用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急!St Jo vs SPB
樓主: vjcarcar
go

急!St Jo vs SPB   [複製鏈接]

jbbmom 發表於 23-7-16 23:09
回覆 vjcarcar 的帖子

我個人喜歡spb多啲,但睇完你嘅分析,覺得st jo比較適合你

可唔可以大概講解吓點解st jo較適合我哋?

升中 - (打和) spb聽聞呢兩三年都全部直升SPC,但講緊幾年後升中情況, 無人知

升大學成績 - (打和)正解, DSE有升有跌, 兩間都唔會差得去邊

學生/家長質素 - (sjps) 聽你分析, sjps令你舒服d, Spb每個學生都由校長/副校長揀過

課外活動 /樂器 - (sjps) 兩間都有唔少課外活動選擇. Spb每年有樂器評估, 你覺得呢個要求係「多一種時間精神上嘅負擔」。
Btw, 個人愚見, 從小培養一體一藝對小朋友成長有幫助

返學遠近 - (打和) sjps 搬遠左可能會提供相應交通安排, 呢點係未知數

宗教 - (sjps) 「相同宗教,唔需要轉channel。」

中文教學語言 - (sjps) 你prefer粵教中

學費 - (sjps) 你話 「但sjps有舊生support資源亦唔會少。」啱呀

兩間學校唔同類型, 培養出來學生嘅氣質都唔同, 以上分析無考慮到小朋友性格. 你囝囝性格係偏向文靜還是好動呢?

唔使客氣 都係比啲個人意見 唔知幫唔幫到你 我細仔都煩緊 一樣有2個offers 未揀到 所以好明白你嘅處境其實我相信你心裏應該有一定嘅偏向 可能又怕揀錯 需要其他人嘅支持 無論如何 我相信你小朋友係叻嘅 兩間咁難入嘅都得咗 兩間學校都好 我相信入任何一間都冇錯 加油樓主

jbbmom 發表於 23-7-17 00:39

升中 - (打和) spb聽聞呢兩三年都全部直升SPC,但講緊幾年後升中情況, 無人知

多謝你詳細分析,確實係一針見血。令我掙扎嘅位就正正係搬校舍所帶嚟嘅影響,同埋升自己書院難易程度。如你同樓上另一網友所講,我諗要比信心學校同小兒,相信學校會作出妥善安排,同相信小兒會pick up得到。

小兒唔算文靜都鍾意運動,但相對其他男孩子斯文,暫時見爭勝心唔算強。不過佢仲細,我都希望佢喺朋輩影響下有所改變。

vjcarcar 發表於 23-7-16 15:04
放心,係真愛我先叩的,過程都經歷唔少辛酸,所以都好愛惜我有的。

明白你心情,我都係叩入棄龍直

純個人情意結

vjcarcar 發表於 23-7-17 06:28
多謝你詳細分析,確實係一針見血。令我掙扎嘅位就正正係搬校舍所帶嚟嘅影響,同埋升自己書院難易程度。如 ...

同仔仔傾下~睇下鐘意邊間

PTL_L 發表於 23-7-16 23:31
欣賞「人生有很多決定,總沒法子在做決定的一刻百分百十拿九穩的,盡了力問心無愧便算。」每事都未必能做到 ...

確實只能就今天所知所感做決定,呢個決定分分鐘影到未來6年甚至12年,盡咗力希望自己唔會後悔

Tababe 發表於 23-7-17 01:42

唔使客氣 都係比啲個人意見 唔知幫唔幫到你 我細仔都煩緊 一樣有2個offers 未揀到  ...

多謝你,希望你都可以揀到最適合嘅比細仔啦!

Dot0716 發表於 23-7-17 08:37
明白你心情,我都係叩入棄龍直

純個人情意結

你都係今年叩入st jo嗎?

呢兩間都係好嘢, 相信入是但一間都唔會後悔

揀St Jo啦~ spb都係call waiting, 實力唔夠正取都冇份,St Jo 先係你真愛

快啲放位 唔好阻住其他等緊嘅小朋友

回覆樓主:

能夠有這麼多offer, 學術上小朋友應該無問題,升中就算有呈分試都應該無問題。

兩間都唔係舊生,無情意結,又唔係問題。

st joe 唔需要一人一樂器會唔會因為係津校怕加重家長負擔?發覺大部分直私都一人一樂器。

(emoji)與(emoji)掌,兩間各有特色,讀得上相信日後都唔會後悔。正常來講應該有龍揀龍,又唔使擔心呈分試失手。聖公會轉左直資呢批學校,一定盡量開辦或者擴大non-DSE課程。今時今日,好多中產家長都想脫離DSE方便銜接海外升學,或者從non jupas考香港的大學。st joe津校,喇沙會講明唔會轉直私,只有DSE。再過二三十年可能連DSE都無(不過嗰時你小朋友已經中學畢業),融合國內高考! 我見好多sj, ls, mss, mcs 家長間唔中都會問學校會唔會開辦ial, ib 等課程。

最好帶你小朋友兩間學校再走一遍,睇下佢自己覺得點。家長做唔到決定就交比小朋友自己決定,唔得就交比祖先final call.

vjcarcar 發表於 23-7-17 09:12
你都係今年叩入st jo嗎?

係丫

vjcarcar 發表於 23-7-17 09:04
確實只能就今天所知所感做決定,呢個決定分分鐘影到未來6年甚至12年,盡咗力希望自己唔會後悔
...

有時考慮過周詳,反而會有盲點,入讀咗直屬學校,只可以話嚟緊9月有著落,唔代表影響到6年12年㗎,有需要,隨時可以有變嘅機會。去到兩難位,我自己會用直覺做決定,其實因為小朋友叻,所以先有呢啲難題,亦代表佢哋將會有能力面對問題,愈考慮太多人會愈亂。

回覆 PTL_L 的帖子

說得很對。
SPCPS 一般學生和家長不算熱衷升中更上層樓,但今屆小六畢業生最少已知兩位同學再闖高峰,其中一位到了天后男校。有同學移民海外,亦有個位數的同學自覺成績長期跟不上來,與家人商量後於自行階段選了 B2 中學。他們沒有把自己認定為「失敗者」,只是放開懷抱,到合適的學習環境可能發揮更佳,或許最後也在大學重遇,大家再做同學也不定。
坊間傳聞,SJPS 級頭十的同學也會試試天后男孩,畢竟人望高處麻。有待該校家長證實。

十分明白家長想為子女作最好的選擇,但人生不同階段有不同分叉口,屆時可重新部署,再作更合適選擇。升小一階段已想得這麼多,人會瘋的。

兩間很不錯的學校,要決定的話可以求神問卜、擲亳,亂選也可;交給兒子憑感覺決定也好。

我小朋友升中了,版主幾時放位與我無關,不論版主放了那間,我也沒得益。版主諗到8月31日也影響不到我,只是路過提供小小意見。

回覆樓主:

SPB有得直上,又有alevel課程,夫復何求?如果計以前名氣,可能st joe大,但計最近三年DSE,應該SPB好啲。

小學收生經過挑選,點都有啲分別,學校可以因應學生程度提供進階課程,要補底既學生亦少啲。

Sing13 發表於 23-7-17 14:41
SPB有得直上,又有alevel課程,夫復何求?如果計以前名氣,可能st joe大,但計最近三年DSE,應該SPB好啲。
...
如果錢唔係問題,SPC好些!

我係你會揀SPB ,一心一意讀好學校課程升書院, 唔洗再煩d咩banding 呈分,左計右計,萬一呈分失手成績唔好又要搵定後路 ,o係SPB係大家一齊努力,達標就齊齊直升,但係SJ係要爭學位,果種壓力令人不可鬆懈,有d男仔去到中學先開竅,何必剝削佢6年後穩陣升SPC嘅機會, 中學又可揀DSE /non DSE  ,你諗下街外人幾難先考到入SPC,SPC係好照顧小學部。或者你代入自己係小朋友,會想選邊條路行

其實學樂器對小朋友來講都係一種減壓既活動,學校只要求基本無要求考級

muimui125 發表於 23-7-17 23:08
我係你會揀SPB ,一心一意讀好學校課程升書院, 唔洗再煩d咩banding 呈分,左計右計,萬一呈分失手成績唔好 ...

好認同,如果兩間差不多,又無特別情意結,一定揀間唔駛煩呈分肯定直升的,即使另一間當係差不多收哂都係咁話

如果唔需要太考慮錢,揀直資係稍優,即使另一間唔係普通津校

我兩個仔,一人一間男校,雖然唔同樓主呢兩間,但算同level,一津一直資

你俾我揀幾多次都係揀間直資

我會揀St Jo, 英小,校友支援同聯繫好強!雖然遷校舍,但 spb 附近多地盤環境都唔算好。St Jo 性價比真係好高!至於中學只得DSE, 仲有6年先升中,好難講,教育界都傳緊應該好多學校都會再發展其他課程,所以我投St Jo 一票!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊