用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中
go

升中 [複製鏈接]

delete

4    0    0    0

回覆樓主:

你邊間小學?我聽我女間小學班媽媽講冇級10內都冇咩機會in中婦。
聖馬可,中華基金應該同中婦差一級。

ok,唔該

回覆樓主:

中婦band 1A,自行未必有機會interview,中華基金是直資,絕對可報,見朋友女讀得開心,不會太谷

回覆 catf2 的帖子

好,唔该嗮!

回覆 zoeychan0318 的帖子

本人兒子現讀婦中,回想兒子當年升中情況,可作為樓主參考。兒子小學是丘佐榮小學,全級大約是前二十名。但是當年兒子在自行選校時,婦中係面試都冇機會。最後係統一派位入左婦中。入左去,兒子在同學口中,才知道好多自行收左的學生,是來自九龍東區!所以在自行中,婦中係偏向其他區學生,反而同區學生係少收。所以如果在自行入吾到婦中,吾需要灰心,在統一派位再試,如果係band 1成績,入到婦中機會都大!

catf2    發表於 23-7-14 10:13

回覆樓主:

無想像中高

zoeychan0318 發表於 23-7-13 15:56
麻煩曬大家,想問幾條問題。

我個女準備揀中學。
咁快知呈二係級10??...級20追上級10都唔係易事.....

zoeychan0318 發表於 23-7-13 18:04
回覆 小艾美 的帖子

我個女係太古小學嘅,如果bend1A唔得嘅話,就打算試下bend1B。 ...

請問小五全級多少人
今年升中名單88人是否全數畢業生?
前10可試1A校 前20可試1B校

14網太古2023年升中派位
-------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

英中 23+8+7=38 (43.18%)
-------------------------------------------------------
本區 23 (26.14%)
BPS(女) 2 嘉諾撒(女) 4 |
張祝珊 2 聖馬可 3 中婦 5 港島民生 5
筲官 2

他區 8 (9.09%)
HK1 SJC(男) 1 聖類斯(男) 1 |
HK2 聖嘉勒(女) 1 | 高主教 1
HK2 皇仁(男) 1 SPSS(女) 1
KL1 油真(女) 1
KL3 黃笏南 1

直資 7 (7.95%)
HK2 SPCS(女) 1
HK3 中華基金 3
HK4 港同 1
NT8 優才 2

其他 40+6+4=50 (56.82%)
本區 40 (45.45%)
衞理 7 劉永生 1 金文泰 5 顯理 4 小福 6 嶺南 4 文理(香港) 9 張振興 2 李福慶 2

他區 6 (6.82%)
HK2 佛教黃鳳翎 1
HK4 陳白沙 1
KL2 德雅(女) 1 | 路協 1 廠商會 1
NT1 皇仁舊生會 1

直資 4 (4.55%)
HK2 培僑中學 1 漢華 2
NT8 匯知 1

名單上 63+14+11=88 (100%)

https://www.tps.edu.hk/tc/升中資訊

https://www.tps.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/2223.jpg

其实我觉得名氣中婦同民生及聖马可一样,佢感觉都像1B, 又点似港同,俾人吹到好大

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

有關中基
如果你報中基只為試水位,唔會take offer,但又無信心直入心水band one,咁你要留意,中基叩門只收新申請 (同埋會篩選邀請未有offer嘅申請,放榜日叩門)
即係話,如果你有offer但唔讀,係無機會翻兜
咁你仲報唔報中基試水位,定係留返中基最後叩門做保險,策略上要考慮清楚

回覆樓主:

中婦如要自行入到確實成績要好好先有得interview!

zoeychan0318 發表於 23-7-13 18:04
回覆 小艾美 的帖子

我個女係太古小學嘅,如果bend1A唔得嘅話,就打算試下bend1B。 ...

呢間小學同婦女會有D淵源架。 如果拾名左近加上學校推薦, 我攪得有機會。

樓主可參考中婦叩門要求。全A歺或級頭10至15%。佢之前同張記互有長短,近一,兩年成绩小小回落,但肯定係勁校。

zoeychan0318 發表於 23-7-13 15:56
麻煩曬大家,想問幾條問題。

我個女準備揀中學。

中婦自行只選200人見,港島民生選2佰幾十人見,聖馬可全部見,張祝珊選90%人見,庇理羅士選申請人70%見。

200904    發表於 23-12-12 13:55

Szetimmy0225 發表於 23-12-11 19:46
呢間小學同婦女會有D淵源架。 如果拾名左近加上學校推薦, 我攪得有機會。
...

是丘佐榮小學較多入中婦,不是太古。

tpmon 發表於 23-12-12 13:39
是丘佐榮小學較多入中婦,不是太古。

中婦校長有來太古做宣傳並鼓勵佢地報考。

Szetimmy0225 發表於 23-12-12 19:13
中婦校長有來太古做宣傳並鼓勵佢地報考。

其實間間中學都去同區小學宣傳做勢,唔代表什麼,只為爭取自行多d人報佢地

bugmum 發表於 23-12-13 07:53
其實間間中學都去同區小學宣傳做勢,唔代表什麼,只為爭取自行多d人報佢地
...

呢樣我清楚, 不過我係想話佢哋係有D淵源。

校長確會到不同小學sell學生,早年聖馬可到小朋友學校推銷,十分成功,有1A同學報及入讀。自已見識小,之後再睇資料,才知道聖馬可是22間傳统名校之一,成绩一路向上,直挑中婦,張記,而藩校長更是神人,現統領全港最勁中學。
‹ 上一主題|下一主題