用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急!St Jo vs SPB
樓主: vjcarcar
go

急!St Jo vs SPB   [複製鏈接]

快啲放位,好多家長等緊call waiting的

myhappylife 發表於 23-7-15 22:35
快啲放位,好多家長等緊call waiting的

我都想快,自己都知等有幾痛苦,所以有個急字,希望大家可以比到寶貴意見

vjcarcar 發表於 23-7-16 05:37
我都想快,自己都知等有幾痛苦,所以有個急字,希望大家可以比到寶貴意見
...
其實真係無人可以幫到你選擇,有人會考慮遠近;有人考慮校舍大小;有人會考慮小朋友將會培育成邊類等等,不過我身邊朋友比較多讀直私國際學校,佢哋嘅想法一般都係俾開學費,都會想繼續俾學費,同時消費者模式,要錢嘅會好啲!有朋友嘅小朋友都係呢個選擇,不過係升中,佢哋揀咗spc,小朋友同人講,我哋spc係貴族學校,我地會貴族啲唔知點解咁細個就會有呢啲觀念呢?

ekhc    發表於 23-12-22 10:56

咁呢啲係個別家庭教養問題啫 亦都有人話st Jo啲仔「高鬥」啲啦

家長你自己無提供更多資料,如你最注重邊方面,如:升中/大學成績,學生/家長質素,課外活動,返學遠近,好難比較。
不過考到SPB 係小朋友有能力,抽中非叩門入SJ 係幸運。似乎家長多認同小朋友能力去揀。

kekawai 發表於 23-7-16 10:54
家長你自己無提供更多資料,如你最注重邊方面,如:升中/大學成績,學生/家長質素,課外活動,返學遠近,好 ...

見到今年有抽入去嘅St Jo家長,對間學校彈三彈四,又話間學校唔出名,香港有幾間聖若瑟(笑死人),又話校舍殘同恐怖,又話女厠污糟唔想去,亦公然話小二想考軒小,呢類家長又要讀又唔鍾意間學校,唔係old boy又唔知頭唔知路,以上負評供樓主參考同自行消化。

f00130 發表於 23-7-16 10:35
咁呢啲係個別家庭教養問題啫 亦都有人話st Jo啲仔「高鬥」啲啦
認同呀,不過如果身邊氛圍係咁,就唔係好理想喇。st jo仔都曳同串串地

回覆 myhappylif

今時今日問,沒細佬跟尾,兩間真係無所謂。
仔仔想代代相傳佢又生仔,唔想好似今日佢咁撲學校,就 SJ。

回覆 myhappylife 的帖子

畀我抽入,我攞幾圍酒高興下。
每間學校總有利有弊,唔使學費讀英文小學,還有甚麼要求?

ekhc    發表於 23-12-22 10:58

manmonster 發表於 23-7-16 14:19
回覆 myhappylife 的帖子

畀我抽入,我攞幾圍酒高興下。

呢啲叫身在福中不知福,好想佢放位造福人群囉

kekawai 發表於 23-7-16 10:54
家長你自己無提供更多資料,如你最注重邊方面,如:升中/大學成績,學生/家長質素,課外活動,返學遠近,好 ...

小兒係叩入sjps然後收spb call waiting,對我哋嚟講同樣咁喜愛同難得。

我哋係多孩家庭,但冇細佬跟尾,所以要考慮嘅因素都唔少。你所講嘅都係我哋會考慮嘅其中一啲因素。我講吓我哋所知同想法,希望大家比啲意見或糾正。

升中 - spb牌面上較易升返書院,只要主科合格同操行不差就可以直升,唔使靠統一派位要keep到band 1先穩升。但問題係spb程度同考卷深度會唔會都唔容易合格?

升大學成績 - 現時應該係spc dse成績較好,亦有機會揀ial去避開中文。但dse成績應該同sjc唔相差好遠而呢樣嘢應該係時有高低?

學生/家長質素 - sjps雖然唔係全部考入,但相信本身12網家長都係會較多投放(唔少人係為校網而搬去抽),加上會選擇英小嘅家長都有一定英文程度,質素相對唔會參差得太過份。另一方面,SPB全部都係考入,學生質素偏高,課程亦會較深,同時要喺入面有突出表現難度更高,會擔心我哋係唔係可以投放到咁多去追趕同會唔會令小兒失去信心。

課外活動 - sjps聞說課外活動多,學校亦好重視。spb資源亦可以安排不少課外活動,但係咪相對冇咁重視?如我喺一樓提過,我哋暫時冇體藝才能,另外仲引伸交通問題會喺下面再講。

返學遠近 - 地理位置而家係sjps近啲,但未來幾年會搬去比spb更遠嘅地方。而sjps現時係冇課外活動後嘅校車,搬更遠會引致接送問題,如果參加唔到課外活動,就失去咗sjps重視課外活動嘅優勢。另外如果他日需要外補,亦較難作安排,小朋友都會好攰。

宗教 - 我哋同sjps同宗教,唔需要轉channel。另外我哋都欣賞sjps堅持有教無類唔轉直資嘅精神。

中文教學語言 - 我哋prefer粵教中,中文相對難學,我哋希望小朋友先focus喺打好語文根基而唔希望再增加佢難度。而spb小四至小六係普教中。

學樂器要求 - sjps冇要求,而spb每年都需要做樂器演奏評估。我哋冇亦冇打算學樂器,呢個要求對我哋嚟講係多一種時間精神上嘅負擔。

學費 - 最後當然就係性價比問題。我哋冇經濟負擔問題,其他小朋友冇讀緊直資。有說直資有收學費之餘,同時會有津校得到嘅政府資助,所以資源一定豐富啲。但sjps有舊生support資源亦唔會少。

以上係我自己做功課所知同自己想法,有錯請指正,亦希望大家會可以慷慨給予意見,等我哋早日作出決定。謝謝

myhappylife 發表於 23-7-16 11:19
見到今年有抽入去嘅St Jo家長,對間學校彈三彈四,又話間學校唔出名,香港有幾間聖若瑟(笑死人),又話校 ...

放心,係真愛我先叩的,過程都經歷唔少辛酸,所以都好愛惜我有的。

manmonster 發表於 23-7-16 14:15
今時今日問,沒細佬跟尾,兩間真係無所謂。
仔仔想代代相傳佢又生仔,唔想好似今日佢咁撲學校,就 SJ。
...

可惜叩門時都見到唔少old boys要叩門,都唔敢奢望子孫將來可以入讀嘅保障

回覆 vjcarcar 的帖子

你小朋友叩入 SJPS 而 SPCPS 又收,已證明在此階段極有實力,不用擔心學術水平。
SPCPS 我略知一二,簡覆如下:

1. SPC 到目前為止,很照顧小學師弟,除非操行和成績好差,要上中學部難度不高。

2. DSE 成績我唔覺兩者有顯著差別。星期三放榜,不知今年情況如何。

3. 坊間一般認為 SJPS 課程深,我沒比較過。SPCPS 英文科有點難度,但也非不能應付。其他科目唔覺好難。不論直資或傳統名津,你會預料到家長會自行投入不少資源和心力。但是,你叩入 SJPS 又考入  SPCPS,絕非等閒之輩,何必妄自菲薄?

4. 體藝活動我相信 SJPS 會比 SPCPS 來得精彩。SJPS 會否搬去「偏遠」地方而增設課程活動校車也是未知數。沒法子擔心這麼多現階段不能確定的因素。

5. 天主教跟聖公會的差別,與其他基督新教宗派來得少。況且,SPCPS 甚少向學生推廣其宗教。

6. 以往小一至小三,音樂科可以用口試代替樂器考試。四年班起要學牧童笛,但當年因疫情而要戴口罩,這要求也沒有實行。個人意見,學樂器對小朋友成長也有幫助,多一項興趣也不是壞事。

同意樓上朋友講,其他家長給予的資料無論如何仔細,到最後還是你們一家自行決定。這兩間學校,胡亂選一間都令其他仍在大海等消息的家長羨慕不已。人生有很多決定,總沒法子在做決定的一刻百分百十拿九穩的,盡了力問心無愧便算。

PTL_L    發表於 23-7-16 23:29

1.Sjps 暫時地址都係傳 都未肯定 2.英文小學 (我個人偏向英文教學) 升中容易pick up 有好多中文小學升到上中學追得好吃力 3.12年免費 可以投放更多課外資源 4.你個孫可以受惠🤣 當年大仔同今年細仔都有叩門 但連interview嘅機會都冇

叩門都收你 你小朋友真係叻

基實兩間我都鐘意 但SPCPS相對位置偏遠 而且中文教數 要學費

所以各有優點 睇吓你點揀

我個人喜歡spb多啲,但睇完你嘅分析,覺得st jo比較適合你

manmonster 發表於 23-7-16 16:40

你小朋友叩入 SJPS 而 SPCPS 又收,已證明在此階段極有實力,不用擔心學術水平。

好多謝你嘅用心回應。可能呢個係對我哋一家嘅考驗,或者係要我哋想得更透徹。我哋都知道等待嘅痛苦,雖然心痛,但都會盡快決定放位

Tababe 發表於 23-7-16 20:57
1.Sjps 暫時地址都係傳 都未肯定 2.英文小學 (我個人偏向英文教學) 升中容易pick up 有好多中文小學升到上 ...

好多謝你無私分享你嘅睇法。其實考小學真係一場緣份遊戲,老實講我小朋友並不突出(如一樓所講),如果我哋早個零月收到call waiting,又未必會有今次呢個帖。

manmonster 發表於 23-7-16 16:40

欣賞「人生有很多決定,總沒法子在做決定的一刻百分百十拿九穩的,盡了力問心無愧便算。」每事都未必能做到通贏局面,總要有取捨!只要揀咗,日後唔會有一絲想法「早知揀⋯⋯啦」就已經足夠,更何況,呢個case已經近乎雙贏局面,即冇得再輸了!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊