用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 香港Poly, City U vs 加拿大SFU
發新帖回覆
go

香港Poly, City U vs 加拿大SFU [複製鏈接]

其實如果香港Poly, City U收, 係唔係好過去加拿大溫哥華SFU?? 將來係香港搵工邊個會有優勢?
想讀商科
   1    0    0    0

回覆 cmir 的帖子

理工和城大收你女女讀什麼科目? SFU又收你女女讀什麼科目?要比較兩者科目的易搵工程度,同埋將來佢打算喺邊度做嘢?希望做外資定係中資定係華資公司?

回覆 kk1186 的帖子

諗住呢幾間都係報 business 有關科目, e.g., marketing, management

打算畢業後回港發展
香港Poly, City U ranking 好D, 但係SFU 有外國 exposure
對HR嚟睇, 邊個好D

回覆 cmir 的帖子

一般來講,香港就業就讀返本地大學比較好,但係如果你喺加拿大讀大學,暑假返嚟搵到香港實習,英文又講得好,入到外資公司嘅機會比較大。仲要問吓女女嘅意願,鍾意喺本地升學或者外地升學?佢係咪一個比較獨立嘅人,因為去到外國讀大學所有事情都要自己handle.

cmir 發表於 23-7-12 09:35
其實如果香港Poly, City U收, 係唔係好過去加拿大溫哥華SFU?? 將來係香港搵工邊個會有優勢?
想讀商科:thin ...

比我就香港讀, 外國讀大學學費生活費隨便都要二百至三百萬. 返香港又唔保證一定搵到份好工.除非係好Top的U如劍牛、哈佛史丹福等大學就值得. Poly City QS大學排名在65,70而 SFU大學排名300開外.

香港讀U本身學校會幫你搵暑期工/Intern工, 做得好顧主會請. 加上香港的U同不少大公司有長期合作聯繫會幫手搵工同提供搵工的輔導.

POLYU, CITYU  
一般本地大學 有 career fair

本地大學, 容易搵工

你SFU, 本地HR 隨時當你野雞, 買學位

外國大學太多, 有呼吸, 總有一間收

經濟唔好,  留個錢防身, 不是俾仔女去外國讀大學= 好父母

加上加拿大讀4年大學

通脤咁勁, 隨時搵外國學生開刀, 加學費

kk1186 發表於 23-7-12 16:21
回覆 cmir 的帖子

一般來講,香港就業就讀返本地大學比較好,但係如果你喺加拿大讀大學,暑假返嚟搵到香港 ...

我想問 點解返香港就業就讀返香港既大學會比較好? 如果 Ivy league / G5 畢業都係?

回覆 pccw2017 的帖子

主要係有加拿大 passport, 學費係同香港差唔多, 唯一係生活費嘅差別。

回覆 ckmammy 的帖子

請看pm

cmir 發表於 23-7-13 09:32
回覆 pccw2017 的帖子

主要係有加拿大 passport, 學費係同香港差唔多, 唯一係生活費嘅差別。 ...

學費+衣食住行,不論係香港或加拿大都要畀,分別是去加拿大就多左機票錢+住宿費,孩子可以有個機會獨立,也可以感受個邊的生活,考慮將來留在當地發展還是回港

回覆樓主:

加拿大U,精英校多在東岸安省, UT ,Waterloo ,McMaster ,McGill 等。
西岸就只有UBC 獨大,西門菲莎好似係私立,排名不高,仲要讀大路科,將來難有競爭力。

fatman69 發表於 23-7-16 14:59
加拿大U,精英校多在東岸安省, UT ,Waterloo ,McMaster ,McGill 等。
西岸就只有UBC 獨大,西門菲莎好 ...
SFU係public

LeeCC 發表於 23-7-16 19:24
SFU係public

多謝更正!
BC 仲有間維多利亞大學,其實不差!

回覆 fatman69 的帖子

U Vic 跟 SFU 排名差不多, 但係香港人好似識SFU多D

cmir 發表於 23-7-18 10:29
回覆 fatman69 的帖子

U Vic 跟 SFU 排名差不多, 但係香港人好似識SFU多D
我以前溫哥華嗰班香港同學唔係 ubc 就 sfu,考唔入就去 U Vic。 係得我去咗東岸嗰邊

請問東岸的大學返來香港認受性如何?

aa06 發表於 23-7-18 21:19

請問東岸的大學返來香港認受性如何?
東岸排名最高而較多港人識既係 UT, McGill,Waterloo, McMaster,Queen's。 我識嘅人讀以上大學全部返香港工作都無問題。

hehehaha2017 發表於 23-7-13 04:56
POLYU, CITYU  
一般本地大學 有 career fair

我而家都係噉諗。寧願留返啲錢供讀碩士。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊