用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 smcc vs pkc
樓主: 多多宝
go

smcc vs pkc [複製鏈接]

先此聲明:本人並非培僑書院代言人及推銷員(有都係被人屈),學校相關資料來源主要是學校簡介會及臆想。

如果有問題,可以直接係簡介會質校長,到時係大圍地鐵站有專車送上山。(時運低既會係地鐵站見到海報)

至於學校未來成績純屬斷估。家長應作出英明決策,不要受塘邊鶴蠱惑。

學校暫時亦算是愉快學校,無論將來結果如何,大家開心過就算啦,無謂太執着亦冇得後悔

https://m.hkej.com/landing/mobarticle2/id/3536747/培僑書院(小學部)強調愉快學習放暑假無功課 成績表無排名

Sing13 發表於 23-8-27 00:26
IFY 是騎牛搵馬,保證你有牛,唔係一定要騎牛。(基本上回答左你大部分問題)

羅到三粒* (我信你好易羅嫁 ...
專家, Sorry呀, 我唔係唔想信你,但為左小朋友, 必须問清楚...

1. "IFY 是騎牛搵馬"是什麼意思? PK IFY的學生是会用IFY的成績报其它非NCUK大學嗎? 如Oxbridge和Edinburgh? 經UCAS? 还是直按問大學同dept收乜IFY成績?

2. 但Cam 烈左一大堆承認同唔承認的考試, 但都冇IFY, 咁其实PK IFY的學生係点报Cam的呢? 而其,Cam也有办自己的foundation program, 而requirements係要A-level. 咁IFY咪重勁过Cam 個foundation? 真的?

https://www.foundationyear.cam.ac.uk/admissions-assessment

3. Ox更在佢website寫明 "a foundation year course may be accepted in certain circumstancs, we recommend taking different qualifications in order to make the strongest application."

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/for-international-students/international-qualifications

4. Edinburgh 也有相似請况, 只有文學院承認Edinburgh 自己开的foundation course, 工學院更唔接受foundation, 工學院連自己搞的foundation都不接受, 但就接受人地办的foundation, 咁奇? 重要講明好喜欢收PK IFY的學生?

https://www.ed.ac.uk/studying/international/applying/foundation

真实会唔会係IFY的學生真实係用其它試來报嫁?

你搞到我越來越多問题添...

算啦, 唔花時間再研究IFY了, 唔敢羅小朋友泥試下.

Anyway, 都非常多謝你的資料

Poyau 發表於 23-8-26 22:28
謝謝分享
請問取 funding 排名是計幾時
如申請途中跌出百名 會如何處理?
Sorry, Poyau, 可能我講得唔清楚.
香港政府有d錢比香港公司請STEM專才,好似係HKD 35k一個月, 包36個月, 但条件係要果3個排名的subject ranking 在top 100 大學畢業, 即3個list加哂有百幾二百間u, NCUK只有两間U的CS合香港政府的要求.

twhkleung 發表於 23-8-27 01:43
專家, Sorry呀, 我唔係唔想信你,但為左小朋友, 必须問清楚...

1. "IFY 是騎牛搵馬"是什麼意思? PK IFY的學 ...

我未見IFY讀醫或法律。
所以中五既alevel考試會幫叻既學生補多一飛子彈。

"IFY 是騎牛搵馬"是什麼意思? PK IFY的學生是会用IFY的成績报其它非NCUK大學嗎? 正確!

Sing13 發表於 23-8-27 01:34
先此聲明:本人並非培僑書院代言人及推銷員(有都係被人屈),學校相關資料來源主要是學校簡介會及臆想。

...
friendly reminder, "狐獨的推銷員"係你响其它貼道咁样稱呼自己的, 好似係你同hkpapa又係討論緊埋個题目

Sing13 發表於 23-8-27 01:55
我未見IFY讀醫或法律。
所以中五既alevel考試會幫叻既學生補多一飛子彈。
...
即IFY學生也會同時考A-level? 咁合理好多! 咁就講得通点解可考到Oxbridge同Edinburgh了.

twhkleung 發表於 23-8-27 02:02
即IFY學生也會同時考A-level? 咁合理好多! 咁就講得通点解可考到Oxbridge同Edinburgh了. ...

Edinburgh 用IFY成績足夠了。

Oxbridge唔確定,就算你alevel 4A*都唔确定。wkf上年都有4A*學生,最叻都係入ICL, UCL。

Sing13 發表於 23-8-27 02:09
Edinburgh 用IFY成績足夠了。

Oxbridge唔確定,就算你alevel 4A*都唔确定。wkf上年都有4A*學生,最叻都係 ...

Edinburgh, 文學院 only.
工程学院唔接受任何foundation courses

twhkleung 發表於 23-8-27 01:52
Sorry, Poyau, 可能我講得唔清楚.
香港政府有d錢比香港公司請STEM專才,好似係HKD 35k一個月, 包36個月, 但 ...

謝謝 明白

twhkleung 發表於 23-8-27 03:12
即係冇o左科數學
咁應該商學院都未必收

同讀文科拎5條4無異

twhkleung 發表於 23-8-27 03:12

補充多句,因為大果個有曾考虑过edinburgh的CS,但埋個dept勁到GCE AL 4xA*都只可报1st Yr(4年制美式),成绩点好都不接受direct entry 2nd yr.
所以,相对UK其它3年制大學,变相要好似讀多左一年foundation.
可能係这原因,IFY較易入到埋間(除左工學院)。

插班學生 發表於 23-8-23 17:39
完全不用想,肯定是SMCC啦
培僑只是幾年來稍有進步
SMCC 的top students 依舊是超級強的!

睇數字 感覺成績好似差唔多。

多多宝 發表於 23-9-12 23:39
睇數字 感覺成績好似差唔多。

由培僑簡介會

回覆樓主:

其實pkc都好好,不過smcc傳統女津個名,又幾吸引嘅

未來新抱指數: SMCC
大灣區指數: PKC
國安指數: PKC
無忘初心留津棄直指數: SMCC
課餘吃喝玩樂指數: SMCC
宗教指數: SMCC