用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求分享叩門情況!新手求賜教!
發新帖回覆
go

求分享叩門情況!新手求賜教! [複製鏈接]

拎左派位證後,如不理想,想叩門,應該點做?係咪即刻帶住仔女去心儀學校叩門?如爸媽兵分2路,咁對叩門係咪有d幫助?(聽聞好快cut表)
求賜教
不是今年升中家長
   2    0    0    0

穎晴李 發表於 23-7-12 23:35
拎左派位證後,如不理想,想叩門,應該點做?係咪即刻帶住仔女去心儀學校叩門?如爸媽兵分2路,咁對叩門係 ...

你係今年小六?好多學校在11/7或12/7已收晒表,今日筆試/面試喎。明天都開始註冊

要叩的話,你拿拿聲上校網睇仲有邊間接受申請啦,你都識講好快 cut
表,有啲真係 11/7 中午12點截,你慢咗兩日….

醒目開學勳章 王國長老

應在派位前兩星期開始搵料,要印嘅印定要填嘅填定。到時睇需要決左叩邊間(派乙二叩乙一,派到尾就咩都叩)
睇定每間安排制定路線(好想入嘅,早cut 嘅,先去)

回覆樓主:

尋日先搵叩門資料,趕唔到喇,讀一年成績好去第二間考插班喇。派位第一日你唔去攪基本上已經冇咩機會

strawberrychic 發表於 23-7-13 00:22
你係今年小六?好多學校在11/7或12/7已收晒表,今日筆試/面試喎。明天都開始註冊

要叩的話,你拿拿聲上校 ...

不是今年小六,只係想睇多d,聽多d,驚到時自己5知點處理

Charlotte_mom 發表於 23-7-13 09:36
應在派位前兩星期開始搵料,要印嘅印定要填嘅填定。到時睇需要決左叩邊間(派乙二叩乙一,派到尾就咩都叩) ...

明白,謝謝你。如果到時同家人兵分2或3路咁交表,係咪會好D?如要小朋友即場面試既話,再叫小朋友黎學校會合?

catf2 發表於 23-7-13 09:55
尋日先搵叩門資料,趕唔到喇,讀一年成績好去第二間考插班喇。派位第一日你唔去攪基本上已經冇咩機會
...

我不是今年升中家長。只係想了解多d,為將來做個準備

升中叩門對於您言之過早, 開始花時間精神考好 D 呈分試仲好.

穎晴李 發表於 23-7-13 14:35
明白,謝謝你。如果到時同家人兵分2或3路咁交表,係咪會好D?如要小朋友即場面試既話,再叫小朋友黎學校會 ...
對 ! 印定D小4小5小6成績表, 各校內校外體藝獎狀乜都印副本. 各人手持一份副本再出征.

heidya 發表於 23-7-13 14:42
升中叩門對於您言之過早, 開始花時間精神考好 D 呈分試仲好.

我都明白,謝謝。可能係我既壞習慣,所有事都以最壞情況作打算。到時結果比預期好當然好喇,同預期1樣差既時間,起碼我5洗咁騰雞,知道自己下一步要點做。

穎晴李 發表於 23-7-13 14:48
我都明白,謝謝。可能係我既壞習慣,所有事都以最壞情況作打算。到時結果比預期好當然好喇,同預期1樣差既 ...
明年過左自行, 得就恭喜; 否則明年7月初開始準備都未遲.....放鬆 D

回覆樓主:

可能自行或大抽獎已攪掂,唔洗諗到最壞打算,keep住呈分試成績,到時早幾個月先諗

醒目開學勳章 王國長老

pccw2017 發表於 23-7-13 14:42
對 ! 印定D小4小5小6成績表, 各校內校外體藝獎狀乜都印副本. 各人手持一份副本再出征. ...

我姨甥果時小一派位就係咁
印定一大堆copy出嚟,帶晒文房四寶(公文袋信箱郵票筆釘書機各樣)去睇派位

結果只需叩一間,我同細妹講好唔環保,下世投胎要做樹

Charlotte_mom 發表於 23-7-13 15:07
我姨甥果時小一派位就係咁
印定一大堆copy出嚟,帶晒文房四寶(公文袋信箱郵票筆釘書機各樣)去睇 ...
當年大女升中, 自行同派位同時放非常緊張, 印左成5KG重的證書獎狀. 結果唔駛叩門無用過, 我都覺得好唔環保. 好Guilty.

回覆 穎晴李 的帖子

放榜前一週就要預備到心擬和後備的學校網站找叩門資料
有表填就要填定
冇表填就要Check佢自行要填乜
因為九成九要你去到先派Form畀你
浪費你時間慢慢填
所以一定要準備好資料去填

在未面試前多數學校不需交證書
最重要係印定好幾份4至6年級成績表
部份學校要交派位證影印本 (要當日才可影印或影相後補)

*** 先到"先到先得"的學校交表
*** 學校未必有說明是先到先得
*** 先到先得多數會一交表就面試
*** 請留意EK往年記錄
如學校要考試 (大多Band 1A 學校)
多數會有個收表時間
請自行排序

盡可能分頭交表
要小朋友出場才出動小朋友
要多給小朋友休息
好多學校都要小朋友連考3小時試
比學期尾的學校考試還要花體力
狀態唔好, 考得唔好, 面試冇反應
你跪求都沒有人會可憐你

TAIOU4 發表於 23-7-13 15:24
回覆 穎晴李 的帖子

放榜前一週就要預備到心擬和後備的學校網站找叩門資料