用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教師如經紀「接仔」免跨境生被搶
發新帖回覆
go

教師如經紀「接仔」免跨境生被搶 [複製鏈接]

不知是不是香港才有這情況,聽見都覺得 荒謬和為老師心痛(emoji)
   0    0    0    0

冇計
如果唔做,真係攪到比人殺校,到時仲麻煩

帶頭會唔會係校長?如果搶到幾個好野,唔走又升入鄧顯,再大肆宣傳,之後條路就易行。机会是留俾勤力既人。

搵食者!為免殺校,為免失業,要適者生存

stevenwong0229 發表於 23-7-12 18:07
不知是不是香港才有這情況,聽見都覺得 荒謬和為老師心痛(emoji)

老師都係客戶服務提供者,現今不是高高在上的了,搶客絕對正常,如果我係校長,直頭每季搞活動,鼓勵人插班。

老師不是客戶服務提供者,學校不是服務供應商,家長 / 學生唔好當自己係消費者

stevenwong0229 發表於 23-7-12 18:07
唔好話北區, 多年前升中放榜日在藍田都有將軍澳的中學去LT派傳單, 為怕殺校, 追著D學生各家長希望搶到學生, 收得一個多一個

catf2 發表於 23-11-16 10:09
唔好話北區, 多年前升中放榜日在藍田都有將軍澳的中學去LT派傳單, 為怕殺校, 追著D學生各家長希望搶到學生, ...
其实做几多野,都不及拿出一张亮丽升中成绩表。三私band1% 8-9成,学费高高都争住入。重中之重是Band1%。
2024 Pre-S1恢复成绩抽样,可以改写Band1%, 这个才是最重要的战场。相信很多小学会严阵以待。

B.B.BaBa 發表於 23-11-16 08:53
老師不是客戶服務提供者,學校不是服務供應商,家長 / 學生唔好當自己係消費者 ...

但現實就係1份受薪工作,學校解散,你份工就會被解散

幾好, 服務為先, 也幫本市說好 "香港故事"

一下唔覺意, 登上 "小紅書", 直接變名校, 或者 "景點"

教育界嘅悲哀。
依家d收生不足嘅學校,班老師每日疲於奔命做宣傳搞招生活動搶學生,仲邊有精神心機做好教學?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊