用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考英國寄宿學校Sixth Form -問
go

[英國] 考英國寄宿學校Sixth Form -問 [複製鏈接]

之前去agent查詢,agent話假如我仔中四選修科無Bio,(因學校競爭大,預計仔爭唔到Bio/Chem),咁英國寄宿學校Sixth Form就多數唔比佢修Bio,所以叫佢Year 10就過去。

請問是否屬實?
   5    0    0    0

回覆 Mtcoook 的帖子

當然不是這樣,six form 入讀選修科目,最緊要係學校入學試,如果你個仔好想讀Bio, 叫佢自修 IGCSE Bio, 對入學試有幫助。不要盡信agent 說話。

iloveyoga 發表於 23-7-14 23:43
回覆 Mtcoook 的帖子

當然不是這樣,six form 入讀選修科目,最緊要係學校入學試,如果你個仔好想讀Bio,  ...

好多謝你咁快覆我!我之前聽完就係半信半疑!我仔要2025年9月先16yrs,估計夠時間找補習老師自修IGCSE Bio。

我再請教,我在那(emoji)可以取得IGCSE Bio的教材及Syllabus?報考的方法是怎樣?

(知道我應自己上網check,但係哩度有時比上網更清楚,先謝謝(emoji))

Mtcoook 發表於 23-7-14 23:52
好多謝你咁快覆我!我之前聽完就係半信半疑!我仔要2025年9月先16yrs,估計夠時間找補習老師自修IGCSE Bio ...
去大間少少嘅書店(例如銅鑼灣商務總店、灣仔天地、或者中環book centre),有大量嘅iGCSE textbook,study guides,甚至past paper出售。

beastiebistro 發表於 23-7-15 00:08
去大間少少嘅書店(例如銅鑼灣商務總店、灣仔天地、或者中環book centre),有大量嘅iGCSE textbook,study ...

多謝你們的解答(emoji)(emoji)

Mtcoook 發表於 23-7-15 00:11
多謝你們的解答(emoji)(emoji)
agent嘅說話唔係全對亦唔算全錯,唔排除有少量學校真係會因為之前冇修而婉拒。不過重點係只要interview過關,而校本入學試(多數要考想報讀A level 嘅科目)又OK,就應該大部分學校都冇問題。

祝好運。

agent 錯唔晒,如果可以,由year 10讀起,適應吓英國學習環境,考一次公開試,然後揀三科自己真正想讀嘅,再考A Level。唔好輕視英國考試嘅難度。兩年係好短嘅時間,英國學校假期又多,讀一年就考試,然後出predicted grade 申請大學,再幾個月就考試,其實係好搏。

beastiebistro 發表於 23-7-15 00:16
agent嘅說話唔係全對亦唔算全錯,唔排除有少量學校真係會因為之前冇修而婉拒。不過重點係只要interview過關 ...

佢都係咁講!唔該晒你!(emoji)(emoji)

SIYip 發表於 23-7-15 01:03
agent 錯唔晒,如果可以,由year 10讀起,適應吓英國學習環境,考一次公開試,然後揀三科自己真正想讀嘅, ...

唔該晒你!(emoji)(emoji)其實都係我嘅疑慮!香港讀都咁難,何況全部靠佢自己,又要適應新環境,點考大學呀?

可以既去讀Y10 最好啦,之前無讀BIO 但A Level 要讀比較難,PHY CHEM BIO Maths 多人報,我仔讀Y11 時,佢bio 有8,學校都話唔比佢Y12 讀Bio , 我估因為多人揀Bio 卦,當時無理佢因為已經搵咗學校轉校。好多學校要求學生起GCSE要有6或以上至比讀果科,其實就算GCSE 攞9,到A Level唔代表讀得輕鬆。

Mtcoook 發表於 23-7-15 07:21
佢都係咁講!唔該晒你!(emoji)(emoji)
- 雖然有網友叫你過去讀Y10係好,不過我見你都講明25年9月足16歲,即係除非你今年9月突然過去,否則都入唔到Y10,所以唔係option喇。

- iGCSE教材可以買來自己學,為咗作為校本入學試嘅準備就OK喇,但係報考iGCSE就未必需要喇。一嚟佢唔會因為你有考就唔使你考校本入學試,二嚟你未考嘅時侯可能已經報緊學校(除非你諗住谷埋幾個月讀晒出年5月考),三嚟你萬一你考得唔特別好可能仲扣分添。

- 至於網友講嘅GCSE同A level程度相差亦係事實。GCSE相對容易,A level相對難好多。(我喺另外一帖都解釋過,因為一般英國學生GCSE都修起碼十科八科,有啲甚至12/13科,時間有限所以可想而知每科深入程度有限。但係去到A level,一般學生都係修三科,專注程度同深入程度爭好遠。有唔少人因為「以為」自己GCSE考得好所以揀某啲科,但係發現其實去到A level其實讀唔掂。)Having said that,Biology應該係三科science之中最少需要「概念」上嘅融會貫通,所以要自己追係相對比較容易嘅一科。

- 其實入sixth form揀科,真係應該一隻眼睇住大學想報嘅科目嚟揀。因為A level嘅選科絕對影響大學可以報咩科目,或者報唔到咩科目。所以想報喜歡嘅科目雖然冇錯,但係讀讀下先發現原來A level嘅combination搞到自己報唔到想報嘅大學學科就煩喇。例如你想讀medicine,其實唔使A level讀bio 喎,但係必須有chemistry 。但係讀bio medical science就需要bio + chem。咁其實讀chem會令大學選科空間闊啲喇,除非你諗住大學必定讀bio。

Anyway ,祝好運

beastiebistro 發表於 23-7-15 10:06
- 雖然有網友叫你過去讀Y10係好,不過我見你都講明25年9月足16歲,即係除非你今年9月突然過去,否則都入唔 ...

你好呀!多謝你咁詳細的回覆!其實我-直有睇你其他帖文,真係好有用!

我仔成績其實數唔好,只係合格,文科會好些,但聽你講過話對大部份香港學生而言,AL文科比理科難,咁所以想選修埋Bio,將來大學選科闊d。

Mtcoook 發表於 23-7-15 13:17
你好呀!多謝你咁詳細的回覆!其實我-直有睇你其他帖文,真係好有用!

我仔成績其實數唔好,只係合格, ...
唔使客氣呀。
係,文科係會比理科難,主要因為英文係first language,所以佢地expect學生係用英文嚟craft arguments。而香港當英文係second language咁教,基本程度已經有明顯分別。

都係嗰佢,報sixth form真係要連大學想/可以讀咩科一併考慮,否則以為先搞掂A level,到報大學嘅時侯可能又係棘住。

yuyueng 發表於 23-7-15 09:20
可以既去讀Y10 最好啦,之前無讀BIO 但A Level 要讀比較難,PHY CHEM BIO Maths 多人報,我仔讀Y11 時,佢b ...

明白,文理科都各有難處!唔該晒你呀!(emoji)(emoji)

Mtcoook 發表於 23-7-15 14:55
明白,文理科都各有難處!唔該晒你呀!(emoji)(emoji)

都幾真,文理科各有難處,唔係數理類的人讀理科都係大鑊,文科人如果英文底好文筆好讀文科寫嘢叻又未必衰,但英文底一般讀文科就真係唔夠當地人寫,所以真係各有難處。唯有揀合適自己小朋友的科目。

好似我身邊一個朋友的兒子咁,香港過去英國讀a level 時揀全文科的科目,最後入咗心儀大學讀law, 都係修成正果的例子。

sumikogurashi 發表於 23-7-15 15:09

都幾真,文理科各有難處,唔係數理類的人讀理科都係 ...

對呀!不過似乎理科講天分多d,唔明就好難貫通到!希望始終AL比DSE少科d,可以專注去溫,唉!

beastiebistro 發表於 23-7-15 10:06
- 雖然有網友叫你過去讀Y10係好,不過我見你都講明25年9月足16歲,即係除非你今年9月突然過去,否則都入唔 ...

其實agent話有機會仍有Y10位,依家等緊幾間學校覆,叫我預備9月去。我個心十五十六,如果有位就過去,唔好理咁多??

Mtcoook 發表於 23-7-15 15:20
其實agent話有機會仍有Y10位,依家等緊幾間學校覆,叫我預備9月去。我個心十五十六,如果有位就過去,唔好 ...
我諗幾樣嘢考慮:

1. 而家都仲有位嘅學校質素可想而知,你會唔會想讀?當然你都可以考完GCSE再轉校。

2. 究竟選擇有幾多,抑或你會唔理咁多合埋眼就去讀?(因為可能都冇得揀)

3. 其實去寄宿唔應該係為咗避開香港考試,係因為想接受更好教育,亦想海闊眼界,多接觸其他地方嘅人同事。如果求其一間學校都去,萬一係寄宿比例低嘅學校,每日撞口撞面都係香港/中國人,有冇意思?

當然,如果真係咁好彩而家都有好嘅寄宿學校收,梗係仆倒去。但係機會唔大喇,咁點解要成全個agent,等佢可以白白收錢呢?

Mtcoook 發表於 23-7-15 15:15
對呀!不過似乎理科講天分多d,唔明就好難貫通到!希望始終AL比DSE少科d,可以專注去溫,唉!
...

好覺得係,理科講天分多,唔明的確貫通唔到,操又操唔到,我自己以前讀書也是,對physics , math 完全搞唔掂,叫我讀理科等如找死。

另外你提及agent 話Y10 有機會9 月有位,我好同意樓上資深會員的分享,睇吓係乜學校先,唔係有位就去,講真呢個時侯好學校大多已冇位,仲有位嘅都要睇清楚係乜,其實到AL 先過去都唔係真係咁驚或擔心,大把人都係咁,好好準備入學試,sixth form 入到好學校的機會係有㗎。

beastiebistro 發表於 23-7-15 15:42
我諗幾樣嘢考慮:

1. 而家都仲有位嘅學校質素可想而知,你會唔會想讀?當然你都可以考完GCSE再轉校。

多謝指點呀!其實個agent都係話即使少機會都試下問,睇吓有無咁好彩仍有學校有位,而佢又考到啦!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊