級三十上落應該係B1,但呢個排名自行階段冇太大競爭力,反而派位可能更理想(有聯中)。btw自行盡管報心儀,唔需要直接報B2頭(除非心儀)。重要嘅係努力考好呈分,夯實學術基礎。

Kirin007 發表於 23-10-14 21:41

如果呈分級三十上落應該係B1,但呢個排名自行階段冇太大 ...

多謝回覆,你地咁講我放心好多,希望呈分可以保持返呢個名次或更好。

eit2003    發表於 23-10-14 23:07

我朋友小朋友啱啱升中讀馬中,話好谷,好多功課同突擊測驗,本身小學係級20內,而家覺得自己係中下成績,小朋友話辛苦想轉校,大家可以參考睇下自己小朋友谷唔谷得。

hkc3 發表於 23-10-14 21:03
其實我都認同哩種教學方法有問題,翁中band 2中學(哩度從來冇人話過佢話係band1),band 2中學入醫科生我覺 ...

其實而家唔一定叻嘅同學都走晒去揀醫科生,所以唔可以用一間中學有幾多個醫科生來斷定一間中學成績,睇中學成績一定睇整體學生表現,所以我唔會咁樣去比較

sytckm 發表於 23-10-15 05:58
我朋友小朋友啱啱升中讀馬中,話好谷,好多功課同突擊測驗,本身小學係級20內,而家覺得自己係中下成績,小 ...

多謝分享,我都要慎重考慮

kanhan 發表於 23-7-17 21:11
寫得好好呀~值得參考  

但點解 “元朗區唯一的Band1中文中學” 鄧兆棠?

鄧兆棠 dse 成績如謎   Banding 有爭議

如按照school report 資料   3322+2不高於53.4%? 跟我自己得到超過七成有出入真相為何,相信只有校方清楚

eit2003 發表於 23-10-22 22:34

如按照school report 資料   3322+2不高於53.4%? 跟我 ...

樓主對鄧中真係情有獨鍾 。但係請教下點解有53.4%哩個數出嚟嘅?

eit2003 發表於 23-10-22 22:34

如按照school report 資料   3322+2不高於53.4%? 跟我 ...
其實校網當日自己都講咗:
75% 同學可升讀本地大學學位/副學位

即係 2222 只得 75%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-10-25 08:30
其實校網當日自己都講咗:
75% 同學可升讀本地大學學位/副學位

呢度 "學位/副學位" 係指兩者皆有資格,而唔係只符合入讀副學位。

所以75% 指既係 3322+2 ,唔係 22222

eit2003 發表於 23-10-25 18:30
呢度 "學位/副學位" 係指兩者皆有資格,而唔係只符合入讀副學位。

樓主你哩種睇法真係第一次聽 ,你唔會覺得佢地70%degree,5% hd+sub degree牙 不如我地簡單D,學校最新一屆年報已經出咗,亦quote左最新一年嘅dse成績, 當中3以上高於全港平均嘅並不包括英文,全港考生英文3以上平均為51.6%(53.4%為全港日校平均),當我地唔計其他科,鄧中33222率最多只是51.6%/53.4%,(好唔合理地幫你理想化)。又睇返佢jupus degree offer 有28.3%,其他地方degree offer有6.3%, 副學士hd共41.2%,當中應該唔會有學生唔讀degree返而讀hd?!各種數據下,根本睇唔出鄧中有70%33222率禾

carmenlook    發表於 24-3-4 15:20

回覆樓主:

樓主咁好開咗呢個貼講新界西,不如唔好淨係focus係鄧中啦,費事俾人誤會以為係新界北間鄧中 話說近年屯門區好多校長都退休,今年屯門兩間保記都係,兩間新校長完全唔同,一間空降,一間內部升職,唔知對校政有咩新影響呢?!

hkc3 發表於 23-10-26 10:16
樓主你哩種睇法真係第一次聽 ,你唔會覺得佢地70%degree,5% hd+sub degree牙 不如我地簡單D,學 ...
你連今年英文3+ data 都po錯? 今年dse 英文3+係 53.4%,唔係51.6% 呀!駁返人之前,係咪應該搵返啱既 data 先呢?

eit2003 發表於 23-10-26 17:35
你連今年英文3+ data 都po錯? 今年dse 英文3+係 53.4%,唔係51.6% 呀!駁返人之前,係咪應該搵返 ...
2023 DSE 全體考生3+: 51.6%2023 DSE 日校考生3+: 53.4%

大家都無錯, 只係引用既資料有所不同

事實上各間中學都無統一用邊方面既資料 (日校 or 全體) 去比較

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eit2003 發表於 23-10-25 18:30
呢一點咪就係 "語言/統計偽術" 囉
3322: 普遍都係叫 "升讀大學學位資格"
22222: 普遍都係叫 "升讀大專資格" 或 "升讀大學副學位資格"

學位/副學位, 相信係指: 可以升讀到" 學位 或 副學位" 既人, 即係符合 3322 或 22222 既人, 唔係 "同時" 符合 3322 和 22222 既人

正常嚟講, 符合 3322 都應該符合 22222, 所以..... 用字只要稍為調整一下, 馬上可為粉絲帶嚟無限幻想

樓主,放鬆D, 唔好一提鄧中就"起曬弶"。53.4%哩個數我唔係留意唔到,只係因為學校年報其他數據都係用"全港整體",返而無提"日校"哩兩個字, 所以我先引用考評局內"全體考生"數據, 不過哩個貼樓主開既,我尊重, 所以我都會加返53.4哩個數落去, 不過哩1.8%誤差, 相信唔會影響正常家長對鄧中係DSE方面既排名囉!

元朗公立中學校友會鄧兆棠中學2023年報:

https://drive.google.com/file/d/1wIeONZbGxQTzolPIiCRqQkdwA4P6RP4X/view
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊