用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中
樓主: zoeychan0318
go

升中 [複製鏈接]

lot888 發表於 23-12-13 08:28
校長確會到不同小學sell學生,早年聖馬可到小朋友學校推銷,十分成功,有1A同學報及入讀。自已見識小,之後 ...

聖馬可這幾年的確辦得好好。

Szetimmy0225 發表於 23-12-12 19:13
中婦校長有來太古做宣傳並鼓勵佢地報考。

我自己會信實際收生情況,不信中學校長到小學宣傳。

有2年張祝珊在自行階段收太古小學學生特別多。

- 2020年 (自行收5個)
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888447RtUN4.pdf&ved=2ahUKEwj7ruiDjYyDAxXZqVYBHZeqCQsQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw2l-JzhvzN8ideiDHJ_gjeO

- 2021年 (自行收4個)
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/files/Distribution%2520of%2520PS%2520in%2520SSPA%25202021%2520%25281%2529.pdf&ved=2ahUKEwizjOyVjIyDAxX3h1YBHcXHCWIQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw2xak4PihkLJ7U9RwrwDWsT

所以中學校長去小學宣傳,不代表自行特別喜歡收該小學學生。

tpmon 發表於 23-12-13 17:27

我自己會信實際收生情況,不信中學校長到小學宣傳。

主要係佢哋近年级前列果班好多報張記。

Szetimmy0225 發表於 23-12-13 18:20
主要係佢哋近年级前列果班好多報張記。

好像我仔果間小學级前3名得一人報張記的情況一樣, 所以自行得一個人入張記。

Szetimmy0225 發表於 23-12-13 18:22
好像我仔果間小學级前3名得一人報張記的情況一樣, 所以自行得一個人入張記。
...

即使自行多人報,正常也不會收同一間小學咁多。

自行收得多,其實也反映到某中學對某小學有preference。

張記確係其怪,成績好,冇乜負面消息。但級頭跨區生放佢做自1又唔係想像中多,反而會揀一D成績冇咁好嘅傳统名校。

lot888 發表於 23-12-13 21:50
張記確係其怪,成績好,冇乜負面消息。但級頭跨區生放佢做自1又唔係想像中多,反而會揀一D成績冇咁好嘅傳统 ...

張記校風係出名好! 我哋東區大的人都會知道。

張記確係其怪,成績好,冇乜負面消息。但級頭跨區生放佢做自1又唔係想像中多,反而會揀一D成績冇咁好嘅傳统 ...

好多區內级頭都會外出搏下, 我哋果間级頭大多入女拔,QC,男拔,喇沙,spcc果D.

的確係奇怪,發覺張祝珊的做法與其他官津校的做法係不同,不跟風:
- 行透明度高的路線: 每年升中派位小學分佈表全部公開放上中學網頁

- 在升中派位小學分佈表上,可以看到自行會比機會二、三線小學,和間中見到自行會收從没有收過、沒有track record 的小學

- 叩門要求要自行沒有申請過張祝珊才可以交表

tpmon 發表於 23-12-14 09:20
的確係奇怪,發覺張祝珊的做法與其他官津校的做法係不同,不跟風:
- 行透明度高的路線: 每年升中派位小學 ...

張祝珊會直接在叩門階段call 自行waiting的同學問佢哋take 唔take 叩門階段的空缺,所以之前有報過自行的,叩門階段唔使再交申請表,不是唔畀之前申請過的人叩門。

tpmon 發表於 23-12-14 09:20
- 行透明度高的路線: 每年升中派位小學 ...

叩門要求要自行沒有申請過張祝珊才可以交表
你睇吓佢那張中一自行分配學位招生章程「V.2 凡未能獲得取錄而又曾出席面試之申請人,將會自動被列入本校之候補名單內。」
想知有冇自行無申請,叩門成功?知一個自行未成功,但叩返入。

Irenecys 發表於 23-12-14 09:39
張祝珊會直接在叩門階段call 自行waiting的同學問佢哋take 唔take 叩門階段的空缺,所以之前有報過自行的, ...

咁又幾好,唔使再嚟面試。

聖馬可也是當初我好中意的學校。我好buy女校長的發言,以及學生的發言,以及招待生的禮貌謙遜。但一來我女話點都要搭車,二來要家長面試,才放棄。

唔知東區中學是否有類似做法,朋友女自行選小白菜,放榜後去叩,學校望一望record,就叫佢去對家攞返張証,直接注冊,不用再in,再見任何人。而有関中婦,看過留言(唔知真定假)話家長打电話告知學生程况,學校就叫學生中午前來注冊。學生當然唔係流啦。

lot888 發表於 23-12-14 10:42
唔知東區中學是否有類似做法,朋友女自行選小白菜,放榜後去叩,學校望一望record,就叫佢去對家攞返張証, ...

間間做法不一樣。有些是有君子協議,叩門不收東區本區的學生,只收非東區的學生。

當自己小朋友成績已是級頭嘅時候,去邊間學校都會係上遊,做家長當然希望小朋友喺中學有更多其他體驗,呢啲亦都係傳統名校成績未必係最好,但繼續受家長追捧嘅原因。

Szetimmy0225 發表於 23-12-13 23:29
張記校風係出名好! 我哋東區大的人都會知道。
我以為band 1津中, 校風都唔會差唔會有太大差別

tpmon 發表於 23-12-14 11:17
間間做法不一樣。有些是有君子協議,叩門不收東區本區的學生,只收非東區的學生。
...

張.聖.婦.民.果幾間東區一線好似係真有君子協議。

Elenalan 發表於 23-12-14 12:04
我以為band 1津中, 校風都唔會差唔會有太大差別

我意思係佢哋特別乖架。

回覆樓主:

中婦是近幾年才勁,東區老牌係張記,潘校長那幾年聖馬可係勁過中婦,總出咗狀元。
‹ 上一主題|下一主題