用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求意見 SFA vs SRL vs 崇真
發新帖回覆
go

求意見 SFA vs SRL vs 崇真 [複製鏈接]

女仔, 活潑好動, 鐘意運動同睇書, 請問如果唔計交學費的話, 想問升中的話SFA會較理想嗎? 定係回家以操卷多, 會少左時間睇書呢? SRL同崇真會比較活潑嗎?
   0    0    0    0

turnround 發表於 23-7-10 17:07
女仔, 活潑好動, 鐘意運動同睇書, 請問如果唔計交學費的話, 想問升中的話SFA會較理想嗎? 定係回家以操卷多, ...
我契女同你女差不多、佢媽就SFA vs 聖家之間頭痛中。 (其他如APS, 崇真等放哂位了)。另外叩st Mary’s已進入最後階段等通知。

互勉, 互勉, 真係好難考慮既, 就係唔知SRL同SRA平時係屋企可以睇書既時間可以分配到幾多
SRA請問幾多段考試, 測驗呢, 平時默書多嗎?

女仔, 活潑好動, 鐘意運動同睇書, 請問如果唔計交學費的話, 想問升中的話SFA會較理想嗎? 定係回家以操卷多, ...

我哋都忍痛地放棄咗SFA 同崇小

回覆 tinetine_miracl 的帖子

咁你地最後決定去邊間呢?

turnround 發表於 23-7-10 18:47
回覆 tinetine_miracl 的帖子

咁你地最後決定去邊間呢?

我哋仲要派到一間好好嘅津校

最後揀咗 APS

如果講升中一定SFA吧。我小朋友讀SFA, 回家之後功課量好正常,小一唔算多,不過慢慢升上去會多返啲,正常專注小朋友應該1.5-2個鐘左右都完全到,但唔專心既當然可以慢到你唔信,所以好睇小朋友自己,唔關學校功課事。唔需要溫書既日子,我小朋友做完功課仲有好多時間玩,只要有興趣,要睇書都可以大把時間,但上左小學小朋友會多左其他興趣,係咪仲咁鐘意睇書另計。

chingchub 發表於 23-7-10 21:48
如果講升中一定SFA吧。我小朋友讀SFA, 回家之後功課量好正常,小一唔算多,不過慢慢升上去會多返啲,正常 ...
咁1.5-2個鐘頭做功課都正常量既, 好似話都幾多project要做, 可能呢啲時間又另計啦. 一級同每班大概唔知有幾多個小朋友呢?

SFA應該好過SRL.
SRL好死板的,不過叫做有中學,可惜好似走緊下坡。挨得住SFA應該不難去band1

想問其實在SRL可唔可以揀同區其他band 1學校呢? 因為爬唔到文, 見唔到佢之前派位派成點, 想知有幾多SRL會派到B1A, B1B既學校

turnround 發表於 23-7-11 17:18
想問其實在SRL可唔可以揀同區其他band 1學校呢? 因為爬唔到文, 見唔到佢之前派位派成點, 想知有幾多SRL會派 ...

可以,其實最叻嘅自行會走,但派位如果要返學校聯繫位,乙一一定要填佢,所以基本上入返中學部了。

kaboBB 發表於 23-7-12 10:58
可以,其實最叻嘅自行會走,但派位如果要返學校聯繫位,乙一一定要填佢,所以基本上入返中學部了。
...
唔該哂你呀

想問一下, 如果派位的話, 女仔會唔會SRL個九龍城網會好過深水步網呢? 因為唔太識, 甲一係咪要填番本身學校果網呢?

同埋想問呈分試SRL係九龍城網同其他九龍城網既學校會唔會難啲爭呢?

turnround 發表於 23-7-12 16:39
想問一下, 如果派位的話, 女仔會唔會SRL個九龍城網會好過深水步網呢? 因為唔太識, 甲一係咪要填番本身學校 ...

深水埗有上智、聖母玫瑰、德雅;九龍城就多男女校。

千祈不要選擇SFA,學生霸淩情況嚴重,老師不能保護學生。雖然已轉走,我仔想起當年被欺淩事件,仍會眼圈發紅極度不開心。最近追劇黑暗榮耀,感覺不說出來,是對自己和仔仔不公平。希望可以避雷

考得SFA, 將來一定不甘升讀SRL書院,SRL 小學 大概7成幾升書院,大概2成外走比書院更好,但近3年外走不能作準,因為移民向上流機會多左易左。
如果早5,6年前,要Top 10才入4女直,MCS SMCC BPS YWG 級數。

SRL轉左校長後 教學方向轉左, 聽到聲音讀得輕鬆咗冇咁谷,功課少左, 時間多咗,如家長如果唔好好利用培育小朋友,怕唔夠競爭力。

小雨之果 發表於 23-8-7 23:08
千祈不要選擇SFA,學生霸淩情況嚴重,老師不能保護學生。雖然已轉走,我仔想起當年被欺淩事件,仍會眼圈發紅 ...

我以為名校學生都校風純樸 發生什麼事了?

聽過EP講過,名校不少精神需要輔導的學生

個人覺得活潑的學生需考慮是否適合一些傳統學校,因爲校規嚴格,
制度僵化,并且以讀書為主

女校功課不少,能坐定定做事勤快,有人督導應該無問題

SRL 認識唔多,但SFA 同TT 好大分別,家長要考慮清楚那一種教學方式及學習氣氛會比較適合小朋友及家長. (我小朋友讀TT )

TT 是非傳統坐定定教學模式,偏向活動教學,而且係龍校 ( 首70% 直接有基崇offer ),學校功課,家長及學生壓力會較少;但SFA 初小還可,但到高小學生同家長就會竭盡所能,希望做到最好排名,中學能更上一層樓 (呢個基本上係每一個入S F A嘅學生及家長願景),但當每個人也是這種想法,在這種環境下面對學術上同輩之間的競爭,壓力自然少不了.

學習環境及氣氛唔同,當然對家長心態及學生成長影響也會有所不同,樓主問到 SRL 及 TT 學生是否較活潑, 我只可以講眼見 TT 學生大多數會比較主動,開朗,善於表達

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊