用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 smcc vs pkc
樓主: 多多宝
go

smcc vs pkc [複製鏈接]

TAIOU4 發表於 23-8-24 00:04
似乎你真係唔係扮o架喎
咁我相信你係真心愛PKC啦

點解我會聽幾年簡介會,因為我比較過培僑同外國既教育理念,其實十分相似。你亦可以聽下培僑簡介會,強調愉快教育,自主學習。當到中學,比起靠操練既就會超前。
我認為一個叻既學生唔係話班級名次幾多,而是佢有興趣有能力去自修高年級既課程。
官津小學忙於呈分,更加唔會有人跳級呈分。

Rpp 發表於 23-8-24 00:21
我唔熟培僑連續四年達到1A再問,如果我有1B成績都未必選擇培僑,有好多選擇,唔係串你,係實事求是。
...

是的,十分正常。

你既小朋友是讀緊小學定中學,前者是會想點入band1 A。但當你入左band1 A學校後,下一步又會開始想入心儀大學既各種方法。

所以我前文話對培僑明既就明。唔明亦冇損失。

Sing13 發表於 23-8-24 00:29
點解我會聽幾年篇介會,因為我比較過培僑同外國既教育理念,其實十分相似。你亦可以聽下培僑簡介會,強調 ...
其實響屋企樓下求其搵間津校Hea讀都好愉快o架
仲要唔洗錢CP值高到呢

"比起靠操練既就會超前" ???
咁PKC o個2班精英班一定冇操練過啦
唔係做乜唔叫o個2班精英班o既同學仔去考IFY
然後同佢講去到會收IFY o既學校就會比同班同學仔更超前呢?

TAIOU4 發表於 23-8-24 00:26
學個8級樂器都三五十萬啦
補埋習又係錢
補到入到名牌學校
哈佛神科去唔去?

哈爾濱佛學院簡稱哈佛

TAIOU4 發表於 23-8-24 00:38
仲要唔洗錢CP值高到呢
同槍手講,有用?

medicine 發表於 23-8-24 00:40
同槍手講,有用?
好明顯佢唔係用家啦

TAIOU4 發表於 23-8-24 00:26
學個8級樂器都三五十萬啦
補埋習又係錢
補到入到名牌學校

上年IFY都有人入劍橋。
就算中產家長不計成本投資小朋友,當兩個小朋友,每個肯使幾百萬,咁你覺得行邊條路更具確定性?

TAIOU4 發表於 23-8-24 00:38
仲要唔洗錢CP值高到呢

睇學生擅長咩模式考試,關鍵是有得選擇。我唔認為讀邊種課程既學生就叻啲。

「其實響屋企樓下求其搵間津校Hea讀都好愉快o架,仲要唔洗錢CP值高到呢」恕我直言,俾直私挑選左一輪學生之後,現時村校SEN既學生比例比當年高咗唔少。

平行宇宙,每個人既教育理念不同,亦唔需要相同。

TAIOU4 發表於 23-8-23 23:48
1. 畀得細路讀得直資o既家長唔會小家到同你講邊種課程平 / CP值高, 如果佢o地咁根根計較又何不一早唔讀津 ...

关建是只准信,不許問,話係就係啦,你下下list哂d疑点出泥問,叫人地点答你啫!(我之前都好熱誠敢睇資料同问这位專員,结果一個疑点都唔答,令我十分失望同懷疑)

TAIOU4 發表於 23-8-24 00:04
似乎你真係唔係扮o架喎
咁我相信你係真心愛PKC啦

刚好相反,我懷疑埋位網友可能其实係好唔like埋間就真,下下誇張到難以致信,仲要刻意張的疑点引導晒出泥比你知道,跟住就唔答,定你更感疑慮...
其实PK都OOKK啦,但比佢咁高级黑完,相信不少沉默的都不敢报。
學校真係多得佢唔少...

twhkleung 發表於 23-8-25 00:55
刚好相反,我懷疑埋位網友可能其实係好唔like埋間就真,下下誇張到難以致信,仲要刻意張的疑点引導晒出泥 ...

你之前問我IFY既問題我點解唔答你,學校已經列出左每年學生所取得既offer。甚至每間大學俾岀既offer數量,(你亦可以查下邊間中學既海外課程offer有咁詳細,)將歷年資料再重複亦冇意思。
我本來想等埋今年出左offer具體資料再講。

你唔明亦可以自己做功課,唔答你你又胡思亂想。(唔答你就話我高級黑?)

英國大學收生時,發現唔少學生末能滿足要求,IFY課程可以使學生早啲學習相關既知識。成個中學階段,都有IFY相關大學老師去中學講解專業出路及為資優學生提供課程(資料來自於簡介會,唔是我有獨家消息)。

alevel 三粒星,四粒星可能入牛劍,亦可能只入到世界前100大學。英國收生唔係完全睇成績,亦都要睇競爭者成績。 IFY收生,只要學生達到列出既成績,就確保會收。(當本土生vs香港生時,我認為IFY收生唔會使後者處於不利位置,而且大學亦會有收生多元化既考慮)

其實成套系統都要銜接,唔適合英文教學既學生俾佢讀IFY亦冇意思,冇嘢是天跌落嚟奉旨俾你。

你覺得誇張,可以列出數據講你既睇法,我亦從來只講數據,唔會用立場論嚟話人。

回覆樓主:

培僑所謂的A level,根本是玩學生,曾聽在讀生訴苦,讀到兩邊唔到岸,結果好多人quit了 alevel,專心考dse

Sing13 發表於 23-8-25 03:06
你之前問我IFY既問題我點解唔答你,學校已經列出左每年學生所取得既offer。甚至每間大學俾岀既offer數量, ...

曬個霖先! 話你唔like其实都係想引你注意, 因為我真係想知多d的.

個人立場, 我倆件都係普通野, B2仔, 所以从不敢車望太多, 我知上得泥埋道的網友, 佢地小朋友大部份都係資優1a, 一句講晒, 就係” 叻”, 所以佢地都係追求名校神校, 己名校為榮, 但我有自知知明, 搞得掂两件野入到u, 又唔洗迫死佢地為首要目标, 名校光環護身从不其望. 大個件今年种算搞掂, 依家睇緊另一件. 當你講到IFY咁好, 我眼都凸晒出泥, 又平, 又冇DSE咁谷, 重入到Cam, 當下馬上上IFY個site, 睇左半日, 發現左d疑問, 所以請教你, 好希望你幫到我, 比到答案 (因有只有你一個在這里推介IFY).

1.
呀仔鍾意CS, 但IFY成個u list, top 100的CS, 其实只有一間Manchester, 個IFY requirements重要係三条A*, 咁IFY 3xA*其实係咪真係咁易羅? 因為, 如果我真係比呀细讀IFY, 但又羅唔足三粒星, 咁咪冇其它u 簡, 咁咪好大獲?
2.
假設屎忽鬼上身, 真係羅到三粒* (我信你好易羅嫁啦), 但係点报Cam或3大呢, 我睇哂佢地d websites, requirements有好多好多种考試佢地接受的, 但就係冇IFY, 咁係咪即係要着間問佢叫唔收IFY, 如果收, 咁收几多分?
3.
我研究在一排d foundation program, 己我暂時理解, 有已下几种情况
i.
IFY, 但只可报佢個list d U, 其它好似你講的Cam, 3大, 正常情况應該报唔到. 可以講下PK佢地係点报Cam同3大嗎?
ii.
其它Top 100/50有d会收Foundation, e.g., Imperial, 但係寫明只承認UCL同Warwick的foundation courses. 係咪呢? 似乎UCL/Warwick個foundation 認受性高IFY好多, 你点睇?
iii.
好多u有搞自己的foundation, 但主要升返自己u, e.g., soton, 收唔收其它的? 冇講过.
iv.
正常情况, 绝大部分u都唔提foundation program, 所以好难知佢地收唔收foundation, 更唔知IFY.
4.
还有你話PK有两班IFY, 20人入左top100 u,
i.
知唔知乜u同乜科? 有冇CS, 同係咪manchester? 有冇其它好介绍?
ii.
我估一班卄几人, 當20一班, 即40人, 咁知唔其他去讀乜? Top 100 to 200?

呀细比呀大差d, 要搵条更易行的路比佢, 麻烦你, 有冇我以上疑問的答案呢? Thanks!

twhkleung 發表於 23-8-26 06:10
曬個霖先! 話你唔like其实都係想引你注意, 因為我真係想知多d的.

個人立場, 我倆件都係普通野, B2仔, 所 ...

IFY 10間始創大學外有其他選擇
英國合計有5間 QS 世界排名100內

QS World University Rankings 2024
--------------------------------------------------------
NCUK Founder Universities
--------------------------------------------------------
32 Manchester
75 Leeds
104 Sheffield
=567 Huddersfield
=590 Manchester Metropolitan

641-650 Bradford
751-760 Liverpool John Moores
851-900 Salford
1001-1200 Leeds Beckett
1001-1200 Sheffield Hallam

Other UK Universities
55 Bristol
78 Durham
84 Birmingham
122 Lancaster
=145 QMUL

153 Exeter
=154 Cardiff
=169 Reading
202 Queen's University Belfast
=336 Kent

343 Brunel
=413 Oxford Brookes
=446 Aston
601-610 Kingston
781-790 Keele

801-850 De Montfort
901-950 Central Lanchashire
901-950 Robert Gordon
1001-1200 Harper Adams
NR Liverpool Hope

八大
=26 HKU
=47 CUHK
60 HKUST
=65 PolyU
70 CityU
=295 HKBU
641-650 LingnanU
NR EdUHK

NCUK Founder Universities
https://www.ncuk.ac.uk/founder-universities/

NCUK University Course Finder
https://www.ncuk.ac.uk/our-universities/?country=uk&programme=ify

QS World University Ranking 2024
https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2024

Poyau 發表於 23-8-26 19:33

始創大學似乎代表唔到甚麼
是否該大學全部學科都認可IFY課程才似乎係重點,事實係如何呢?~

mcl233 發表於 23-8-26 20:30
始創大學似乎代表唔到甚麼
是否該大學全部學科都認可IFY課程才似乎係重點,事實係如何呢?~
...

正是。
如果入去個site, 選Cs,其實得一间manchester係qs cs ranking 100内,重要requirements係3x A*,咁冇理由選IFY而唔選A-level或DSE,什致OSSD,來限制自己選擇吧? 起馬,所有u,所有科都可报(除左cam,寫明唔接受OSSD)

Poyau 發表於 23-8-26 19:33

thx,poyau

twhkleung 發表於 23-8-26 21:07
正是。
如果入去個site, 選Cs,其實得一间manchester係qs cs ranking 100内,重要requirements係3x A*,咁 ...

讀完中五直接踩過去UK IFY啦,為乜仲要係PKC讀多一年。為入IFY做好準備?唔知我有冇搞錯呢?~

會唔會PKC生全部入曬ManU嘅CS,所以咁高Top50/100率?~

2021-2022 PKC School Report ~

(c) 在透過「大學聯合招生辦法(JUPAS)」報讀本地大學方面:
 67%學生獲取錄修讀政府資助的學士學位課程。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊