用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣令小學生有主動學習,求知慾的心?自己緊張自己的事 ...
go

點樣令小學生有主動學習,求知慾的心?自己緊張自己的事 [複製鏈接]

如題
   10    0    0    0

家長求知慾高,每遇事情就學習再實踐,小朋友就會一樣

Rtonon 發表於 23-7-12 09:08
家長求知慾高,每遇事情就學習再實踐,小朋友就會一樣

我已經好高,我自己預習佢本數學書,試如何找因數,確保吾漏,我找左方法,佢糸旁邊睇TV,跟住好吾願意問,糸米預習呀?好似我讀書咁

alison422 發表於 23-7-12 09:28
我已經好高,我自己預習佢本數學書,試如何找因數,確保吾漏,我找左方法,佢糸旁邊睇TV,跟住好吾願意問 ...

你get錯我意思

我意思係家長對自己嘅事好認真,佢旁邊睇,佢就會對自己嘅事認真!

而家你係做咗佢嘅嘢,咁佢咪冇嘢做囉!你緊張佢嘅嘢,佢何必緊張?

Rtonon 發表於 23-7-12 09:31
你get錯我意思

我意思係家長對自己嘅事好認真,佢旁邊睇,佢就會對自己嘅事認真!

糸,咁點樣令佢緊張返自己嘅野?我吾緊張,佢繼續 hea

alison422 發表於 23-7-12 09:33
糸,咁點樣令佢緊張返自己嘅野?我吾緊張,佢繼續 hea

咁要睇你小朋友幾大啦

自律不如好習慣,習慣要從小做起!
好似成屋都係書,屋企又冇人習慣睇電視,只會夜晚睇新聞,小朋友自自然然會拎書睇。

Rtonon 發表於 23-7-12 09:36
咁要睇你小朋友幾大啦

自律不如好習慣,習慣要從小做起!

拎書睇,睇新聞,我已培養到!

升小四!可能我太緊張佢D野,令佢依賴左!我想扭轉呢個局面!如何是好?

alison422 發表於 23-7-12 09:38
拎書睇,睇新聞,我已培養到!

升小四!可能我太緊張佢D野,令佢依賴左!我想扭轉呢個局面!如何是好?

係仔仔就麻煩囡囡易改變D

Rtonon 發表於 23-7-12 09:39
係仔仔

alison422 發表於 23-7-12 09:40

女仔應該會聽媽媽話,可以動之以情

Rtonon 發表於 23-7-12 09:42
女仔應該會聽媽媽話,可以動之以情

佢吾蠢,讀書ok, 衰心急,同埋冇個心去記自己錯嘅野,又冇好勝心!

我想令佢好似我主動去學找因數,吾糸我去餵佢!我深信佢主動学,效果一定好過我去餵佢

同學讀書氛圍都好重要, 如果同學之間有良性競爭, 加上家長本身有要求, 小朋友多數都會緊張自己做既事情

minichong28 發表於 23-7-12 09:58
同學讀書氛圍都好重要, 如果同學之間有良性競爭, 加上家長本身有要求, 小朋友多數都會緊張自己做既事情 ...

佢覺得自己好ok, 今次吾好,米下次努力!

minichong28 發表於 23-7-12 09:58
同學讀書氛圍都好重要, 如果同學之間有良性競爭, 加上家長本身有要求, 小朋友多數都會緊張自己做既事情 ...

收番!佢吾比,覺得自己ok

想下樓主題目:
1. 主動學習: 樓主是否想阿女專注在學校課程? 或是發起對其他興趣學習?
2. 求知慾心: 是那一方面求知? 學校課程, 或是日常生活, 甚或天文地理課外求知?
3. 自已緊張的事: 先了解下阿女生活上有甚麼緊張的事, 包括看電視, 睇書, 玩...(玩什麼?)

以上幾種, 可能樓主認為應該是一致連貫.
但當有了基本了解後, 樓主可能發現你其實想要什麼?

例如, 樓主根本只係想佢溫好書, 而阿女就大既溫完就算...未上心.

那麼求知慾; 緊張自已的事, 這兩點, 根本對不上, 亦不用對上.
處理方法, 不用針對要加強求知慾; 緊張自已的事.
就是硬道理, 阿女要有規律, 責任, 讀好書.

當然, 雖然說是硬道理, 實行不能硬, 要有誘因, 規舉規範, 及溝通.

例如, 專注溫習時間, 教導方法, 補習(較深的增潤課程), 鼓勵佢完成目標, 可以自己編配自間做其他事....

加樂爹 發表於 23-7-12 11:30
想下樓主題目:
1. 主動學習: 樓主是否想阿女專注在學校課程? 或是發起對其他興趣學習?
2. 求知慾心: 是那一 ...

好多謝你的引導問題,

我主要想佢对學校課程有多D兴趣去学,

佢想学,自然上心

緊張佢自己學校的事,例如吾好整吾見D file...等等

緊張下自己的成績,想下点解錯,点樣避免下次錯,点樣令自己進步

呢D系我想佢做到!吾想我仲緊張过佢!

其實,有無EK家長可以分享子女,如何因為喜愛學校課程而讀書?

我想好小,都是順從多,得到鼓勵,又或是好勝心強,再或是本身真聰明,輕輕鬆鬆讀下就考得好。

為興趣....我覺得可以,不過家長付出好多!

我想不能夠單是在學科上有興趣,而是整個人對事物有興趣,學科習只是一個窗口,比佢挑戰,甚或是show off, 而得到鼓勵。

這樣,你便成功地把興趣與學科配對上了。

我仔都是三升四年級, 我覺得三,四年級正是他們腦袋發展好去吸收, 分析, 討論既時候.
二年級或前, 太依順了, 又或是根本仍專注自己, 好難去反覆討論, 假設, 辨論 (不是說駁咀).

要增加興趣, 可能要評估佢地有興趣既scope 有幾闊, 呢個係你二年級之前劃出黎個圈有幾大!

當然, 小朋友能力有幾強, 影響到佢會唔會繼續跟你個圈去學習.

去到呢度, 先諗下用什麼模式, 活動, 去令到佢在這個學習圈裡面找到興趣.

有左呢個學習模式, 便可以拉回到學校課程, 有興趣有能力既學.

**除非小朋友是IS, 或pre-IB 學校課程, 由小一起, 已經教小朋友自行找尋興趣, 知識.  學校在初小, 已經引導他們"自已" 找尋學習既圈子, 不是drill 題目模式.

以上是我的想法, 不一定對, 都是邊行邊想....
大部份家長, 都是"企硬", 要你做便做罷, discipline 重要, 學校課程重要, 其他為興趣都係次要.

所以, 我在起初想說明, 其實有其他方法去令阿女專注學習.

為何不選擇照顧小朋友起居飲食至大學畢業?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊