用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有普遍家長非常有錢嗎
樓主: Goodluck2022
go

蔡繼有普遍家長非常有錢嗎   [複製鏈接]

Nbranson 發表於 23-7-11 14:47
算吧啦國際學校直資畢業生學校教work life balance.... 公司見親啲receptionist candidates大部份都係d國際 ...
屋企有貨咁搏命為乜? 都係賺錢買花帶嘅姐, 過幾年結婚生仔就辭工做full-time mum啦

Nbranson 發表於 23-7-11 14:47
算吧啦國際學校直資畢業生學校教work life balance.... 公司見親啲receptionist candidates大部份都係d國際 ...

其實Receptionist 係筍工,要求英普流利的好多本地生又未必可勝任,要起碼25-28k請人,高過好多文員,準時放工冇壓力,接觸人又多可建立connection作踏板.

964000 發表於 23-7-12 14:06
其實Receptionist 係筍工,要求英普流利的其實本地生未必可勝任,要起碼25-28k請人,高過好多文員,準時放 ...

係,呢啲位人工特別高

Goodluck2022 發表於 23-7-11 06:34
如只是中產難習慣嗎?

我同事係private bank做到ED grade,太太都係banker 算中產吧,佢個仔讀緊CKY,佢話同啲同學家長相處有無形壓力嘅。中產考入去固然有,但更多學生嘅家庭係生意人、老闆。

44巴士號 發表於 23-7-13 13:54
我同事係private bank做到ED grade,太太都係banker 算中產吧,佢個仔讀緊CKY,佢話同啲同學家長相處有無 ...

想太多就有壓力,經濟壓力人人都有,老闆也有壓力,只是大家看不見。

chingyu    發表於 23-7-14 21:56

44巴士號 發表於 23-7-13 13:54
我同事係private bank做到ED grade,太太都係banker 算中產吧,佢個仔讀緊CKY,佢話同啲同學家長相處有無 ...

家庭收入相信超過300萬一年,都有壓力?cky並非貴价國際

lsllsl 發表於 23-7-13 14:15

未必是經濟壓力,他說是與其他家長相處壓力。

Adiezz 發表於 23-7-11 11:25
CKY 有IS環境,愉快學習而IB成績仲好過大部分IS同PIS,但學費又比IS低,好吸引中產報讀
...
中肯

964000 發表於 23-7-12 14:06
其實Receptionist 係筍工,要求英普流利的其實本地生未必可勝任,要起碼25-28k請人,高過好多文員,準時放 ...
其實Receptionist 係筍工,接觸人多可建立connection作踏板,或之後嫁人......即係搵老細?定係搵老公?

lsllsl 發表於 23-7-13 14:15

聽佢講過有一次佢去學校接阿仔,門囗又泊唔到車佢諗住唔使同人打招呼一接個仔上車就走,所以著屋企衫就出門,點知去到阿仔叫埋啲朋友上車,後來佢就話阿仔要車埋朋友點解唔早出聲,佢起碼準備下唔好咁烏wear。

明顯佢阿仔海闊天空啲,無佢諗得咁複雜,哈哈。
佢確實在家長間活動中遭遇過什麼我又唔肯定,或者有時候拘謹已經令人有壓力,又或者佢壓力來自佢對自己有要求吧。

pkjanel 發表於 23-7-11 20:15
我係在讀生家長. 同學仔家庭由打工仔至富豪也有, 大家都係好友善平和咁相處
我本人都係基層出身, 小朋友都 ...

認同,我都係在讀生家長。
同班小朋友相處耐D,都知道邊個住大屋、有司機接送、爸媽係名人⋯ 但就唔會比家底、更唔會比成績⋯唔理咩背景佢地都玩埋一齊,相處得好開心。

heidya 發表於 23-7-13 14:37
其實Receptionist 係筍工,接觸人多可建立connection作踏板,或之後嫁人......即係搵老細?定係搵老公? :don ...

「或」即係前後無關,只係和應之前有人話嫁人,為免誤會改下字眼

chanti 發表於 23-7-11 11:28
個個都至少中產。我本人唔信低下階層讀普通卷幼會考到。
哈哈~天外有天人外有人, 有能者居之。我親眼識得卷幼,小朋友都考到正選Offer

Ivyc10 發表於 23-7-14 02:21
哈哈~天外有天人外有人, 有能者居之。我親眼識得卷幼,小朋友都考到正選Offer ...
唔係話卷幼考唔到、大把卷幼入直資甚至叩入名小。但出身中下階層、讀卷幼、冇父母係背後發功既有幾多考到如cky, tsl 呢d 學校呢。淨係interview 英文個關都過不到、卷幼得每星期2-5 堂20分鐘英文

pkjanel 發表於 23-7-11 20:15
我係在讀生家長. 同學仔家庭由打工仔至富豪也有, 大家都係好友善平和咁相處
我本人都係基層出身, 小朋友都 ...

名人, 富豪子女都唔少, 不過都同普通家長一樣咁交流.
真正有料嘅至低調, 自我膨漲嘅中產居多.

冇比較冇相害

44巴士號 發表於 23-7-13 19:54
聽佢講過有一次佢去學校接阿仔,門囗又泊唔到車佢諗住唔使同人打招呼一接個仔上車就走,所以著屋企衫就出 ...

我都唔知乜係屋企衫,我自己從未留意呢啲嘢,同埋我哋成日搭巴士,都有好多同學搭,我完全唔覺得有乜壓力。

我也是在讀家長。粗略認知的身邊同學背景的光譜十分廣闊,有醫生律師老師公務員;也有生意人藝人保險經紀同KOL。富豪不算多,又或者人家十分低調。我相信這種情況與其他直私學校差不多。

我家是雙職家庭,兩公婆也是收入尚可的中產打工仔。小朋友之間不覺相處有攀比、本人和其他家長相處也不覺有壓力。咁我覺得讀書是量力而為,要考慮全家人生活。如果是負擔到,我覺得這是一間很值得,也讓人很放心讓子女入讀的學校。

回覆樓主:

我樓下有人讀CKY,DGJS,ESF,我住普通居屋。

chanti 發表於 23-7-14 07:38
唔係話卷幼考唔到、大把卷幼入直資甚至叩入名小。但出身中下階層、讀卷幼、冇父母係背後發功既有幾多考到如 ...

絕對係啦,單靠券幼無可能入到。你背後力谷的話券幼入神小都大有人在
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊