用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急!St Jo vs SPB
樓主: vjcarcar
go

急!St Jo vs SPB   [複製鏈接]

其实官津點可以搞海外課程?除非學生轉校唔准備讀十二年。只能強攻DSE,英小升上嚟既中文唔易搞。

如果幾千元不是問題,性價比SPC更高!

Manman202 發表於 23-7-17 23:45
我會揀St Jo, 英小,校友支援同聯繫好強!雖然遷校舍,但 spb 附近多地盤環境都唔算好。St Jo 性價比真係好 ...

政府只會叫官津小學融合大灣區,non DSE課程可能係內地高考課程。

Dse 講緊係12年後,我覺得大家都言之尚早。至於讀英小,中文會唔好真係不敢苟同。
如果一般屋企都係講廣東話,學校有英文語境點都係好事。

The form of subsidy shouldn't be too relevance when you choose between SPC and SJC. I believe both schools have sufficient resources to provide excellence education to their students.

The fundamental difference between these two school is the vision of its school sponsoring body. I would say SKH schools in HK is more for elite students aiming at excellence while Lasallian schools are more down to earth and care about the community.

The school vision will create the ambience around the school which in turn will guide and mould the development of its students. This is particularly true for schools with strong heritage like SPC and SJC.

Vana 發表於 23-7-17 23:42
好認同,如果兩間差不多,又無特別情意結,一定揀間唔駛煩呈分肯定直升的,即使另一間當係差不多收哂都係 ...
可否分享下點解會有呢個選擇(一津一直)? 是小朋友性格差異, 所以揀兩間不同學校?!

i like st jo.

I like st jo too. But I think it’s a matter of if the teaching style is right for your family and child. For us it was the fit.

jajavy 發表於 23-7-18 12:16
可否分享下點解會有呢個選擇(一津一直)? 是小朋友性格差異, 所以揀兩間不同學校?! ...

因呈分試真係唔係一件輕鬆的事。應付呈分試、大人小朋友的壓力比考小大得多。

St Jo 唔會差過SPCPS,而且英小又免費。叩門入到又唔使擔心入唔到中學,因爲大部分都係直升。撇開尼個話聽,週末有幸去聽SJC&SJPS 舉辦的兩個小時concert,尼間學校的小朋友非常有朝氣,演出賞心悅目。精彩程度不輸spcc舉辦的concert。

fatjub 發表於 23-7-18 17:21
I like st jo too. But I think it’s a matter of if the teaching style is right for your family and c ...

請教下teaching style會點唔同呢?

請問爸爸係sj old boys嗎?

meke 發表於 23-7-18 17:42
請問爸爸係sj old boys嗎?

唔係

tommychoi1985 發表於 23-7-18 17:28
St Jo 唔會差過SPCPS,而且英小又免費。叩門入到又唔使擔心入唔到中學,因爲大部分都係直升。撇開尼個話聽 ...

我都有去睇個concert, 每個St Jo 的小朋友都好talented and charm.

其實兩間都係好學校。不如問下個小朋友喜歡邊一間?其實6歲人仔,已經好有自己思想了。

多謝大家分享意見!我都有問到小兒的意願,小朋友想法係簡單純粹的,但總體我哋嘅取向都算一致。

Manman202 發表於 23-7-18 10:19
Dse 講緊係12年後,我覺得大家都言之尚早。至於讀英小,中文會唔好真係不敢苟同。
如果一般屋企都係講廣東 ...

你留意今年st joe dse中文成績,
五級,四級以上百分比15.4%, 44.7%

St joe同SPC2023總體成績相差頗大,前者band1 B,後者band1 A前列。

KikiDaddy 發表於 23-7-18 10:56
The form of subsidy shouldn't be too relevance when you choose between SPC and SJC. I believe both s ...

我初初都以為係, 但事實上唔係我仔讀另一Lasallian school, 可能資源同一般津校比較係好好, 但我同時同另一直資男校比較係相當大距離, 如果我只有一個仔讀 Lasallian school, 應該唔覺有咩缺乏, 但身為兩間用家有得比較就見到其實非常唔同, 即使兩間名氣相當

可能大家都有個post exam activities, 大家都有個叫rope skipping day for example, 一間學校會放47個videos 等你睇左rope skipping 大約1小時後會抽人去rope skipping 玩一陣, 而負責老師其實係另一年級做緊活動分身去開video, 而另一學校係可能安排outsource 請人教玩式rope skipping, 有現場表演有實踐

呢個只係一個小小例子, 仲有太多

至於care about the community, 津校好多時更加缺乏 都係我仔 Lasallian school, 呢方面真係非常少touch on, 例如發生土耳其地震, 我另一直資仔, 佢from 學校已經知道咩事, 學校仲極速安排收集物資, 大家小朋友都好踴躍1日執好再叫仔仔帶回校, 當日我有返學校交回, 見到janitor, 老師都會主動去幫忙坐校車同學一落車就接住物資, 我覺得呢d 都係教育一部份, 其他box of hope, earth 1 hour, 去惜食堂幫忙 etc.....都係我直資仔學校有, 而另一津校係無既

上面提到既post exam activities, 直資仔仔學左既新技能, 例如雜耍, 佢地係連同其他專業既人士一齊去表演比老人家睇....佢仲話老人家笑得好開心......至於另一間, 非常少呢一方面既活動

題外話, 之前見SPC朋友post 左學校outsource 搵人整左超大個maze 做活動, 我覺得好amazing, 呢D 我覺得津校係wont even bother 去整咁大制作 只係個人意見, 亦只係想分享一下資源上同care community 上其實津校係有好明顯既分別, 即使個間學校係top tier 津校

jajavy 發表於 23-7-18 12:16
可否分享下點解會有呢個選擇(一津一直)? 是小朋友性格差異, 所以揀兩間不同學校?! ...

其實唔喺我揀學校 哥哥我係一心入而家細佬間津校,但竟然直資收佢,到細佬一心入哥哥直資但唔收佢

不過細佬時我無積極求位,我都好想睇下兩間男校分別

事實上,兩兄弟都係內歛斯文型,但哥哥轉數快,弟弟比較認真 死板,所以其實某程度上兩間學校係好切合佢地性格,只係我擔心細佬越來越死板

Sing13 發表於 23-7-19 17:56
你留意今年st joe dse中文成績,
五級,四級以上百分比15.4%, 44.7%

已經拋離!SJC上年好些少,近幾年都係Band 1B 成績!

我仔上年有SPB offer 基本無諗過叩SJPS
中小、直升、中學有IAL 係我哋揀SPB嘅原因

識有SJ由細讀到大嘅朋友仔,英強中弱,但屋企唔係native唔可以exempt DSE中文,都苦惱咗好耐

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊