用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急!St Jo vs SPB
樓主: vjcarcar
go

急!St Jo vs SPB   [複製鏈接]

wai324 發表於 23-7-20 07:21
大部份直資都把不適合考DSE 的學生安排考其他如IAL官津只考DSE 所以直資DSE成績一定靚
有時候想 如果直資全 ...

good point. 分流策略,又幫到学校又幫到學生(正面d咁睇

回覆樓主:

其实能在名校神校畢業,总覺得係有着数,好似講出泥都叻d,又或者报U時,可能校內成績認受情都高d,而且又有學姐学長connection,睇住下,好似係着數d咁!

但活左幾十年,到今天事業上的成绩,细心冧,又晤多覺得同母校或學長们关照有关,反而跟到個好老板(佢唔一定係好人,但幫到你的事業發展),反而更重要同直接。比如問下自己,今時今日的成績/就,多少是同自己努力有关,多少是老板睇起,多少是因為是名校畢業,多少是學長帶挈成就?我自己是 (50, 50, 0, 0). 大家也可各自想想。

致於是學生為學校帶來榮耀,还是学校為學生帶來榮耀,或是both?
一個實例,有位學生是校隊,校隊也是強隊之一,有次大賽,但因大考近,结果这場重要赛,沒有幾個成绩好的肯參加,其實也是人之常情,我係個學生,緊係搞掂左自己d成绩為首要,有如時間剩先再幫學校啦,萬一考唔到好成绩,考唔到好大學,就算母校感激,但d大學也不会同情我。
可能我咁講,可能大家唔同意,但,这卻可能是大部份人心里不能說的心底話。

我就見嗰幾間好有歷史名校,出到嚟做老闆,做super.... 都好自然會請返同校或者同辦學團體做靚,始終嘴型啱啲成長過程接近啲.  十年前嗰間澳洲投資銀行個head of research請幾個sector分析員... 嗰幾個分析員又請初級分析員... 請請下one IFC 個office就有九個嗰間學校嘅舊生做research analysts..... 個幾間男名校十幾二十年前已經有生涯規劃,啲舊生每年暑假係會收幾十個中五中六學生做暑期工,對牙醫有興趣牙醫舊生會畀你shadow佢兩個禮拜工作... 呢啲機會早你而家政府講緊嗰啲生涯規劃乜乜計劃早咗一兩代,呢啲經驗對你搵第一份暑期工好有幫助,係贏在未入個運動場前.... 早過你贏在起跑線

twhkleung 發表於 23-10-29 00:37
其实能在名校神校畢業,总覺得係有着数,好似講出泥都叻d,又或者报U時,可能校內成績認受情都高d,而且又 ...

我同輩中,而家生活得比較好既反而係無讀大學果班,做人態度、性格先係關鍵

回覆樓主:

入名校係谂住有人關照,不如自己做人積極D有責任D,將來吾怕無老闆賞識

vincenthocs    發表於 23-12-20 08:51

grace_2022 發表於 23-10-25 23:29
請教入到呢兩間名校經驗?sj需要積分或抽獎,spb是否入skh幼兒園機會大啲,相關補習班是否有幫助?
我仔仲 ...

St jo乙部抽獎入機會最大
Spb唔識答
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊