用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考英國寄宿學校Sixth Form -問
樓主: Mtcoook
go

[英國] 考英國寄宿學校Sixth Form -問 [複製鏈接]

sumikogurashi 發表於 23-7-15 15:56
好覺得係,理科講天分多,唔明的確貫通唔到,操又操唔到,我自己以前讀書也是,對physics , math 完全搞唔 ...

多謝你的鼓勵呀!

Mtcoook 發表於 23-7-15 16:52
多謝指點呀!其實個agent都係話即使少機會都試下問,睇吓有無咁好彩仍有學校有位,而佢又考到啦!
...

我個人就唔建議信晒agent,始終係商業社會,佢成功送你小朋友入學先會有錢收,所以佢當然會搵啲「有機會」入到嘅學校推薦俾你。

beastiebistro 發表於 23-7-15 17:01
我個人就唔建議信晒agent,始終係商業社會,佢成功送你小朋友入學先會有錢收,所以佢當然會搵啲「有機會」 ...

知道,多謝你呀!佢一有介紹,我一定會再請教大家,一定唔會盡信agent的(emoji)(emoji)

beastiebistro    發表於 23-7-15 17:10

Mtcoook 發表於 23-7-15 15:20
其實agent話有機會仍有Y10位,依家等緊幾間學校覆,叫我預備9月去。我個心十五十六,如果有位就過去,唔好 ...

請問 agent 介紹那幾間有機會有位

Poyau 發表於 23-7-15 17:27
請問 agent 介紹那幾間有機會有位

agent仍等緊學校答覆,有咗校名再請教大家,唔該呀(emoji)(emoji)

Mtcoook 發表於 23-7-15 19:12
agent仍等緊學校答覆,有咗校名再請教大家,唔該呀(emoji)(emoji)

侬家以經七月中,連校名都未知,確實有些冒險。

twhkleung 發表於 23-7-16 05:55
侬家以經七月中,連校名都未知,確實有些冒險。

明白呀!多謝你提我會冒險!(emoji)(emoji)

因為原本我只係去agency到問2025 Sixth Form的資料,傾傾下,可能agent知咗阿仔年紀可以入今年year 10,於是先講可以試下博下有無位。我明白個agent當然想盡快做成生意,但佢真係無亂塞d學校比我的,因為我指明去邊區讀,因有親戚可做guardians佢比那些會試問嘅學校,親戚話都幾好的。我的疑問係:

1)agent提出我香港中四-定要Bio,將來Sixth Form才可選擇。但我仔今年就係無Bio,所以agent叫我可以就9月過。Agent都話試,所以未有回覆住。Bio問題,上面好多網友已經詳細解答了。

2)假如有位而好彩地又學校好,係咪應該咁急9月就過去。這點上面好多網友亦熱心解答及分析。

Mtcoook 發表於 23-7-16 11:20
明白呀!多謝你提我會冒險!(emoji)(emoji)

因為原本我只係去agency到問2025 Sixth Form的資料,傾傾下, ...

祝小朋友揾到心水好中學

twhkleung 發表於 23-7-16 12:37
祝小朋友揾到心水好中學

多謝你呀!(emoji)(emoji)

你仔既然想修Bio, 為何升中四不選修?外補Igcse Bio當然可以,但同時要應付DSE課程,吃力啲。聽我女講,Alevel Bio比之前難咗(佢冇修),要寫好多嘢,有同學因此drop了。就算學校入學試比你仔過關,都要諗清楚係咪必修,睇下大學學系是否要求修Bio才決定更好。

wtcys 發表於 23-7-18 03:59
你仔既然想修Bio, 為何升中四不選修?外補Igcse Bio當然可以,但同時要應付DSE課程,吃力啲。聽我女講,Ale ...

我都見過過來人話AL bio 的syllabus 恐怖地大,比起phy chem 多好多野讀

beastiebistro 發表於 23-7-15 10:06
- 雖然有網友叫你過去讀Y10係好,不過我見你都講明25年9月足16歲,即係除非你今年9月突然過去,否則都入唔 ...

想請教一下:在香港讀完F5才去英國sixth form (hk是否文科:geog, accounting, art),考6th form入學困難嗎?是否位少競爭好大?

ill 發表於 23-9-22 08:36

想請教一下:在香港讀完F5才去英國sixth form (hk是否文科:ge ...
我諗幾樣考慮:
1. 入學年齡。入學嗰年9月1日足16歲未夠17歲就入Y12,大部分香港同學讀完中五先過去年齡係唔啱嘅。如果你小朋友係9/10月出世可能就配合到。

2. 香港教英文係當second language咁嚟教,同英國當英文係first language好唔同。所以就算喺香港英文比較好,唔代表其實英文真係好(因為你係讀文科所以我要特別講)。唔單止英文要求好唔同,其他文科嘅教學模式同埋寫文要求都同香港好唔同。假使係諗住去英國避開中文同理科,都要留意。要預咗香港讀呢啲文科,去到英國課程範圍,考試模式係完全唔同。唔好諗住香港讀開有咩着數。(反而數理就香港讀開一定有着數)

3. 報sixth form唔可以話好難,當然亦唔係容易,好取決於你報咩級數嘅學校。一般都有幾樣嘅要求:
- Interview(一定係重點,因為學校揀人最緊要佢覺得適合)
- 校本入學試(通常會考返A level想報嘅科目,加英文)
- 香港學校成績(有啲學校緊要啲,有啲學校唔太care)
- Pre-test(有啲學校要,好多都唔使)
難唔難真係睇邊間學校,但係如果interview好掂,咁機會就好大。

4. 其實諗咗大學讀咩未?因為你讀咩A level直接影響你大學可以報咩學科,唔可以求其搵三科覺得比較容易嘅科去讀。萬一到時報大學想揀某啲科,但係發現A level冇讀報唔到,就後悔太遲喇。Geography,Accounting同Art呢個combination報大學嘅選擇好窄。

5. 留意,Accounting喺A level學科裏面算係「soft 」subject。即係話,基本上大學係將佢擺落啲冇咁rigorous科目入面,亦即係對比hard subject冇咁competitive。所以雖然都係讀三科考三科,喺報大學嘅時候,有accounting就可能會秤低少少,人哋三科hard subject就會排先。想穩陣啲最好揀maths,都唔好揀accounting喇。

純粹個人意見,睇吓有無參考價值。歡迎PM我討論。

ill 發表於 23-9-22 08:36

想請教一下:在香港讀完F5才去英國sixth form (hk是否文科:ge ...

呢3 科的組合放入AL 讀,到大學選科好麻麻,好窄,你都係想清楚好,缺了Math 真係差好遠

beastiebistro 發表於 23-9-22 10:04
我諗幾樣考慮:
1. 入學年齡。入學嗰年9月1日足16歲未夠17歲就入Y12,大部分香港同學讀完中五先過去年齡係 ...

好多謝你呀,資料好有用,可能我有啲嘢誤會咗,想請問啲人話,a level 要讀三至四科,咁英文數學是否包括在內?還是英文數學之外,另外選3-4 科?我一路以為a level一定要讀英文和數學。
其實accounting 不一定要繼續讀的,只是在香港她選了這個科目。

pharaoh 發表於 23-9-22 10:35
呢3 科的組合放入AL 讀,到大學選科好麻麻,好窄,你都係想清楚好,缺了Math 真係差好遠
...

A level 選3-4科,當中有沒有什麼科目一定要讀?例如英文?

ill 發表於 23-9-22 11:21
好多謝你呀,資料好有用,可能我有啲嘢誤會咗,想請問啲人話,a level 要讀三至四科,咁英文數學是否包括 ...
A level冇必修科㗎喇,你想讀咩都得,唔使一定讀英文或者數。但係:

- 報大學有好多科目要數先可以報,要留意。
- 雖然唔使讀英文,但係入英國大學有基本英文要求。如果你冇考GCSE英文,咁應該會要求你考IELTS。唔同大學/唔同學科有唔同IELTS分數要求,又係要留意。
- 部分英國學校sixth form會幫學生安排考IELTS,但係部分唔會,你又要問清楚。如果學校唔幫手搞,咁你自己就要安排,唔好等最後因為冇呢樣入唔到大學。

A level基本上只需要讀三科,讀多都冇用,因為英國大學為咗公平基本上只會睇三科成績。

所以A level揀科,一定要考慮將來英國報大學諗住讀咩學科,嗰三科就要就住嚟揀。就算你大學諗住主修accounting,A level最重要都係讀數,我就唔建議揀accounting喇。

ill 發表於 23-9-22 11:22
A level 選3-4科,當中有沒有什麼科目一定要讀?例如英文?

沒有指定科目,自己揀。

英國大學主要睇三科成績去收生,當然有唔少人讀4科,如果時間管理得好,亦有能力,可以讀4科。有人會讀4科,但當感到吃力,怕拖低GCE 成績,會drop 一科,所以要睇學生能力。

AL 無必修科 視乎大學想讀什麼而選科
英文可以考 IELTS

例如大學課程要求 AL Maths(+FM)
AL 讀3-4科包括 Maths(+FM)
科目可以係 Phy+Chem+Maths(+FM)

LSE Econometrics
https://www.lse.ac.uk/study-at-lse/Undergraduate/degree-programmes-2024/BSc-Econometrics-and-Mathematical-Economics

Oxford PPE
https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/courses/course-listing/philosophy-politics-and-economics

AL 考3科基本上足夠報英國大學
有人可能回港升大學考埋中文共4科
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊