用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文小學的英文水平
go

中文小學的英文水平 [複製鏈接]

經常在EK看到有人話中文小學不代表英文差。我有些不解,語言的聽說讀寫能力,聽說在中文小學應該機會不多,何以做到流利?讀寫更是講究VOCABULARY,中文小學只有英文課接觸英文,variety可以做到?如果靠自己睇書學vocab,無家長伴讀的話,小朋友幾大會識自己查字典?
   6    0    0    1

多多宝 發表於 23-7-10 23:15
經常在EK看到有人話中文小學不代表英文差。我有些不解,語言的聽說讀寫能力,聽說在中文小學應該機會不多, ...
我反而聽過英文小學家長煩中文差....

ekhc    發表於 23-9-5 11:49

如果話整體讀書人口的話
中文小學大部分人英文一般
英文小學一半人中文一般

Vocab 都係睇英文 chapter book,小學唔需要伴讀啦
但是反過來中文 vocab 難好多,因為中文書寫比英文書寫難
所以我認為要維持中文英文都好的話,應該中文70%時間 英文 30%時間
或 60-40
係英文小學嘅問題係缺乏寫中文嘅時間。單單睇多中文書唔夠。

如果 50-50的話,中文好快會崩潰。。。

heidya    發表於 23-9-1 14:46

經常在EK看到有人話中文小學不代表英文差。我有些不解,語言的聽說讀寫能力,聽說在中文小學應該機會不多, ...

其實vocab真的基本上是靠小朋友自己多閱讀、多接觸英文積累回來的。中文小學的確不代表英文差。我女就是很好的例子。聽說就靠線上英文課幫助提升(感覺上vocab積累得夠多,開口說是順理成章的,線上課是幫助孩子更加流利)
至於查字典,小女還沒有查字典的習慣。也不知道她會不會查
平常喜愛閱讀,尤其是英文書,反而有點兒擔心英文會走得快過中文。

heidya    發表於 23-9-1 14:46

大量閱讀但是很多字唔識唔查,可以有效積累?書讀百遍其義自見?定係囫圇吞棗,寫作能力一試便知?

多多宝 發表於 23-7-11 09:17
大量閱讀但是很多字唔識唔查,可以有效積累?書讀百遍其義自見?定係囫圇吞棗,寫作能力一試便知?
...
闢讀是由小培養,不同階段閿不同level書,3歲看書,又点會查字典...兩者是沒有關係!
某些國際學校,中文課程不同,實際例子話我知,中文字就好似文盲,停留在幼稚園階段!

回覆 多多宝 的帖子

其實反而係讀英文書遇到唔識嘅字就查先會有影響,實際上小朋友閱讀係唔需要查字典,而係訓練佢哋根據語境/上下文「估」到中間生詞嘅意思,咁樣對語言會好有幫助。

同意, 至少到初小唔需要查字典, 小朋友只要沉醉在閱讀, 你比什麼天文地理, 高小, 初中既讀物比佢都得!
最重要係能引發佢既閱讀興趣, 佢個腦理解力未到 (例如數理科未到呢個能力階段), 唔緊要, 佢地會skip 左, 去找有趣地方....最緊要揀個本書有趣 (教科書/精讀notes 就一定唔係啦), 佢地係可以把成本書當成故仔書或趣味書咁睇.

*阿仔小三, 剛考完ICAS English 是評為Distinction 即10% 以內考生最好的.*除了學校要求, 我沒有管他串字, 串錯便算. 重要是幼稚園起識phoneix 拼字, 有時求其寫字, 如money 寫做moly, 咪笑笑口叫佢唔好太離譜便算了.

heidya    發表於 23-9-5 08:43

寫作的生字.....我認為在高小/初中才加強較好.當然, 太深的英文字, 可以考試攞高分.

但是, 只顧用太深英文字, 與學習模版式的寫作文章....
我以讀者身份來看....就是說寫得好....不過好悶呀, 都係果D野!

高年班寫作時, 當小朋友有能力參考, 有評審能力, 去借鏡, 我覺得是好.

但未試過用簡單的英文字, 著重自已想表達既情境意境, 搞笑地方, 便模仿別人寫作, 只可以說贏左成績...輸左...

寫英文/中文週記很好, 我見普遍家長認為唔計分, 便寫3-4行, 內容---行貨 便算.
阿仔寫週記, 一想就10-15分鐘去諗過去一週有趣事件, 每次200字以上.
錯字....我由得他, 反正週記唔計分!

我想與其去跟模版寫學校題目, 不如找自已鍾意題目, 寫完後, 家長比D增潤 (enrichment) 意見仲好.

heidya    發表於 23-9-5 08:43

is spccps  english school?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己
:毋忘初心!
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點解好多人講,當一個人身在某一語言地方生活,語言上慢慢都會好起來,這就是語境而學成.  的確讀中文小學不代表英文差,但因為少講少聽關係,這肯定會有少少影響,現今科技還算好,有了網絡可以聽同睇,但要令孩子講出來也是一個問題,還有就是語音又各不同,所以能到一些地方可以聽同講會扶助一下,所以我就是去了英國文化協會這些,讓孩子可以聽多啲講多啲.現在到了全英文中學都可以流暢自如.

反而覺得全英小學學翻中文會更困難.但都係嗰句,做唔到令孩子鐘意學習,都係一樣好困難.

回覆 天外之人 的帖子

我覺得你說出了重點,最重要一點---要鍾意學習,興趣!

今早開學,阿仔如常在搭車返學時睇英文課外書。
正如我說,天文地理,深淺英文書,他什麼都會看!
四年級... 忽然覺得阿仔長大左,個人性格多了。
為什麼他仍會拿起本書閱讀?!
佢可以突然說,我不再想看了!

有無想過,只靠規侓既學習,好似建在浮沙上的房屋?
不管今天學習成續多好,只要停幾年,什麼能力都變得不外如事。

更何況如果學習係靠不斷操卷,查字典,背誦呢!

當有咁既想法後,忽然覺得英文程度,唔應該係要比較!
特別係初小,無公開試壓力,點解要把學習放在考試成續呢?

中小語境不及英小係事實,但只要英文是一個語言去學習,去娛樂,去打機,去睇片絕對係可以!
家長從小唔比佢睇日本(中譯)卡通片,YouTube睇人打機用英文,短視頻睇英文多如海沙。

由於資源問題,普遍中小是以考試,背誦加速語文成績。家長其實應該要清醒,學校着重成績,學生有無可持續性學習興趣,根本不在重點上。
學生只有一路跟份考卷去操練; 但是,其實語文係幫你去找自已興趣,找答案,去了解別人,表達自已。

只要小朋友有興趣,便可以引導,成績係累積得來的。

中文小學但英文不差, 係小部份而已...

學英文, 講閱讀習慣, 講語境, 所以基本上係家庭背景影響多些!

就算幼稚園俾錢讀英文幼稚園, 但上小一返全日, 一般平地小學很難保持這個語境, 即係一班睇開英文書, 說開英文既朋友仔 (係即指習慣說英文更能表達自己既小朋友)...

除左小部份名小學, 或者直資... 說穿了就係有以上果圈同學仔, 閒時陪你睇英文書, 小息聊英文!

多謝大家的分享。通過準備叩門的短短兩周,切身感受到中文難過英文,最終都係揀左中文小學。英文暫時用YouTube放題加強聽說。

多多宝 發表於 23-9-12 23:25
多謝大家的分享。通過準備叩門的短短兩周,切身感受到中文難過英文,最終都係揀左中文小學。英文暫時用YouT ...
真係覺得怕英文差,報下一啲關於唔係補習既英文班,始終在YouTube學語言,聽係無問題講就麻煩,加上又少了實體語境,肯定有啲折扣.

alison422 發表於 23-7-11 08:36
我反而聽過英文小學家長煩中文差....

中文小學家長煩中英文都差的可能更多

天外之人 發表於 23-9-13 12:06
真係覺得怕英文差,報下一啲關於唔係補習既英文班,始終在YouTube學語言,聽係無問題講就麻煩,加上又少了實體 ...

係呀 有輸入無輸出 始終印象唔深刻。希望學校可以有多些support。

selfgrowing 發表於 23-7-12 08:56
回覆 多多宝 的帖子

其實反而係讀英文書遇到唔識嘅字就查先會有影響,實際上小朋友閱讀係唔需要查字典,而 ...

同意,但Contextual Clues 只係其一,好的Vocab 建立方法,仲要有Morphology同Etymology的認識。後者應要大些至可教到,前者應早些教。無奈香港學校無好Explicit咁去教,反而變做係比字佢地背咁。

英文要多使用多溝通
不要相信任可坊間補習班 / XX協會英文班
尤其是有很多偽問題實廣告post所題的所有機構
當然我每次看見某浪費了我半年時間的協會出現我就例必追打

學英文基本上不用花太多錢
1a. 先到網上找英語會話平台與帶純正英美口音的人交流 (多數平台 1 對 1不用$100 1堂)
1b. 若不夠膽的話可先參加英語話劇班壯膽
2. 再參加學校雖要強力英語底子的活動如英語辯論去練習
*** 有人以為 "因為上辯論而英文好"
*** 其實係倒轉是 "因為英文好而上辯論"
*** 因英文唔好去到會悶死 + 冇出賽權 只會更沒信心
所以就算只看Youtube不看書也會學得大量vocab

以上所說的是讀中文津小英文科由90分跳到200分及至小學考試不用溫英文的做法
就連升中面試沒上面試班也完全不用膽心
如底子不足也非不可, 但要盡早在幼稚園或初小實行 1a

TAIOU4 發表於 23-9-15 13:09
英文要多使用多溝通
不要相信任可坊間補習班 / XX協會英文班
尤其是有很多偽問題實廣告post所題的所有機構

做緊1a 奈何跟開的at老師價格水漲船高,已經去到$200+/50mins。你係用咩平台,咁平?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊