用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兩日去了七八間學校叩門,做爸爸的反正已經盡力了 ...
樓主: johnliu82
go

兩日去了七八間學校叩門,做爸爸的反正已經盡力了   [複製鏈接]

回覆 初級媽咪 的帖子

我琴日去九龍塘香島考超級多人⋯⋯

回覆 cattz288 的帖子

補全科⋯⋯我識得有個真係全科、但都係科科唔合格⋯⋯佢比老師勸退去特殊學校、佢又死都唔轉⋯⋯

johnliu82 發表於 23-7-13 10:36
佢話當日call番,既然當日沒call,估計是不行。平常心…

培基收到黃紙是有機會的,大部分叩門生只係攞粉紅紙…面試時有冇見校長?

Derek118 發表於 23-7-13 20:20
培基收到黃紙是有機會的,大部分叩門生只係攞粉紅紙…面試時有冇見校長?
...

我哋培基都係黃色紙,見埋校長都無offer(emoji)

如果校長都見埋真係好近磅⋯⋯呢幾日如果有註冊咗嘅學生叩到佢更心儀嘅學校就會放位,希望到時你會收到call!

過埋今日註冊日,就會有更多位放俾叩門生,俾 D 耐性等下。

回覆 B.B.BaBa 的帖子

我哋覺得in李國寶、機會都大、因為我哋有間B 2都心儀學校打底、我小朋友又過曬所有筆試、老師話:見到你筆試都pass左、又問我小朋友數學、我小朋友思考左一分鍾左右不過最後都係答錯左、老師話唔緊要我係想了解你嘅思維模式同學習態度、錯咗唔緊要!我哋當傾偈咁、過程輕鬆⋯⋯

回覆 castle100 的帖子
加油

回覆 wtchung 的帖子

希望入返心儀學校、你小朋友係B 1嗎?我哋班主任話我小朋友係1 C 2 A、我選擇唔博、入咗間都心儀嘅B 2中學⋯⋯希望有好消息啦⋯⋯

回覆 johnliu82 的帖子

樓主,我小朋友獲派Band 3學校,當日叩左3間津貼中學到現在都冇回音,當晚才知有直資叩門位,但好多學校已截止報名,立刻到還未截止的學校叩門,好幸運第一間Band 2學校即時取錄,第二間Band 1 在第二日亦收到通知,所以不要低估小朋友的能力,我們家長只能在旁給予支持和鼓勵。

wtchung 發表於 23-7-14 09:23
回覆 johnliu82 的帖子

想問下係邊間band 1? 想去

回覆 castle100 的帖子

我大仔升中時我同你情況一樣。 老師有叫仔仔博一間BAND 1C中學。 但我自己都唔敢博,因知如果派不到第一志願, 就很大機會會趺去很後的學校。 而且我很了解仔仔的強項和弱項, 亦都同仔仔傾過,  最後我幫仔仔選了一間BAND2A的中中, 這中學有一班是英文班, 如果仔仔入了這校是很大機會可以入到英文班的, 而英文班同英中分別不太大。 所以我就放了第一志願, 亦順利入了。 派位日其實真的不是其他同學派第一志願的開心,因我們見有考得比仔仔差的同學博入了之前我們有考慮的BAND 1C中學。 我當時也有感是否我應該幫他博一間呢?  我問仔想唔想去叩門, 仔說不叩了, 派了就算。 我知仔是有不甘的。 但仔就是一個這樣的孩子。
這巳是9年前的事了。 仔靠自己努力。考入了香港大學, 9月就升YEAR 3 了。

當然中學可以幫到學生, 但我自己覺得。 派入一間自己能力未必較易去應付的學校, 對小朋友絕對不是好事。 因我記得當年, 我先生也不太同意我選中中。 因仔仔本身最弱是英文。 如果他要所有科都用英文上對他會很辛苦。 入了中中, 有他喜歡的科目是用中文教, 仔喜歡歷史的。 這中學世界歷史是中文教的(英文班也是)所以我知如果他入了這校, 升大學的機會會大些。 果然靠仔仔的自律及努力。 他考進了。

所以你跟仔仔要加油。 我好明白你仔仔心情。 要比少少時間佢接受。

大家都加油 

回覆 qkhui 的帖子

謝謝你呀、我小朋友都鍾意派呢間中學、樓下有車坐3個站就到、有2班英文班!英文係最弱⋯⋯希望佢讀得開心啦、你小朋友好叻入到香港大學·因為中學真係靠自己、家長最多都係負責比$去補習⋯⋯唔似小學可以忙手溫下書⋯⋯中學真正要放手、請教下、中學係咪邊科唔掂補邊科(我講係主科)⋯⋯

回覆 qkhui 的帖子

我仔興趣都係中文、睇書又係中文書⋯⋯我有參觀我仔E➕派呢間中學、校長話中中都冇問題、如果中中跟到一樣入大學、

castle100 發表於 23-7-13 19:05
回覆 cattz288 的帖子

補全科⋯⋯我識得有個真係全科、但都係科科唔合格⋯⋯佢比老師勸退去特殊學校、佢又 ...
小朋友可能是有限智能,那麼讀書會讀得好辛苦。

回覆 cherrieshum 的帖子

佢家姐好叻、今年入咗B 1 A女校、佢接受唔到個仔咁、所以主科全部考十幾分⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊