用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇德貞女子中學校友,德貞係咪真係咁差? ...
go

請問有冇德貞女子中學校友,德貞係咪真係咁差? [複製鏈接]

請問有冇德貞女子中學校友?德貞係咪真係咁差,丫女派左呢間,見到有欺凌新聞,好驚,驚佢俾人蝦,因為丫女比較文靜,所以想請問有冇讀過嘅jm可以講一講,係咪真係咁差?已叩其他學校但未有消息,得返唔係好多時間,真係無其他學校收都要返呢間 麻煩曬唔該曬
   1    0    0    0

cl0801 發表於 23-7-12 10:13
請問有冇德貞女子中學校友?德貞係咪真係咁差,丫女派左呢間,見到有欺凌新聞,好驚,驚佢俾人蝦,因為丫女 ...
我不是校友,不過我以前經常在美孚西鐵站碰見幾個德貞學生(有兩個是Tomboy打扮)在西鐵站的遊樂場流連,爆粗,抽煙,霸凌其他小童,所以我對這間中學的印象好差!

cherrieshum 發表於 23-7-12 10:28
我不是校友,不過我以前經常在美孚西鐵站碰見幾個德貞學生(有兩個是Tomboy打扮)在西鐵站的遊樂場流連,爆 ...

多謝你嘅回覆

回覆 cherrieshum 的帖子

可能某幾個啫 唔會全部都係咁既

請問有冇德貞女子中學校友?德貞係咪真係咁差,丫女派左呢間,見到有欺凌新聞,好驚,驚佢俾人蝦,因為丫女 ...

請問有無去叩門
例如 德蘭? KTSSS?

朋友個女讀到中四,之後去咗外國讀書!

建議搵吓直資中學, 樓上提及德蘭, 九龍塘中學去叩門!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果係b3學生,唔介意幾百蚊學費,可以試下中聖。

醒目開學勳章 王國長老

德貞既差都有3x 年歷史, 搵到學校就轉啦
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

worldcat 發表於 23-7-12 12:54
如果係b3學生,唔介意幾百蚊學費,可以試下中聖。
朋友當年大女派左B3 中學, 最後情願去中聖都唔去德貞
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 23-7-12 16:44
朋友當年大女派左B3 中學, 最後情願去中聖都唔去德貞
中聖真係SSP B3首選。多數學生"思想單純/ 轉數慢啲",但又真係無咁壞。

以SSP計,一係近近地過九龍城個1~2間比較好的B3,但競爭一定大過中聖。

醒目開學勳章 王國長老

worldcat 發表於 23-7-12 17:51
中聖真係SSP B3首選。多數學生"思想單純/ 轉數慢啲",但又真係無咁壞。

以SSP計,一係近近地過九龍城個1~2 ...
我朋友唔係深水埗區居民, 佢住荃灣都揀中聖

miriam 發表於 23-7-12 17:58
我朋友唔係深水埗區居民, 佢住荃灣都揀中聖
我住長沙灣,經常碰到中聖中學的學生,又真的比較純樸,一點也不像band 3學生。

aptt    發表於 23-7-13 10:22

家長是否住附近?有冇周圍行過?我經常路過,又見唔倒佢D學生同隔離3間直資大分別。學生在附近午歺都靜,冇粗口,冇過激行為。欺凌很多學校都發生,包括名校,EK家長個個都知。我反而覺得你盡量跟女兒保待関係,要信任,咁佢同你多分享校園生活。萬一有問題可預早發覺。時代唔同,而家一般學校,包括B3都唔會太壞。

樓上有提到中聖,附近補習社姨姨有提過,中聖雖然b3,但校風好,d學生行出來乖。

我係直資聯展見到佢地既老師,好熱情,好有heart, 如果唔介意校舍細和比幾百1
蚊,真係可以去中聖。

另外德蘭校風都唔錯,佢地學校既學生有時會來我們學校做攤位,有禮又醒目。德蘭的活動多元化,校園生活都多姿多采。
加油

多謝各位回覆,謝謝

miriam 發表於 23-7-12 16:42
德貞既差都有3x 年歷史, 搵到學校就轉啦

識人果度出黎... 都真係好BIITCH下

德貞校友 大學畢業 自己覺得中學個陣好睇同咩人玩 但係依啲你控制唔到阿女 間學校好壞太極端 極差嗰啲初中就會慢慢退學 入到精英班就好啲 部分人起碼想讀書 但升u率就真係低 不過自己好慶幸中學班同學好好 同埋老師會好放資源係叻個班人到 欺凌就我自己讀嗰六年無見過 但grad左有睇到後樓梯欺凌事件 都嚇親….

回覆樓主:

我有親友德貞中學後讀 high diploma 後出來工作,有正當及有前途的工作。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆樓主:

以前5個band的時候,德貞係band3,不是太差,當年校風純樸,好多人選擇的。

欺凌唔係band 3 學校專利,band 1 可能仲多。
我同朋友好多年前讀同區Band 1 中學,朋友妹讀德貞。最後阿妹會考成績超級好,而家去左同區學校教書!

有無學壞,好睇你識d 咩朋友。
band 1 都有人逃學,只係比例上會少d.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊