用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒小升皇仁機制
go

軒小升皇仁機制 [複製鏈接]

請教軒小升皇仁,究竟係band 1學生同一個pool抽,定係跟成績先後(抽band 1a學生先,跟住band 1b)來抽?點解成日聽人講,考到頭27就大機會入到?
但又聽過有人考級60都入到QC?
   2    0    0    0

bearxxr 發表於 23-7-13 09:54
請教軒小升皇仁,究竟係band 1學生同一個pool抽,定係跟成績先後(抽band 1a學生先,跟住band 1b)來抽?點 ...
有15個聯繫位俾band1放第一志願抽左先, 之後再用同區乙一抽

回覆 manto216 的帖子

所以band 1同學同一個pool抽,不存在成績好的頭30名有更大優勢,對嗎?理論上只要級60夠膽填,同埋屬於band 1,大家同等概率中籤?

bearxxr 發表於 23-7-13 10:20
回覆 manto216 的帖子

所以band 1同學同一個pool抽,不存在成績好的頭30名有更大優勢,對嗎?理論上只要級 ...
係,只要band1, 機率一樣

回覆樓主:

兩次抽獎,第一次抽聯繫位,係band1和band2都可以抽,第二次本區大抽獎要band1學生。機會均等。老師講按名次來,想你哋考好點啦。
前10名一樣有機會沒抽中,落去聖鄧。

bearxxr 發表於 23-7-13 09:54
請教軒小升皇仁,究竟係band 1學生同一個pool抽,定係跟成績先後(抽band 1a學生先,跟住band 1b)來抽?點 ...
問學校先最準確 !  

簡單啲來講 發表於 23-7-13 11:03
兩次抽獎,第一次抽聯繫位,係band1和band2都可以抽,第二次本區大抽獎要band1學生。機會均等。老師講按名 ...

聯繫位也是抽?仲要band 2都有得抽?不是計成績?

csc1016 發表於 23-7-13 14:41

聯繫位也是抽?仲要band 2都有得抽?不是計成績?

對,聯繫位係band1和band2一起抽,但一般冇band2會選,因為聯繫位和大抽獎位學校一樣唔會建議band2填的,所以都系band1會填寫。

簡單啲來講 發表於 23-7-13 15:12
對,聯繫位係band1和band2一起抽,但一般冇band2會選,因為聯繫位和大抽獎位學校唔比分開填,所以都系band1 ...
填表係家長同學生嘅事, 學校有咩權唔俾?

ok3 發表於 23-7-13 15:38
填表係家長同學生嘅事, 學校有咩權唔俾?
意思聯繫位要填乙一, 聯繫位又唔夠分, 所以唔會有band2填, 因為機制下都是band1抽先

唔係學校唔比填
聯位得15 個,中唔到就出公海,去到公海想b2 中QC???

應該唔會有b2家長咁搏,咁樣用乙-位掛

manto216 發表於 23-7-13 15:53
意思聯繫位要填乙一, 聯繫位又唔夠分, 所以唔會有band2填, 因為機制下都是band1抽先 ...

聯繫位係band1 band2一起抽機會均等,教育局有說明的,但學校都是聯繫位同乙一要填一樣的,如果你是band2,填皇仁,那你只能靠聯繫位抽到,如果聯繫位抽不到,就浪費了乙一。所以沒有band2會去搏
學校唔會建議band2填皇仁,而且灣仔區band2學校少,咁樣填,落去band3概率大

回覆樓主:

抽吾中扣其他

簡單啲來講 發表於 23-7-13 16:03

聯繫位係band1 band2一起抽機會均等,教育局有說明的, ...
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA_2023_Sept_General_TC.pdf聯繫或直屬係band1抽先的
請參考問題2答案第二段

回覆 簡單啲來講 的帖子

但軒小男仔band 1應該唔止而家抽到的27個人。同埋st james都會有band 1想抽皇仁(係12網公海部分)

manto216 發表於 23-7-13 16:28
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general- ...

咁就係聯繫位band1抽完band2抽,反正兩檔都可以抽的

bearxxr 發表於 23-7-13 18:33
回覆 簡單啲來講 的帖子

但軒小男仔band 1應該唔止而家抽到的27個人。同埋st james都會有band 1想抽皇仁( ...

同2軒爭QC嘅真b1人數,無大家想像中咁多

醒目開學勳章 王國長老

adriantai 發表於 23-7-13 16:09
抽吾中扣其他

灣仔band two校唔多
抽獎搏到咁盡gg咗,都唔知叩咩好 (band two 頭都可以試叩band two校,band two 尾真係…)

醒目開學勳章 王國長老

pccw2017 發表於 23-7-13 11:43
問學校先最準確 !

教育局有明確制度,學校無權更改

醒目開學勳章 王國長老

gigiyyc 發表於 23-7-14 08:13
同2軒爭QC嘅真b1人數,無大家想像中咁多

呢樣我自己估
非軒官band one男生,應該唔多敢搏皇仁(人哋有聯繫自己無,仲係1A, 總會怯一怯)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊