用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯元天部分BAND1/2中學個人分析(懶人包)
樓主: eit2003
go

屯元天部分BAND1/2中學個人分析(懶人包)   [複製鏈接]

我都係相信數據多D,翁中自16年起,共約有12個醫科生(牙醫或西醫,今年有兩個)。請問樓主邊間band 2 中學有類似成績? 強如"元朗區唯一band 1中文中學" 都唔覺見到,除非今年入夠一打!

hkc3 發表於 23-9-22 10:11
我都係相信數據多D,翁中自16年起,共約有12個醫科生(牙醫或西醫,今年有兩個)。請問樓主邊間band 2 中學有 ...
"唔覺見到"!?

會唔會有人入到你唔知?學校冇公佈就話唔見有,有欠公允喎!

回覆 eit2003 的帖子

其實如果樓主對哩間學校認識咁深,倒不如講俾大家知一D真實資訊啦!好嘢係值得分享嘅。

回覆 hkc3 的帖子

另小弟唔敢班門弄斧,不過可以講小小,朋友個女係哩間中學讀,都聽聞係一間非常好嘅中學,佢女都好乖巧。其他冇數據冇官方嘅資訊本人就費事分享嗱。以我所知,此校去年嘅優秀畢業生裏面,的確是有醫護界的,分別係理大nursing 同中大biomedical engin。

除此之外,佢今年既dse成績持續進步,jupus degree offer 達28.3%(去年26.6%), 再創近年新高。另外樓主之前所講嘅4等率以上超5成應該好難達到,因為祇有5科4等率高於全港平均水平,分別係:企業會計與財務, 中國歷史, 經濟,
旅遊與款待,視覺藝術。btw, 希望明年鄧中成績更進一步........

家長黎得EK 搵幫手,其實都係希望有比較客觀既資訊去幫小朋友選校,所以老前輩papa 定左一D量化既方法用學校提供既有限數據去評定學校等級,而非一D 人雲亦雲而估估下既方法,希望哩種傳統可以延續。

回覆 hkc3 的帖子

唔好意思,請問你5科4+高於全港平均水平資料係係邊度知道呢?

我係聽校內人員講既。應該冇記錯

回覆樓主:

樓主你哩個貼雖然叫懶人包,但係你咁懶架
(emoji)學校官網有齊資料嗱,仲有其他資料我懶得錄用,今年總合格率差過舊年少少呀。明年鄧中同學要加倍努力(emoji)

回覆樓主:

有時真係唔好盡信所謂職員。話說樓主所提及屯門其中一所官中,開放日校長講到明叫band 2生唔好報佢學校 ,冇可能入到

hkc3 發表於 23-9-22 18:51
有時真係唔好盡信所謂職員。話說樓主所提及屯門其中一所官中,開放日校長講到明叫band 2生唔好報佢學校 , ...
近大會堂嗰間?

回覆樓主:

邊間官中就費事透露嗱。不過佢哋係生源上絕對唔會占優係真,屯門區最top嘅學生, 唔會揀兩間官立中學, 就算官小,最叻嘅學生都出邊搵啦,所以佢哋收得最多係1c生,應該仲有少量官小邊緣生。成績負增值,又唔知係唔係官立中學嘅制度問題,老師都普遍hea教咁,反正鐵飯碗。其實都幾唏噓。話說小弟年代,屯官絕對冧巴溫,四大都未出頭。當年我哋成日講,男嘅讀屯官,女嘅劉金龍,而家真係,十年河東,十年河西.......

無睇錯嗎, 南官b3?

回覆 BonPong 的帖子

應該唔會跌得咁誇張,除非落車

BonPong    發表於 23-9-25 16:25

我估樓主誇張左姐。南官仲係英中未落車,收生肯定大部份band 1 。

你當:

全港: Band 2B

屯門區: Band 2A,收生 Band 1C加聯小 Band 2

hkc3 發表於 23-9-25 15:58

我估樓主誇張左姐。南官仲係英中未落車,收生肯定大部份band 1 。

你啱。係我誇張左。不過我見隔離區元朗公立,落車之前成績已經試過跌至 Band 2C 邊緣 (依家先至稍為喘定) ,兩間屯官如果不重新振作,有機會最後會落元公後塵,甚至真係跌落b3都唔係冇可能,請留意

hkc3 發表於 23-9-20 11:46
回覆 katyiplee 的帖子

成績整體似乎田/馬較平均,譚中近年成績下滑,但當中精英班仍然強勁,但保底不足。 ...
點解唔揀馬中? 有乜評論
THANKS

BonPong 發表於 23-9-25 16:08
THANKS
馬中較催谷,個人不太喜歡

請問對天水圍李兆基, 有無評價?

小朋友應係1C2A

BonPong 發表於 23-9-25 16:08
THANKS

個人喜好,主要我唔太鍾意教會學校,唔代表馬中唔好。另只知學校活動唔少,有多個制服團隊,學生好似成日都好忙。我另外唔鍾意既原因係校長講嘢似top sale, 公佈既dse成績似有隱瞞,成日要我哋家長估估下咁。話雖如此,前年同今年我分別都有朋友個仔畢業入左中大,今年成績上我覺得應該仲好過田中。

可參考過往屯門區校際游泳比賽團體成績。

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/sec/04tm/New%20index/tm_new_swimming.htm

tonybaba 發表於 23-9-26 09:56

可參考過往屯門區校際游泳比賽團體成績。

謝謝,小朋友有玩學界,我都有開始留意下。希望搵到間啱佢程度既學校。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊