用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想了解下沙體藝中學
發新帖回覆
go

想了解下沙體藝中學 [複製鏈接]

係咪主修科目偏向體育或藝術
中英數注重嗎?
校風如何,係咪好free

2    0    0    0

回覆 sugerfan 的帖子

以我所知,中英數同體藝都著重
收生一般要 1C以上

學生入到大學比率高唔高

eit2003 發表於 23-7-9 15:36
回覆 sugerfan 的帖子

以我所知,中英數同體藝都著重

好多年前已經不是,問心band1體藝好都去左果幾間啦,我覺得佢收1C-2A

醒目開學勳章 王國長老

sugerfan 發表於 23-7-9 12:13
係咪主修科目偏向體育或藝術
中英數注重嗎?
校風如何,係咪好free
我囡早已畢業

中英數都注重,當係一間普通中學就得,校風 ok

未轉校長時 (我囡個時 S.1) 真係幾 free 下,但學校整體成績都 ok,Dr. Quong 真係好 nice,同學生打成一片

現任校長黎後,我收到既資料係要大改革,要主力谷成績,我聽到時都呆左,再加上發生過既事,都有後悔點解 S.1 時唔幫我囡轉校........

咁我囡係性格女星,佢會自己搞掂所有野,我擔心黎都無用

疫情期間整體 DSE 成績都係跌左,只可以話係 B2A,今年係點真係要睇學校幾時放資料上校網

heidya    發表於 23-7-13 17:21
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

sugerfan 發表於 23-7-9 16:07
學生入到大學比率高唔高
https://www.tic.edu.hk/uploads/files/ASR_2021-22_Public_final.pdf

P.11

STUDENTS’ ACEDEMIC PERFORMANCE
Hong Kong Diploma of Secondary Education Examination 2021-2022
Percentage of students meeting the general university entrance requirements 62.3
Percentage of students meeting the entrance requirements for local sub-degree
programs 88.7

heidya    發表於 23-7-13 17:21
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

2A水平
睇黎呢排收生水準真係差咗

eit2003 發表於 23-7-11 20:53
2A水平
睇黎呢排收生水準真係差咗

一直以為1C至2A,兼以為1C佔多。
我都有去聽talk,諗住新校長會更加重視成績而1C學生將會佔更多。
平時較少人討論,都想知近年入到嘅學生banding(1C?2A?邊緣人?)希望有更多用家分享啦。

我仔升S5, 高中修 PE, CHEM, BIO
有同學高中係唔修ART/PE 的,
但如果DSE想考ART/PE, 體藝係好選擇
因為S1開始已讀, 比其他考生打多三年底

當年想入因為開放日見到D學生好陽光同醒目
亞仔又鍾意體育, 成績又夾到,

校長唔錯既, 學校行政比好多學校都好
(原本覺得麻麻, 同好多朋友分享大家子女中學行政之後,
好多朋友都話體藝行政唔錯)

功課唔算多, 唔可以話FREE,
因為活動多, 自己唔管理好時間會跟唔上

多謝大家解答

醒目開學勳章 王國長老

fupigpig 發表於 23-7-13 08:59
一直以為1C至2A,兼以為1C佔多。
我都有去聽talk,諗住新校長會更加重視成績而1C學生將會佔更多。
平時較 ...
主力收B1學生,B1A/B/C 為主,唔好以為無B1A學生,我囡當年真係有

miriam 發表於 23-7-13 16:35
主力收B1學生,B1A/B/C 為主,唔好以為無B1A學生,我囡當年真係有

上一次個talk我有去,反而早幾年冇留意。
我感覺現任校長語氣係「佢會睇學術成績」,所以先有感係咪band 1比例將會多左呢??

醒目開學勳章 王國長老

fupigpig 發表於 23-7-13 22:42
上一次個talk我有去,反而早幾年冇留意。
我感覺現任校長語氣係「佢會睇學術成績」,所以先有感係咪band 1 ...
唔係佢會睇學術成績,係擺到明要睇學術成績,所以車邊人數必定唔多

miriam 發表於 23-7-13 23:53
唔係佢會睇學術成績,係擺到明要睇學術成績,所以車邊人數必定唔多

我有同d在場學生閒聊吓,有感佢哋都認為新校長要求下學術要求比以前高左。
因為我小朋友並非VA PE有咩強項獎項,但就係鍾意運動類(有興趣又不代表係叻到攞獎),同2個在場PE同學傾過幾句,佢哋都認為收生學術行先、運動方面在意投入多於有冇獎。
我都有入d升中group睇,見group內新生家長都唔會直接答自己banding,反而有幾個家長直認自己2A。

miriam 發表於 23-7-11 18:30
我囡早已畢業

中英數都注重,當係一間普通中學就得,校風 ok

「現任校長黎後,我收到既資料係要大改革,要主力谷成績,我聽到時都呆左,再加上發生過既事,都有後悔點解 S.1 時唔幫我囡轉校........」
我唔太理解意思,即係舊校長時,你女係S1好滿意學校,但轉新校長時,你女當時未畢業,而你唔太想佢大改革?

mch411 發表於 23-7-13 09:10
我仔升S5, 高中修 PE, CHEM, BIO
有同學高中係唔修ART/PE 的,
但如果DSE想考ART/PE, 體藝係好選擇

「當年想入因為開放日見到D學生好陽光同醒目
亞仔又鍾意體育, 成績又夾到,」

我就係上次join左open day,我係留意PE嗰邊為主,見到男生好陽光開朗,女生又主動幫手,學生好醒目,氣氛好好,兼其實我幾認同新校長目標對學術有更高要求⋯
因為我小朋友並非需要「培育PE去擺獎」嘅PE尖子,我係想重視學術之餘又可以多運動上嘅「興趣培養」。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊