用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 smcc vs pkc
go

smcc vs pkc [複製鏈接]

兩間成績是否差不多?5+ 大約30%, 4+大約70%。
   1    0    0    0

SMCC

多多宝 發表於 23-7-12 09:33

完全不用想,肯定是SMCC啦
培僑只是幾年來稍有進步
SMCC 的top students 依舊是超級強的!
除非家住沙田,或者想入新直資,不然以後和人交際,大多數人都只認識st. Mary

回覆樓主:

https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=344
培僑今年五級以上百分比35%,達到band1 A要求,四級以上百分比72.6%,與band1 A要求 75%極為接近。
由校長提供pre-S1成績,佢對2025原校五班上既畢業生更有期望。培僑唔是靠收叻既外來生,強在自己培養既一條龍學生。

而且培僑有IFY課程,多條出路,(是否重要?睇得明既就明)
我校有20多位國際課程的學生,表現也同樣優秀,令人鼓舞!到目前為止,96%學生已獲全球排名50名之內的大學取錄 (100%獲全球排名100名之內的大學取錄),包括本地大學如香港大學和中文大學等。

我好奇想知道,如果是外校生入培僑,係咩名次?
培僑收生少,今年有學生自行入沙田band1 A,但冇培僑offer。

Sing13 發表於 23-8-23 22:58
https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=344
培僑今年五級以上百分比35%,達到band1 A要求,四級 ...

搞Foundation跟本係開Cheat
同開將D Loss過晒分工司留返Profit在主工司有異曲同工之妙
以少數精銳去考DSE仲要限制收讀科目數量
如要收讀M1/M2竟然要犧牲其他科目
比人讀少科咁4+% 5+% 就自然會比較高
不過唔知尼班少數精銳同學又係咪就讀中/將就讀的貴子弟呢?

最唔明係之前又話唔搞IB係怕家長負擔唔起
但又唔搞更有認受性o既A Level又或是SAT
反而搞外國大學商業化o既最終極誇誇群吸金利器
真係人人有錢就有大學讀
個個都係大學生啦

minichong28    發表於 23-8-25 10:32

TAIOU4 發表於 23-8-23 23:16
同開將D Loss過晒分工司留返Profit在主工司有異曲同工之妙
以少數精銳去考DSE ...
有時間的話.去個邊,有個post,hkbaba852和尼位被認爲PKC宣傳槍手有唔少對話.你會有好多發現

medicine 發表於 23-8-23 23:27
有時間的話.去個邊,有個post,hkbaba852和尼位被認爲PKC宣傳槍手有唔少對話.你會有好多發現 ...

其實我對尼間學校極之熟悉
我講得已經十分留情
簡單地可以用 "雞肋" 同 "小乖乖" 去形容

TAIOU4 發表於 23-8-23 23:16
以少數精銳去考DSE ...

讀IFY都是收三萬幾一年,同中學學费冇差别。

唔係話差既學生去讀IFY,學生以前唔明,而家明既變咗僧多粥少,開兩班IFY。

至於今年DSE 同IFY學生人數大概100:20, 前者唔算少數精銳吧,後者亦唔可以話是loser吧。

今年DSE入大學未公佈,上年同前年都有4x%入三大。就算四級五級率造假,三大率培僑會公佈埋每個學生入讀院校及專業。

培僑有a level課程,自行投入資源俾叻既學生中五考a level(都係個句,明既就明)

培僑强在自己挑選學生嚟train,以我所知,地區一線小學,級前十插班生,係培僑班前十都拿唔到。

是的,我係2019年開始「吹捧」培僑,因為我認同其教學方法,潛力不止於此。我吹都冇用,关鍵有冇漲,事實證明亦冇誤導人。

Sing13 發表於 23-8-23 23:31

亦以我所知,培僑插班生質素一向普普⋯⋯先別說校內政治風氣令人卻步,而且一線頭十——1a級生要插班也不插pkc,直資選擇甚多

Sing13 發表於 23-8-23 23:31
讀IFY都是收三千幾蚊一年
唔係話差既學生去讀IFY,以前唔明,而家明既變咗僧多粥少,開兩班IFY。
培僑有a  ...

1. 畀得細路讀得直資o既家長唔會小家到同你講邊種課程平 / CP值高, 如果佢o地咁根根計較又何不一早唔讀津校?  要o既係比讀津校好o既教學質素同前途呀!!!
小朋友同家長千辛萬苦 Interview 2次甚至要以後備身份補上, 目的係讀IFY???
真係唔明o羅
不過到迫到要讀IFY時, 理論上想入返B1津校應該都唔係易事

2. PKC 冇幫學生報A Level又何來畀資源學生去考呢?  係叻o既學生自己報自己考先真, 唔好連學生同家長o既努力都當係自己o既功勞, 要搞A Level唔該名正言順咁搞啦, 小乖乖

3. 地區一線小學級前十插班生可能響二線小學前十都拎唔到, 因為好多時都係差幾分就差幾名, 而且一線二線唔係淨係睇頭60個學生o既, 你得60個學生見得人咁另外o個90個去晒邊?

插班學生 發表於 23-8-23 23:42
亦以我所知,培僑插班生質素一向普普⋯⋯先別說校內政治風氣令人卻步,而且一線頭十——1a級生要 ...

插班生質素一向普普——2019年前可能是,之後小升中五班升五班,我只知道入唔到既banding,我反而想知道而家入到既學生是咩banding。

TAIOU4 發表於 23-8-23 23:48
1. 畀得細路讀得直資o既家長唔會小家到同你講邊種課程平 / CP值高, 如果佢o地咁根根計較又何不一早唔讀津 ...

A level 又或者IFY有冇用都好,关鍵是學生有得選擇。

反而升中四會多人插入,主因是科目任選,我聽左好幾年簡介會,校長話「關鍵是學生興趣,學校會盡量配合」

Sing13 發表於 23-8-23 23:53
A level 又或者IFY有冇用都好,关鍵是學生有得選擇。

仲可以選轉校tim
你睇有幾多同學仔去o左外國讀A Level
又有幾多個過o左去隔離區讀SAT

講真你要造靚盤數就自己做飽佢
學生要o既係前途
家長要o既係錢途

TAIOU4 發表於 23-8-23 23:55
仲可以選轉校tim

邊間直資開SAT?
去外國讀a level升英國大學更理想嗎,睇成績及offer就唔似是啦,另外香港讀起碼平啲。

「一線二線唔係淨係睇頭60個學生o既, 你得60個學生見得人咁另外o個90個去晒邊?」如果津校升中,只睇前面升band1,後面個班去邊冇人理,直資反而可以睇到一條龍全部學生既出路。

Sing13 發表於 23-8-24 00:02
邊間直資開SAT?
去外國讀a level升英國大學更理想嗎,我唔確定,不過香港讀起碼平啲。
...
似乎你真係唔係扮o架喎
咁我相信你係真心愛PKC啦

多多宝 發表於 23-7-12 09:33

呢兩間有點差距點可以vs相提並論?

Rpp 發表於 23-8-24 00:06
呢兩間有點差距點可以vs相提並論?

你覺得今年兩間成績既差距是?

TAIOU4 發表於 23-8-23 23:55
仲可以選轉校tim

學生要咩?很簡單,入到心儀大學。學校幫到自己幾多。

家長要咩?學生出路好既時候價錢唔能夠太貴。
讀國際學校,再讀埋海外大學,好是好,前者使百幾萬,後者又使幾百萬。

Sing13 發表於 23-8-24 00:09
你覺得今年兩間成績既差距是?

我唔熟培僑如果我有1B成績未必選擇培僑,有好多選擇。

Sing13 發表於 23-8-24 00:16
學生要咩?很簡單,入到心儀大學。學校幫到自己幾多。

家長要咩?學生出路好既時候價錢唔能夠太貴。

學個8級樂器都三五十萬啦
補埋習又係錢
補到入到名牌學校
考到目標大學及科目就貴貴都要畀

你同讀直資/私校o既家長講錢?
不是開玩笑吧?

牛劍神科收你細路多多錢都去啦

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊