用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 緊急!九龍塘官立小學 vs 聖若瑟英文小學 ...
樓主: CeliaTanggg
go

緊急!九龍塘官立小學 vs 聖若瑟英文小學 [複製鏈接]

siucheng2000 發表於 23-7-17 19:15
我已經為我仔轉左校,唔使你講。其實唔話你係打手都唔得,每次講St Joe, 你就立即跳出來引用。我只可以講, ...
那恭喜你了!

回覆 cherrieshum 的帖子

如果你對新校長不甚了解的話,請問一問你的兒子,新校長好還是郭校長好?郭校長在位的期間,小朋友愉快學習,家長對校方的安排亦很滿意. 但現在呢?
老師的教學和課外活動的安排,可以令學生和家長都滿意?
今年畢業典禮時,學生要求和郭校長影相多還是新校長呢?
還有,我兒子英文和普通話都很不錯,亦很喜歡學校,這全靠郭校長時打好根基,提供教導. 但現在的聖若瑟英文小學在新人士,新作風下還可以嗎?

2間其實都唔係好理想。有得揀的話揀其他好過。
一定要揀就九龍灣果間會好少少

唔洗理其他人點攻擊,呢個社會就係有呢啲人,自己唔滿意就不停攻擊間學校,走左都仲喺度鬧 !

我個仔讀二年級升三年級,無外補英文,無幫佢溫英文,但每次考試英文兩份卷都接近滿分

上學期有個英文老師被某幾個家長不停投訴,喺班group成日噪,我問個仔個英文老師係咪唔好,我個仔話無特別,而佢英文又無退步!!

結論係,唔需要同呢類人解釋,完!

我唔會作任何回應~

cherrieshum    發表於 23-7-18 21:12

anakin1223 發表於 23-7-18 16:15

唔洗理其他人點攻擊,呢個社會就係有呢啲人,自己唔滿意就不停攻擊間學校,走左 ...

家長心態都很重要,既然家長對學校不滿,離開絕對是個好出路。不要帶給小朋友負面情緒。

問心,揀得私校要俾錢讀書,對小朋友會沒期望嗎?有那個家長會放手完全不顧不理,只是多少的問題,小朋友有幾甘自律才能放手不理。

我仔畢業了2年,未考呈三已經有直資龍校收了,未到大抽獎,其實已經有大約一半人有offer在手。打算抽獎的目標是聖言官瑪這2間,當然都有神級津校。

今年升中比以前更亮麗。

因為小學只有3次考試,阿仔用咗一年時間去適應外面個個星期有測驗默書,到中二時,老師都話小學底子打得好,仍然食緊老本。

cacathepanda 發表於 23-7-20 10:29
家長心態都很重要,既然家長對學校不滿,離開絕對是個好出路。不要帶給小朋友負面情緒。

問心,揀得私校 ...
係呀!今年升中派位真的很好,所以我叮囑阿仔要用心考好中一分班試,答謝回饋學校及為師弟植樹。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊