用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中
樓主: zoeychan0318
go

升中 [複製鏈接]

Szetimmy0225 發表於 23-12-14 13:20
張.聖.婦.民.果幾間東區一線好似係真有君子協議。

這幾年移民潮,叩門階段唔會再有限制,不過我都留意過中婦叩門要求高,總要年級前10

簡單啲來講 發表於 23-12-14 13:34
這幾年移民潮,叩門階段唔會再有限制,不過我都留意過中婦叩門要求高,總要年級前10
...

叩門位得果幾個, 正常間間都會set高D門檻。

lot888 發表於 23-12-13 21:50
張記確係其怪,成績好,冇乜負面消息。但級頭跨區生放佢做自1又唔係想像中多,反而會揀一D成績冇咁好嘅傳统 ...

係呀,我哋當年讀二線津,哋大級頭自行報英皇唔報張記,大概係buy哋校友圈子。

真係如樓上家長說,有能力揀張記,應是級頭嗰一批,家長未必緊張1a,b這幾個%上落,反而看種個校名,校友網。張记真係輸時間,輸歷史。

lot888 發表於 23-12-14 14:39
真係如樓上家長說,有能力揀張記,應是級頭嗰一批,家長未必緊張1a,b這幾個%上落,反而看種個校名,校友網 ...

還有輸地點。
我女女學校既級1,2﹐揀保一都唔會揀張記

做個粗略嘅模型。如你問100個1A囡,會覺得BPS還是張記難入?以成绩,張记跟BPS不分上下,張在某些網站排名比BPS高。BPS 44個自行,張記50個,但包男女,又假設女男3,2比,女佔3/5即50個位裏30人,從數字上張记應更難入,但眾多叻囡會話BPS難入,最後結果亦如是。BPS難入是由於多人揀,大競爭而做成,反而張記变得較易。可見品牌,在大家心中建立嘅印象確可改变一些客觀計算。家長有時真係唔好太信數字。

lot888 發表於 23-12-14 15:21
做個粗略嘅模型。如你問100個1A囡,會覺得BPS還是張記難入?以成绩,張记跟BPS不分上下,張在某些網站排名 ...

即使來年2024/25張祝珊自行位 40個,BPS 自行位43個,也是BPS較難入。

師兄又最提示,如叻囡,不痴恋小白菜個名,想較大机會入讀1A中學,可考慮張記。
‹ 上一主題|下一主題