用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 蔡繼有 vs 英華 - 會點揀?
樓主: Penguendy1009
go

CKY 蔡繼有 vs 英華 - 會點揀?   [複製鏈接]

回覆 Chubu 的帖子

一線是指cky 嗎?
你說培養學習習慣, 即係都要谷?

即使入到一線。

Penguendy1009 發表於 23-7-11 17:07
回覆 貓頭鷹之家 的帖子

謝謝分享, 其實就在糾結這一點。真的很想有一個是特別為男孩子而設的課程, 但仔仔 ...

英華小學是中文常識,中英文數,英文程度與英文小學差不多。

如果小朋友有參加樂團或運動校隊,英華是首選。

慢慢考慮,很難放棄CKY。

Penguendy1009 發表於 23-7-11 05:43
知道兩所學校好唔同, 不過都想問下家長會點揀?如果有現時學生或舊生的家長, 可否幫幫手以下問題?
CKY:
1. ...

我是 CKY 家長,希望以下幫到你:

CKY:
1. 學生乖唔乖?會否因為太放鬆, 學生冇乜discipline? 學生有沒有禮貌?

學生普遍正常活潑開朗的乖。不是官仔骨骨大家閨秀那種。但每個小朋友都是開開心心咁。學校是放鬆但不放任。Discipline 有要求,但我唔清楚其他學校是怎樣,所以不識評論,但作為一名傳統中國人家庭,我對學校沒有紀律或管教方面的異議。

至於禮貌,我覺得是家教問題居多。你讀邊間學校都有好同唔好嘅學生。

2. 學校會點樣處理bullying 問題?

讀了幾年,未遇過Bully問題,所以不清楚學校點處理。小朋友之間相處,點都有開心不開心情況出現。我見大家相處都無咩問題。

3. 冇textbook, 學生點樣溫書考試呢?

中文英文用圖書教學。有工作紙。要溫跟住便可以。英文不用理不用溫。數學用坊間教科書。想溫就照溫即可。讀CKY最好的一點是,我工作忙時,唔理個仔,作佢都會自己搞定(老師在考試前會幫手溫書);我得閒時,又可以跟吓小朋友的學習進度。

4. 學校著唔著重運動?
咁講啦,著重運動,但不著重比賽輸贏。如想小朋友發展體育方面,自己跟。我地學校也有香港青年軍代表隊成員,但我不認為同學校有甚麼關係(emoji)(emoji)

5. 學校是否有一對ice Hockey team? 練習多唔多?

有。一般校隊應該是一星期一次練習。有比賽可能會加操。但我不肯定。

6. 學校有啲乜嘢唔好?

1. 學費貴(emoji)
2. 行政很多時都亂亂地(但會習慣的(emoji)(emoji))
3. 在傳統教育制度下長大的家長有時會有幻得幻失的感覺。唔知小朋友學了咩。但執到三年級,發現小朋友真的有不少知識是我想像不到的。也多喜歡閱讀;求知慾也很強。

恭喜你有個幸福的煩惱。

同意其他人建議;諗吓自己想考咩學制。CKY超過五成學生IB有40分以上,在港考三大或外國大學,也算是很穩陣的了。

b3410 發表於 23-7-11 12:45
正解
考慮清楚讀邊個學制。

我是一早決意要讓小朋友考IB, 但重視中文,而且是要讀繁體中文的家長。

單此兩點,就沒有外國護照也不是有錢的家庭來說,其實選擇已然不多。

誠然有更好的學校也有IB課程;但要競爭考入IB班;我希望避免此不確定因素。

lambeanmama 發表於 23-7-17 15:41
我是一早決意要讓小朋友考IB, 但重視中文,而且是要讀繁體中文的家長。

單此兩點,就沒有外國護照也不是 ...
Cky中英文都考A,好勁

Penguendy1009 發表於 23-7-11 17:07
回覆 貓頭鷹之家 的帖子

謝謝分享, 其實就在糾結這一點。真的很想有一個是特別為男孩子而設的課程, 但仔仔 ...

不用糾結,傳統課程先要「特別為男孩子而設」,IB本身就適合喜歡hands on不愛坐定的男孩子。

回覆樓主:

Cky 初中 高中家長,分享一下。
小學生普遍有紀律同有禮貌,上堂可能唔係傳統學校果種坐定定好安靜,會多啲郁動同講嘢,但好聽從老師指示,上堂氣氛比輕鬆,功課方面亦唔會太緊。但仔女試過跳同跑樓梯俾老師捉住訓話,之後要見副校長同通知家長。所以我覺得係行為德育方面就比想像中嚴。
Bully 方面我仔女初小都經歷過。學校係有嚴正處理。同學家長亦有找我詳談和道歉。我哋本身覺得bully係邊度都有,最緊要係教孩子點樣表達出嚟同埋點處理。
溫書方面我答唔到。因為仔女小學考試係從來唔會溫書,佢哋最鍾意考試週,因為早放學,又冇功課,可以不停睇故事書。(亦因此佢哋小學成績好麻麻,唔好學佢哋)不過好神奇係佢哋上到中學自然會開始緊張成績,特別係IGCSE 同IB 果幾年。
如果重視運動目標係學界D1, CKY 未必係你想要嘅。學校係鼓勵參與,但唔會操練,多數有成績嘅係自己出面找教練加操。
Ice hockey 我要問我女嘅同學,之後再回覆。
唔好係:行政比較混亂,好多事通知得比較急,但職員都係好友善嘅。
小學部係非常好,孩子會非常愉快。

唔知樓主最後決定如何呢?

回覆樓主:

我自己鍾意cky多啲,今年識幾個考到yw嘅男仔,唔知點解全部英文都係偏差
唔知學校係重視中文多好多?

celinechan117 發表於 23-7-26 15:26
我自己鍾意cky多啲,今年識幾個考到yw嘅男仔,唔知點解全部英文都係偏差
唔知學校係重視中文多好多?
...

我小朋友都係英文底,中文較弱
In YW時老師都有同佢講識英文固然重要,但都要識多啲中文字

你咁講終於明點解入唔到2nd in

Chubu 發表於 23-7-11 12:08
課外活動/cert 咩都係假。入間名幼,普通學術,小小閱讀習慣,最緊要培養培養重點培養表達能力,問一句佢 ...
一針見血

回覆樓主:

在讀生家長可能可以確認一下,但似乎”CKY全部學生可以讀IBDP” is not factual? “To enter IBDP at CKY, students are expected to attain a minimum of 3Bs and 3Cs in the IGCSE examinations. Students who fail to meet these requirements will be asked to pursue the IB certificates instead” Source of quote: http://cky.edu.hk/wp-content/uploads/2022/11/School-Profile-2022-23_Final.pdf

IGCSE 3B3C是什麼level,我也想知道。
IBDP和 IB Cert的分別仍需研究。

而且IB和CKY着重教小朋友分析力、寫作技巧和思考。這些softskills 未必有數據研究。

利申:詳細我都是剛開始找仍在爬,但由於CKY仲有個多月才出結果,其實還有時間去了解, interpret,比較。也請大家多友善分享和分析,指教一下. 謝謝

RainyRice 發表於 23-12-13 08:27
在讀生家長可能可以確認一下,但似乎”CKY全部學生可以讀IBDP”是一個誤會?“To enter IBDP at CKY, studen ...

IGCSE3B3C同會考3D3E難度差不多,CKY每年可能1-2位達不到要求...
好難想像幾千人中选出百幾人,在有要求的家長哉培下IGCSE 冇3B3C.

73662710 發表於 23-12-13 08:29
IGCSE3B3C同會考3D3E難度差不多,CKY每年可能1-2位達不到要求...

謝謝

CKY

很多都係因爲經濟原因放棄CKY
兩間都係好學校。

回覆樓主:

ib考試制度未必適合每一個學生, 特別係偏理科學生, 如果比較cky考IGCSE 學生人數和兩年後考ib 人數, 不少學生已選擇不在cky上ib

印象中曾試過考生人數差接近4成
2019 IGCSE 128 students; 2021 81 IB students (63%)

(not able to find number of 2020 and 2021 IGCSE students)

poonseelai 發表於 23-12-13 20:28
ib考試制度未必適合每一個學生, 特別係偏理科學生, 如果比較cky考IGCSE 學生人數和兩年後考ib 人數, 不少學 ...

其他IB 龍校,譬如VSA, ISF,SIS,最後應考IB既親生仔只得兩成。

移民,讀中學,轉校,係好正常既。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊