用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 smcc vs pkc
樓主: 多多宝
go

smcc vs pkc [複製鏈接]

mcl233 發表於 23-8-26 21:12
讀完中五直接踩過去UK IFY啦,為乜仲要係PKC讀多一年。為入IFY做好準備?唔知我有冇搞錯呢?~
...

还在研究階段,还有些間,所以乜都先睇下

mcl233 發表於 23-8-26 21:13
會唔會PKC生全部入曬ManU嘅CS,所以咁高Top50/100率?~

good guess, 不过,即要全部考到3xA*加全興趣cs,机会好细好细,不过知你講笑啫。
所以才问下埋位pK專家有冇多d料,學下野,冇办法,問唔到其它人。
有冇PK IFY用家可分享下?真心請教

mcl233 發表於 23-8-26 21:12
讀完中五直接踩過去UK IFY啦,為乜仲要係PKC讀多一年。為入IFY做好準備?唔知我有冇搞錯呢?~
...

有搞错啊,培僑IFY都是中六一 年,點樣會讀多一年。

twhkleung 發表於 23-8-26 06:10
曬個霖先! 話你唔like其实都係想引你注意, 因為我真係想知多d的.

個人立場, 我倆件都係普通野, B2仔, 所 ...

QS WUR 2024 有90間英國大學
英國頭30間之中12間提供課程給 IFY
其中10間為 Russell Group 成員

UK# | QS WUR 2024
--------------------------------------------------------
NCUK Founder Universities
--------------------------------------------------------
6 | 32 Manchester^
11 | 75 Leeds^
18 | 104 Sheffield^
55 | =567 Huddersfield
57 | =590 Manchester Metropolitan

61 | 641-650 Bradford
68 | 751-760 Liverpool John Moores
=73 | 851-900 Salford
=82 | 1001-1200 Leeds Beckett
=82 | 1001-1200 Sheffield Hallam

Other UK Universities
9 | 55 Bristol^
13 | 78 Durham^
15 | 84 Birmingham^
20 | 122 Lancaster
21 | =145 QMUL^

23 | 153 Exeter^
24 | =154 Cardiff^
26 | =169 Reading
28 | 202 Queen's University Belfast^
39 | =336 Kent

40 | 343 Brunel
=42 | =413 Oxford Brookes
46 | =446 Aston
60 | 601-610 Kingston
70 | 781-790 Keele

=71 | 801-850 De Montfort
=79 | 901-950 Central Lanchashire
=79 | 901-950 Robert Gordon
=82 | 1001-1200 Harper Adams
NR | NR Liverpool Hope

# 按 QS WUR 2024
^ Russell Group's 24 members

八大
=26 HKU
=47 CUHK
60 HKUST
=65 PolyU
70 CityU
=295 HKBU
641-650 LingnanU
NR EdUHK

Sing13 發表於 23-8-26 21:31
有搞错啊,培僑IFY都是中六一 年,點樣會讀多一年。

拿,我冇你呢位孤獨的推銷員咁熟IFY㗎,抱歉,興趣亦不大~

PKC生S6畢業係咪仲要去UK IFY一年呢?請指正~

我識果啲,S5已經去晒UK IFY,一年後入大學。慳咗果年話整埋隻M先返嚟~

另外,希望你唔好認為我係無禮貌呀,印象中你喜愛形容自己係孤獨,好有型和性格~

twhkleung 發表於 23-8-26 21:29
good guess, 不过,即要全部考到3xA*加全興趣cs,机会好细好细,不过知你講笑啫。
所以才问下埋位pK專家 ...

堅講,我唔係講笑㗎,PKC評級係B1A,絕對有機會大手掃入ManU CS~

雖然我一直唔重視坊評~

twhkleung    發表於 23-8-26 21:44

Poyau 發表於 23-8-26 21:36
QS WUR 2024 有90間英國大學
英國頭30間之中12間提供課程給 IFY
其中10間為 Russell Group 成員
Poyau, 香港政府有d fundings係要subject ranking 在top 100內, QS, THE或ARWU都得,但 整体u ranking就唔算.

友善言論:
曾經用咗少少時間去睇吓資料
IAL課程可以直接入大學
IFY課程係咪一樣呢?走去NCUK睇吓,又可能自己英文水平問題
點解IFY之後好似仲係IFY,未入到大學嘅,好似,我話好似,係去UK讀一年IFY先考大學,又好似唔係科科都可以報,只係大學少量學科可以
又好似,越ranking高嘅大學,可修學料越少

咁,疑問來了,我為乜唔S5直接去Durham整返年IFY,直接入大學,或去另一間,可選科目都多喲。係香港IFY,仲要縛手縛腳,選科限定~

只係我睇法,有錯請指正~

twhkleung 發表於 23-8-26 21:48
Poyau, 香港政府有d fundings係要subject ranking 在top 100內, QS, THE或ARWU都得,但 整体u ranking就唔算 ...

謝謝分享
請問取 funding 排名是計幾時
如申請途中跌出百名 會如何處理?

QMUL CS 在 THE 學科排名100內
IFY 要求相對 Manchester 低
可能因為當地學科排名較低

https://www.ncuk.ac.uk/ncuk-qualifications/ncuk-entry-directory/?ed_text_header=computer&ed_country_header=United+Kingdom&ed_uni_header=Q50&ed_prog_header=ify

QS WUR 2024 Computer Science
https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2023/computer-science-information-systems?&tab=indicators&countries=gb

5 Oxford
7 Cambridge
15 Imperial
20 Edinburgh
24 UCL

63 King's
65 Manchester
77 Warwick
106 QMUL
124 Lancaster

128 LSE
133 Glasgow
136 Southampton
138 Birmingham
140 Bristol

······

THE WUR 2023 Computer Science
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2023/subject-ranking/computer-science#!/length/25/locations/GBR/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

1 Oxford
6 Cambridge
=11 Imperial
24 Edinburgh
=29 UCL

84 QMUL
=86 Manchester
101-125 King's
101-125 Southampton
101-125 Surrey

126-150 Bristol
126-150 Lancaster
126-150 Swansea
126-150 Warwick
151-175 Glasgow

······

mcl233 發表於 23-8-26 21:37

拿,我冇你呢位孤獨的推銷員咁熟IFY㗎,抱歉,興趣亦不大~

培僑為IFY設計左課程,中五然後就讀IFY一年,跟住入大學

twhkleung 發表於 23-8-26 21:07
正是。
如果入去個site, 選Cs,其實得一间manchester係qs cs ranking 100内,重要requirements係3x A*,咁 ...

騎牛搵馬,IFY既LIST只是較有保證
很多學生最後都係騎馬。

例如,簡介會校長提到「愛丁堡大學比較喜歡收我哋既學生」,睇到實際offer同Manchester差唔多

你可以參考歷年offer #136

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873108&page=7&authorid=0&pid=49183348#pid49183348

Sorriso 發表於 23-8-26 00:25
培僑所謂的A level,根本是玩學生,曾聽在讀生訴苦,讀到兩邊唔到岸,結果好多人quit了 alevel,專心考dse
...

當時是剛開始,學生未ready。
實際上有成功例子學生提早入牛津,科大。
對於資優生嚟講是寶。
明既就明,唔明亦冇損失。

mcl233 發表於 23-8-26 21:20
2021-2022 PKC School Report ~

你提出依個問題證明你有水平。

我睇到原因有兩點:
1. 考左DSE,清华北大等内地高校係DSE放榜前收左,就唔會參加JUPAS收生,前年校長係簡介會就話此原因導致三大offer唔能夠過50%

2. 上述都係幾個學生,就算加埋JUPAS數字都唔高,因為培僑既四級同五級數字實際是前面既學生拉緊後面既,(培僑既三大率高過部分band1 A)。
以我所知,培僑明知有啲學生只會考到2都俾佢去考DSE(相反某地區band1 A如果某學生平均每科預測4,升級時就已經是「試升」,其他要留班),之前亦有EK培僑家長投訴唔應該俾依部分學生升班拖低成績。

依部分學生比例嚟緊會減少,所以我之前話成績將不止於此。

Sing13 發表於 23-8-27 00:02
你提出依個問題證明你有水平。

我睇到原因有兩點:

1. JUPAS 年初已經要報,報咗8月就有成績,就算你唔考DSE,JUPAS 8月都會比返個結果你,為乜係Degree%又可以唔計咁有趣嘅?唔係瓜,我都識人DSE成績出後收清華和北大喎,學校一樣係JUPAS升大名單中~

2. B1A成績係點評出嚟?係整體性喎。你知邊間中學4仔都要試升或留班呀?舉啲例嚟聽吓,邊間B1A中學係4+或5+係100%,332233率可達100%,正確啲係555555率先岩,100% 30分起跳,CC都唔得啦~

mcl233 發表於 23-8-27 00:20

1. JUPAS 年初已經要報,報咗8月就有成績,就算你唔考DSE,J ...

問清楚校長好啲喎,唔好比佢老點你~

你仲要推銷㗎嗎,呢度已經有位潛在買家,比人考起就失單㗎啦~

twhkleung 發表於 23-8-26 06:10
曬個霖先! 話你唔like其实都係想引你注意, 因為我真係想知多d的.

個人立場, 我倆件都係普通野, B2仔, 所 ...

IFY 是騎牛搵馬,保證你有牛,唔係一定要騎牛。(基本上回答左你大部分問題)

羅到三粒* (我信你好易羅嫁啦)

1.我認為培僑DSE個邊既學生同IFY依邊學生水平差唔多,咁培僑DSE個邊成績算難定易,見仁見智吧。

2. 前两年IFY成績可能同a level一样量化寬鬆。

3. 你用培僑(世界IFY成績第一)既成績嚟估算IFY难易度。

mcl233 發表於 23-8-27 00:24

問清楚校長好啲喎,唔好比佢老點你~

我是讓要選擇既家長明白將來既出路。
對外校人仕其實知唔知都冇損失。

俾你搞到DD仔唔post資料,我本來都想睇三私一直有幾多個入培僑,APS同TSL就未見有。

Sing13 發表於 23-8-27 00:33
我是讓要選擇既家長明白將來既出路。
對外校人仕其實知唔知都冇損失。

又係我呀?關我乜事呢,你問我都答你唔到㗎~

對自己產品熟啲啦,唔係好似功能係如此~

mcl233 發表於 23-8-27 00:20

1. JUPAS 年初已經要報,報咗8月就有成績,就算你唔考DSE,J ...

1. 当年既討論你都在場,校長視頻幾分幾秒開始講都send咗出嚟。

2. 全港排名前10既官津,你搵下咩是試升,(唔會開名),人哋有人哋做法,是人哋自己既事。

Sing13 發表於 23-8-27 00:41
1. 当年既討論你都在場,校長視頻幾分幾秒開始講都send咗出嚟。

2. 全港排名前10既官津,你搵下咩是試升 ...

1. PKC係邊我都唔知,我點會在場呀,況且PKC B1A,冇料入啊~

2.開佢名啦,咁嚴苛,好彩前10有9間唔係咁。邊間啫,諗唔到邊間津 555555 100%呀~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊