用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文小學的英文水平
樓主: 多多宝
go

中文小學的英文水平 [複製鏈接]

多多宝 發表於 23-9-15 23:57
做緊1a 奈何跟開的at老師價格水漲船高,已經去到$200+/50mins。你係用咩平台,咁平?
...

用約50% Discount 買 C平台 1年
之前 1小時約80元
有大半年沒玩
應該不會差太多
但最煩是要勤力找老師

之前上了2年的會教Geog / Chem / Bio
但疫情完後說要找正識沒做了
正好可專心考試和休息反省

多多宝 發表於 23-7-10 23:15
經常在EK看到有人話中文小學不代表英文差。我有些不解,語言的聽說讀寫能力,聽說在中文小學應該機會不多, ...
中文小學 小朋友英文好,中文差英文小2可以睇Harry Potter 中文連小1既文都未必睇得明
小朋友全靠睇YouTube,可以用英文同你傾時事(俄烏戰爭、日本倒核水落海、太空星體等等)但佢完全唔知中文係咩字...
我都諗緊係米要轉英小...

sheung000 發表於 23-9-17 02:10
中文小學 小朋友英文好,中文差英文小2可以睇Harry Potter 中文連小1既文都未必睇得明
小朋友全靠睇YouTube ...

普通英小一樣要讀本地正常小學中文課程,如果中學無轉軌道,最後都要面對dse的中文

也有小學中文輕鬆的英文小學,中文不足的學生上到中學多數選擇轉軌道,無奈轉軌道要成績好,唔夠實力争的,就唯有高中前放洋

sheung000 發表於 23-9-17 02:10
小朋友全靠睇YouTube ...

咁應該轉有龍英小好一些

alison422 發表於 23-7-11 08:36
我反而聽過英文小學家長煩中文差....
是的。不過因為是英小,家長我可放手大部份科目,只專心搞中文一科。也未嘗不是好事。
[自我安慰MODE啟動中]

多多宝 發表於 23-7-10 23:15
經常在EK看到有人話中文小學不代表英文差。我有些不解,語言的聽說讀寫能力,聽說在中文小學應該機會不多, ...
現今世代,英文語境可在課室以外培養。有多大成效便要看家長投放多少資源(時間及金錢) 以及小朋友的悟性。
但在考試主導的香港教育體制下,不論中小英小,其實要英文好,不多乎要多聽多說多讀和多寫;但奈何香港不少學校著重於「考卷」、「文法」;所以你會見到不少香港大學生,好可能也未必有信心用英文與人溝通 (大家說和寫都是沒大問題的)。如果這是你所顧慮的,便要自己想想如何幫小朋友裝備自己。

閱讀是不應查字典的。不要強求小朋友睇英文書時「隻隻字都識」。咁樣小朋友會十分抗拒閱讀的。

估吓估吓小朋友就會學識的了。

Joemk    發表於 23-9-20 14:02

中文小學都有分幾個層次

有啲中文小學成日畀人以為佢地係英小,小學概覽寫佢地係中英文小學,有啲科目/practice 係英文,例如會用英文早會、出成績表時間表,GS 英文授課或者將 GS 拆開,中文常識 英文 Science,甚至常識部份再拆,例如拆開做地理。呢啲學校用英文多好多,可能普通中文小學到中一二先見嘅英文生詞,一早小學有教。

另一種就有中學部嘅小學,例如 Paul Coed、聖提女、天神、聖私。為升中學部銜接得更好,英文科教得快啲多啲,佢地父母自己都會谷下。

其餘嘅中文小學如果要做到前兩者嘅效果,學校可能會將英文科發大黎做,用額外錢請多幾個 NET,科科都同英文跨學科學習,轉移一兩節課時去英文。如果冇或者家長嫌唔夠嘅話,家長自己要額外加操,上 NET 堂,刨英文書英文劇,24 小時工人英語工作環境等等

有心有(財)力即可

1998Ruby1998 發表於 23-9-24 11:54
中文小學都有分幾個層次

有啲中文小學成日畀人以為佢地係英小,小學概覽寫佢地係中英文小學,有啲科目/pra ...

請問第一類小學有哪些代表?

1998Ruby1998 發表於 23-9-24 11:54
中文小學都有分幾個層次

有啲中文小學成日畀人以為佢地係英小,小學概覽寫佢地係中英文小學,有啲科目/pra ...
應該講小朋友"有心"及家長"有財"便可,但貧窮不富裕既家庭唔一定,最主要做到小朋友從小"有心",這個先係最大本錢. 連心都冇有多多財都冇用.

天外之人 發表於 23-9-25 15:05
應該講小朋友"有心"及家長"有財"便可,但貧窮不富裕既家庭唔一定,最主要做到小朋友從小"有心",這個先係最大 ...

同意!
有心既家長,小學前已經引導小朋友行左一半路,選擇小學只係比到佢延續同加固。

家長應該已經有個底,小朋友對英文投入生活有幾多!

到小學先至想,我覺得係家長以為6年將個波拋比學校就可以,加上補習...

其實幼稚園那4年做左物?

其實,英文學習我唔覺得應該比較,中小<英小<英直資<國際學校?
其實,留意下,好多ABC來來去去都係果幾十句,其實語文就係呢D?

最緊要係你有無培育仔女,你點評估佢能力,如何幫佢行出條路!

加樂爹 發表於 23-9-25 18:22
同意!
有心既家長,小學前已經引導小朋友行左一半路,選擇小學只係比到佢延續同加固。
幼稚園讓孩子感受身邊的同學仔一起玩耍,學習簡單知識足夠.唔會評估孩子怎麼資優與否,能沉醉於快樂學習就無往而不利.

多多宝 發表於 23-9-25 14:18
請問第一類小學有哪些代表?

喇沙 培基 KTS Paul Boy 等等,各校都唔同比例用英文,冇劃一。
小學概覽寫係 “中文 (普通話) 及英文”,MPS SJPS 等等係寫 “英文”。

有啲我都以為中文小學,概覽都寫中英文,e.g 英一、華德。有啲我以為係中英文,但佢寫自己係中文,e.g 喇沙 聖私,所以都有待考查到底學校點樣列自己係咩類別。

1998Ruby1998 發表於 23-9-28 12:06

喇沙 培基 KTS Paul Boy 等等,各校都唔同比例用英文 ...

津小先選過往升中成績同校網
理論上一線學生英文唔會差得好離譜
要學好英文家庭環境比學校環境更易做到

坊間補習班9成都是補底班
並無拔尖考量
即你唔補習都9字頭
上補習都唔會對你有大幫助
反而仲浪費時間

拔尖一定要家長先了解小朋友節奏
冇得跟人做
因為拔尖o既家長係唔會咁易在公海分享真正有用資訊
多數叫你睇書唔好打機玩手機做運動等基本面
有冇見過會有入話你知其實打機睇戲都可從中學習呢?

有可多招式都係o岩自己此時此地用
天時地利人和有少少改變
仙丹都可以變毒藥
毒藥又可變靈丹妙藥

TAIOU4 發表於 23-9-28 13:10
津小先選過往升中成績同校網
理論上一線學生英文唔會差得好離譜
要學好英文家庭環境比學校環境更易做到
可能你睇到某些家長講我長篇大論歪理連篇而睇漏,我就很支持玩遊戲都可從中學習的其中一個.在ek都看到有幾位家長孩子學習得好好都係唔抗拒玩遊戲學習. 這些在於從小給予孩子既家庭教育怎樣做成.

天外之人 發表於 23-9-28 16:30
可能你睇到某些家長講我長篇大論歪理連篇而睇漏,我就很支持玩遊戲都可從中學習的其中一個.在ek都看到有幾位 ...

唔係講某某人亦都冇留意你
但我諗應該冇人夠我痴線

會叫細路考試/面試前打機

響教舊區重建時睇富貴黃金屋

TAIOU4 發表於 23-9-28 17:01
唔係講某某人亦都冇留意你
但我諗應該冇人夠我痴線
唔會話你痴線,這衹是各家長對孩子教育方式問題,何況打機從中可以訓練靈活度及腦筋運作,更有些可以創作思考,部份都涉及類似IB學習模式,讓孩子自己思念去發揮,書本衹是另一個知識渠道, 講過好多次,孩子開心才是最根本,玩又好,學又好,都要有開心呢個基本野,我孩子考試那幾天必定會帶去公園玩過夠本輕鬆下,衹係父母在孩子平時學習成長中比幾多壓力佢,孩子這些階段真正享受開心程度有幾高,父母攪得好呢樣野,所指既毒藥自然可變靈丹妙藥.
(PS:雖然高中了,孩子玩皇者都少了好多,但這個亞運亦都有皇者榮耀比賽,我同孩子都有在電視一起研究點走點打,這亦都係家庭教育之一)

TAIOU4    發表於 23-9-29 11:19

學一種語言,天份都好重要,大把香港人由細到大都接觸中文,就算用口語寫篇文出嚟都未必寫得好

聽得多一係中文叻,一係英文叻,通常個小朋友都係偏愛睇中文或英文課外書/影片(沉浸出來的語文能力)。

自己小學時都係偏愛睇中文小說,中文能力ok,但係英文好差,冇興趣。直到上咗中學,因為迷上明珠台劇集,日睇夜睇(語境),先突飛猛進追返上嚟。

能夠小學已經中文同英文平均能力都高嘅小朋友,家長應該都有獨門心得培養。

melolo317 發表於 23-10-4 14:02
聽得多一係中文叻,一係英文叻,通常個小朋友都係偏愛睇中文或英文課外書/影片(沉浸出來的語文能力)。

自 ...
這位家長在文章第二段就講出了一個重點,所以能夠在小學已經中文同英文平均能力都高嘅小朋友,且去了中學都可以保持得到,除了家長在小朋友從小就悉心培養之外,能令小朋友於學習上從冇壓力開心去學習有好大因素。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊